Még sosem volt ilyen jó úszó-Eb-nk

Szilágyi Liliána
London, 2016. május 22. Szilágyi Liliána a 200 méteres pillangóúszás döntőjében szerzett ezüstérmével az úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokságon a London Aquatics Centerben 2016. május 22-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A győzelmek számát tekintve minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplésével térhetnek haza a magyar úszók Londonból, mivel a vasárnapi zárónapon – egy-egy ezüst és bronz mellett – újabb két aranyérmet szereztek.

Az úszó-Eb zárónapja – percről percre

A küldöttség összesítésben tíz első, négy második és öt harmadik helyet gyűjtött. Az aranyakra vonatkozó eddigi csúcs a 2012-es debreceni kilenc volt – tíz ezüst- és hét bronz mellett.

Kapás Boglárka négy aranyat nyert

Kapás Boglárka – az után, hogy 800 és 1500 méter gyorson, valamint a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként is első lett – 400 méter gyorson végzett az élen. Ráadásul

4:03.47 perces országos csúccsal utasította maga mögé a mezőnyt,

Hosszú Katinka 4:05.51 perces rekordját adva át a múltnak.

A négyből az utolsó arany is megérdemelte a puszit Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Jézusom! Én ezt nem gondoltam volna. Amikor először felnéztem a táblára, azt gondoltam, 4:08. Mondtam, ez nem létezik. Aztán rájöttem, hogy egy sorral feljebb kéne nézni. 4:03. Na, akkor megint

Hihetetlen, hogy ez összejött. Annak örülök, hogy el mertem indulni 150-nél, elég bátor voltam hozzá. Fantasztikus lökést ad ez az Európa-bajnokság. Köszönöm mindenkinek, aki értem szurkolt kint és otthon! Nagyon hálás vagyok a támogatásért!" – lelkendezett a négy aranyérmes Kapás Boglárka a Magyar Úszószövetség Facebook-oldalán.

Verrasztó megvédte az Eb-címét

Verrasztó Dávid a szám címvédőjeként, tavalyi vb-ezüstérmeseként favoritként ugrott a vízbe 400 méter vegyesen, ahol egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelme, amit 4:13.15 perces eredménnyel harcolt ki. A szám másik magyar döntőse, Gyurta Gergely negyedik lett 4:14.94-gyel.

Verrasztó-mosoly az aranyéremmel Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Ez a hétvégi délutáni korai kezdés baromira nem kedvez nekünk, elvégre 400 vegyesen picit több idő kellene a regenerálódáshoz a két úszás között" – értékelt Verrasztó Dávid.

úgyhogy ahhoz képest szerintem egész jó volt. A vége nekem sem tetszett, azt gondoltam, meglesz a 4:10, de az adott körülmények között most elégedettnek kell lennem az aranyéremmel. Ezért jöttem, elértem, remélem, sikerült örömet szerezni mindenkinek."

"Három éve ez megy. Folyamatosan. Hogy sosincs egy kicsi szerencsém... Két tized. Pedig nem ment rosszul. Tényleg csak a szerencse hiányzott.

– értékelt a negyedik helyezett Gyurta Gergely.

Szilágyi Liliána – Európa legboldogabb ezüstérmese

Megszerezte első felnőtt nagymedencés érmét Szilágyi Liliána. A Honvéd 19 éves ifjúsági olimpiai bajnoka 200 méter pillangón 2:07.24 percet úszott, ezzel egyetlen századdal maradt el a győztes Franziska Hentkétől. A szám másik magyar finalistája, Jakabos Zsuzsanna negyedik lett 2:07.75-tel.

Szilágyi Liliána ügyet sem vetett arra, hogy egy századdal maradt le az aranyról Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Picit ironikus, hogy egy századdal kapok ki. De ahhoz képest, hogy

mert egyáltalán nem rólam szólt a történet, hanem arról, milyen családban nőttem fel, és milyen elvárásoknak kell emiatt megfelelnem. Ennek vetettünk véget három hónapja, ezalatt csak magam miatt dolgoztam, magam miatt csináltam mindent, és tessék, ez az eredménye. Második vagyok Európában, még ha egy picit elsőnek is érzem magam, de mindez nem érdekes, mert inkább most történjen meg, mint az olimpián. Akkor én leszek a legjobb!!!" – nyilatkozta Szilágyi Liliána az ezüstérem után.

Cseh László bronzérmes lett a váltóval

Az Eb zárószámában is született magyar érem: a 4x100 méteres férfi vegyesváltó – Balog Gábor, Financsek Gábor, Cseh László, Bohus Richárd összeállításban – a harmadik helyen végzett 3:34.12 perces eredménnyel.

"Az utolsó napon mindig kicsit fáradtabb mindenki, de a csapatért mindannyian beleadtunk mindent. Azt mondtuk, két Jolly Joker van a mezőnyben, az angoloknak Peaty, nekünk Laci. Bejött" - fogalmazott Balog Gábor.

Financsek Gábor így értékelt: "Igyekeztem a lehető legjobbat adni, amikor láttam, hogy az olasz srácot meg tudtam tartani, már éreztem, hogy Laci és Ricsi meg fogja tudni csinálni."

Cseh László cáfol:

Persze, én is fáradtabb vagyok már, de amikor váltót mész, semmi nem számít. Az angoltól az első hosszon kaptam a hullámokat, de aztán a másodikon sikerült annyira feljönni, hogy ez ne zavarjon."

Cseh az utolsóról a másodikra hozta fel a váltót Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Az utolsó tíz méteren már minden elsötétült szinte" – ismerte el Bohus Richárd. "De ekkor ugrott be Laci képe, hogy mit úszott előttem, meg Gabié és Finié, és azt mondtam magamnak, ha szétszakadok is, akkor is meg kell csinálnom, értük. Őrület, hogy sikerült.

Férfi 50 méter gyorson Takács Krisztián a hatodik lett 22.07 másodperccel.