Vágólapra másolva!
Decemberben már a rövid pályás úszó EB legjobbjai is pénzdíjat kapnak, ráadásul a versenyzők utaztatásába is beszáll az Európai Úszó Szövetség.

Egyre jobban megy az Európai Úszó Szövetségnek (LEN), ennek köszönhetően már a december 2. és 6. között az izraeli Netanyában megrendezésre kerülő rövid pályás Európa-bajnokság legjobbjai is tekintélyes pénzdíjra számíthatnak.

Egészen pontosan az a 12-12 férfi és női versenyző, akik az összehasonlítás alapját képező FINA pontérték táblában foglaltak szerint az „abszolút” 12 legjobb időeredménnyel rukkolnak ki. Egy úszó viszont csak egy helyet foglalhat le magának a TOP 12-es listán, még akkor is, ha ad absurdum övé lenne mind a 12 listavezető teljesítmény – értesült a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa.

Kiss László örül a híreknek Forrás: MTI/Kovács Anikó

A már most publikus pénzdíjrendszer szerint az egész kontinensverseny legjobb időeredményének gazdája 20 ezer dolláros csekket vehet át, a másodiknak 18, a harmadiknak pedig 15 ezer dolláros jutalom jár, de a 12. időt úszó versenyző 2000 dollárját sem lehet aprópénznek tekinteni.

Az utazási költségekbe is beszállnak

Figyelemre méltó az is, hogy a LEN a házigazdákkal együttműködve a versenyzőket indító nemzeti szövetségek dolgát is igyekszik megkönnyíteni, méghozzá olyan módon, hogy minden egyes úszó utazási költségéből – a megtett távolságot figyelembe véve - 500, 400 vagy 300 dollárt átvállalnak. Ez akár 650-700 versenyzőt is érintő gesztus lehet. Feltéve, hogy a potenciális kedvezményezettek a hivatalos szállodák szolgáltatásait veszik igénybe…

„Csak üdvözölni tudom az egyre szilárdabb lábakon álló európai szövetség bejelentését – nyilatkozta Kiss László szövetségi kapitány a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának. – Ha egyelőre még csak kisebb lépésekben is, de a sportágunk igyekszik az atlétika nyomába eredni.

Hosszú Katinka tavaly is jól keresett a világkupán Forrás: AFP/Christophe Simon

Nálunk először a 2007-es világbajnokság érmesei jutottak pénzdíjakhoz, két éve Barcelonában már minden számban az első hatot honorálták, nemrégiben a kazanyi vizes VB-n pedig már az első nyolc helyezettet, miközben a pénzdíj summája is tekintélyes mértékben 5.5 millió dollárra emelkedett, amiből 3.1 milliót az úszók vihettek haza. ”

Az elsikkasztott 10 ezer dollár

Kiss Lászlónak, az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina sikerkovácsának a pénzdíjakat emlegetve egy régi, és nem éppen felemelően vidám történet is az eszébe ötlött.

„Huszonhárom éve, amikor Egér Barcelonában három arannyal tündökölt, Darnyi Tamás pedig két fantasztikus győzelemmel büszkélkedhetett,

az Aréna sportszergyártó cégnek köszönhetően 5-5000 dolláros bónuszcsekket is kiérdemeltek. Az akkor álombelinek számító összegnek viszont gyorsan lába kelt, amiről a Budapesten fényes díjkiosztó ünnepséget ígérő, de valójában a sportolók - és még sok mindenki - pénzét eltulajdonító, majd kereket oldó - Zemplényi György gondoskodott.

Az Aréna másodszor már nem fizetett, mert a magyar szövetség akkori elnöke aláírásával tanúsította, hogy a neves cég egyszer már teljesítette a vállalt kötelességét…”

Egerszegi Krisztina ötezer dollárjának lába kélt Forrás: MTI/Németh Ferenc

Mindehhez még csak annyit, hogy Kiss László tudomása szerint a legsikeresebb versenyzőknél a jövő májusi londoni Európa-bajnokságon is pénz áll a házhoz, ami pedig a Riói nyári olimpiai játékokat illeti, az úszóversenyek ismert nagy beszállítói ezúttal sem lesznek szűkmarkúak. Még szerencse, hogy az új szabályozásnak köszönhetően most már nem kell „lenyúlás” veszélytől tartani…