Facebookon vadásszák a magyar sikeredző tanítványait

Turi György úszóedző (b) és Cseh László úszó repülőgéppel utaznak a londoni olimpiára
Turi György úszóedző (b) és Cseh László úszó repülőgéppel utaznak a londoni olimpiára
Vágólapra másolva!
Turi György úszóedzőt sorra hagyják ott tanítványai, akikből ő faragott úszót. A mesteredző állja a pofonokat, de várja az igazság napját, amikor lezárulnak a riói olimpia úszószámai, és kiderül, mindenki jobban járt-e a váltással. Turi nem ellendrukker, szorít egykori tanítványainak.

"Üthetnek, vághatnak, támadhatnak szemből és a hátam mögött is, még meg is alázhatnak, én akkor sem veszem fel a kesztyűt, és továbbra is úriember módjára fogok viselkedni” – így reagált Turi György, a Kőbánya SC úszóinak vezetőedzője azután, hogy Bernek Pétert, Cseh Lászlót és Kozma Dominikot követve a napokban a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána is elköszönt tőle.

Nem titkolja, hogy fáj a szíve, már hogyan is ne fájna, arra a minősítésre viszont, hogy „Lilunak is elege lett belőle”, nemes egyszerűséggel a következőket nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának:

"Mondhatnám én is a magamét, de vajon mit érnék vele? Bennem mindig is az fog megmaradni, hogy Szilágyi Liliána tavaly a nankingi ifjúsági olimpiai játékokon két aranyérmével és a korosztályos világcsúcsával az egész magyar csapat legsikeresebb tagja volt, akinek a fejlődéséért a magam tudásával mindig is mindent igyekeztem megtenni.”

Turi György és Cseh László úton a londoni olimpiára Forrás: MTI/Kollányi Péter

Kétségtelen, hogy a közelmúlt edzőváltásaiból Turi György jött ki a legrosszabbul, a mesteredzőnek ehhez is volt hozzáfűzni valója.

"Utána lehet számolni: a 2012-es londoni olimpián szóhoz jutott 24 válogatott úszó közül azóta 21-en váltottak edzőt, vagy klubot is. Van olyan, akinek ez bejött, másoknak kevésbé. Ennek a vándorlásnak több oka is volt, amelyek közül most csak egyet emelnék ki. Ahol a versenyző és az eredmény, ott a pénzügyi támogatás, aminek a mértéke egyre tekintélyesebbnek mondható, és ez a csábító lehetőség természetesen minden kisebb és nagyobb klubnak felkeltette az érdeklődését. Eddig soha nem látott versenyhelyzet alakult ki a szakosztályok között, amiből éppenséggel jó dolgok is kisülhetnek, de szerintem fennáll a káosz veszélye is.”

Kin múlik a siker?

Ha csak az említett jókat vesszük, elég egy idevágó példa is. A Kőbányától tavaly év végén Egerbe igazoló Cseh László teljes kollekcióval, egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel tért haza a kazanyi világbajnokságról, amihez persze azt is hozzá kell tenni, hogy a tavalyi berlini Európa-bajnokságon is ilyen kollekciót sikerült összeúsznia. Nem mellesleg 10 éve a montreali világbajnokságon is így végzett, amikor még bőven Turi volt a mestere.

Cseh Laci mindenből hozott egyet Kazanyból Forrás: MTI/Kovács Anikó

„A világ nagyon megváltozott azóta, hogy az első tanítványaim szép sorban elkezdték a szárnyaikat bontogatni, nem sokkal később pedig már az éremszerzők elit társaságához is csatlakoztak – folytatta. - Elvétve lehetett hallani nagy átigazolásokról, mára viszont nyoma veszett a klubhűségnek, miközben egyre többen gondolják magukról azt, hogy szakmabéliek. Manapság a Facebook segítségével elképesztően rövid időn belül kialakulhat egy edzőváltás. Van, aki már sportot űz ebből, és az ötödik mesterét fogyasztja el. Tőlem is csak úgy harminc fiatal úszót vittek el, és ez ellen nem sokat lehetett tenni.”

Augusztus 13-án minden kiderül

Turi György persze nem maradt versenyzők nélkül, akik között a tizenéves Késely Ajnát máris a jövő nagy úszójaként emlegetik. A mesteredző szerint ő és a szülei biztos, hogy ki fognak tartani mellette.

„Az igazság napja jövő augusztus 13-án fog elérkezni, amikor Rióban lezárulnak az úszóversenyek. Akkor lehet majd mérleget készíteni, és kideríteni, hogy melyik volt tanítványom úszik jobb eredményt az olimpián, mint akkor, amikor még én készítettem fel. Ha egytől egyig jobbak lesznek, tehát többre viszik, mint velem, akkor majd bátran mindent lehet rám mondani. Azt, hogy begyepesedett vagyok, elavultak a módszereim és én nem fogok tiltakozni. Mivel soha nem voltam ellendrukker, most is a versenyzők sikeréért szorítok” – hangsúlyozta a pofonokat eddig viszonylag jól álló Turi György.