A törékeny magyar lány, aki Hosszú Katinkánál is gyorsabb

Kapás Boglárka
London, 2016. május 22. Kapás Boglárka a 400 méteres gyorsúszás döntőjében szerzett aranyérmével az úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokságon a London Aquatics Centerben 2016. május 22-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Londonban kiderült, hogy Kapás Boglárka Európa leggyorsabb úszónője. Hosszú Katinka is négy aranyérmet – és egy ezüstöt – nyert az Eb-n, de a 23 éves újpesti sportoló a gyorsúszószámok négyszeres aranyérmes európai királynője lett. 400-on, például, két másodperccel megjavította az Iron Lady országos csúcsát. Ha tartja a formáját, az olimpián akár kétszer is dobogóra állhat.

„Az Európa bajnoki szereplésemről még nem döntöttünk. Jelenleg azt mondom, szívesen megmérettetném magamat az olimpia előtt, úgy, ahogy azt négy éve Debrecenben tettem. De nincs kizárva, hogy inkább az olimpiai felkészülésemre koncentrálok, és itthon maradok” – mondta idén januárban Kapás Boglárka.

Hétfőn biztos nem úgy kelt fel, hogy megbánta az Eb-szereplését. A londoni Európa-bajnokságon ugyanis négy aranyérmet szerzett (400, 800, 1500 gyors, 4x200 gyorsváltó), ezzel

egymaga is az éremtáblázat hetedik helyén végezne,

megelőzve, mondjuk, Németországot.

Aranyban gazdag londoni termés Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Máris sokkal motiváltabbnak érzem magam, több kedvem van az edzésekhez, mint előtte. Talán korainak tűnhet a megállapítás, de pontosan az játszódik le bennem, amire számítottam. Nagy döntést hoztam, a nevelőegyesületben eltöltött 17 év után alaposan meg kellett gondolnom, hogy mire is szánom el magamat” – mondta az után, hogy a BVSC-től az Újpesthez igazolt.

Úgy látszik, a váltás jót tett neki, Londonba ugyanis egyszeres Eb-aranyérmesként utazott ki, és ötszörösként tér haza.

Így örült a 400 gyorson megnyert londoni aranynak Forrás: MTI/Kovács Anikó

2012-ben, Debrecenben 800 gyorson lett Eb-aranyérmes, két évvel később ugyanezen a távon bronzérmet szerzett Berlinben. Akkor végül arany nélkül maradt: 1500 gyorson második lett, a 4x200 méteres gyorsváltóval pedig harmadik. Tavaly a kazanyi világbajnokságon egyszer állt dobogóra, 1500-on szerzett bronzérmet, 15 másodpercet javítva az országos csúcson.

Az idei eredmények alapján ezen a távon ő a világ legjobbja, a 15:50.22–es Eb-csúcsa közel tíz másodperccel jobb, mint Mireia Belmonte García legjobb 2016-os ideje.

Csakhogy ott van az amerikaiak verhetetlen gyorsúszója, Katie Ledecky.

Ő a tavalyi vb-n 15:25.48-as idővel nyert, amikor Kapás 15:47.09-cel lett bronzérmes. 1500-on ettől még Kapás egyértelműen a világ három legjobbja között van, ez azonban nem olimpiai szám.

Az aranyérmek mindig puszit érdemelnek Forrás: AFP/Justin Tallis

400 gyorson a második, 800 gyorson a harmadik legjobb idei idő az övé. A királynő itt is Ledecky, a rövidebbik távon majdnem négy, a hosszabbikon pedig több mint 14 másodperccel tudott jobbat 2016-ban Kapásnál. Ezek alapján elmondható, hogy Kapás

a riói olimpián 400 és 800 gyorson is a dobogóra esélyes

– bronzéremre, esetleg ezüstre. Négy éve az olimpián 400-on 17., 800-on hatodik lett. De az Eb-n látható volt, hogy most már az elején is képes tempót diktálni, így szinte biztosra vehetjük, hogy Rióban a londoninál sokkal jobb eredményt érhet majd el.

Szavazzon!

Ön szerint mire viszi Kapás Boglárka Rióban?

A 400 gyorson elért 4:03.47 perces idejéről illik még tudni, hogy ezzel

megdöntötte Hosszú Katinka 4:05.51 perces országos rekordját.

Bár Hosszú nem gyorsúszás-specialista, vegyesúszóként ebben az úszásnemben sem könnyű megverni, ezért ez a csúcsdöntés komoly fegyvertény.

Szinte mindig mosolyog, nem véletlenül a magyar szurkolók egyik nagy kedvence Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Jézusom! Én ezt nem gondoltam volna. Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni. 4:03. Na, akkor megint nem hittem a szememnek. Hihetetlen, hogy ez összejött. Annak

Fantasztikus lökést ad ez az Európa-bajnokság. Köszönöm mindenkinek, aki értem szurkolt kint és otthon! Nagyon hálás vagyok a támogatásért!” – lelkendezett a finálé után Kapás Boglárka, akinek a riói már a harmadik olimpiája lesz – Pekingben, 15 évesen ő volt a magyar csapat legfiatalabb tagja.