Az úszásra egyáltalán nem emlékszem

Hosszú Katinka, úszás
RUSSIAN FEDERATION, Kazan : Hungary's Katinka Hosszu celebrates her victory at the end of the final of the women's 200m individual medley swimming event at the 2015 FINA World Championships in Kazan on August 3, 2015. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka megvédte címét 200 vegyesen, mégpedig igen emlékezetes módon: életében először ötvenes medencében is világrekordot úszott (2:06.12), ezzel Ariana Kukors 2009-es, cápadresszben úszott, sokak által megdönthetetlennek vélt csúcsát adta át a múltnak.

"Délután egy pillanatot sem aludtam, mert csak a versenyre koncentráltam. Nem akartam magam beleélni a világcsúcsdöntésbe, nehogy ez túlzottan elvigye a gondolataimat. Azt persze sejtettem, hogy nyerek, de ebbe sem akartam túlzottan belelovalni magam, mert ez mégiscsak egy világbajnoki döntő. Magára az úszásra egyáltalán nem emlékszem - ami egyértelműen mutatja, hogy ez jó volt, mert ez akkor van, amikor tényleg ki tudod zárni a külvilágot teljesen és tényleg kiadsz mindent magadból. Az utolsó húsz-huszonöt méter van meg, mert akkor kezdett nagyon fájni mindenem, de a lényeg, hogy azért csak jött a fal" - nyilatkozta Hosszú.

A magyar klasszis óriási fölénnyel, 2:06.12 perces idővel győzött, és végül 3 századdal tudta megjavítani Ariana Kukors 2009-es, cápadresszben úszott, sokak által megdönthetetlennek vélt csúcsát.

Hosszú nem akarta elhinni Forrás: AFP/Christophe Simon

"Számomra a világcsúcs a csúcs. Az, hogy nálam gyorsabban senki sem úszott még az adott távon. Ez többet jelent az aranyérmeknél is. Rövidpályán már úsztam, de ötvenes medencében még nem, ezért jelent ez különösen sokat. Ráadásul egy olyan cápadresszes csúcsot sikerült megdöntenem, amire 2009-ben azt mondták, valószínűleg soha, vagy csak évtizedek után fogják megjavítani. Most végre beleélhetem magam abba, amikor valaki elmondhatja magáról: egy varázslatos álma teljesült."

A szövetség Facebook-oldalán megszólaltatták Katinka férjét és edzőjét, Shane Tusupot, és arról kérdezték, hogy milyen volt az úszás: "Ember, szerinted emlékszem egy méterére is? Csak arra, hogy világcsúcsot úszott, és törölgetem a szemem..."

Hosszú a dobogón, jobbján a brit Siobhan Marie O'Connor, balján a japán Watanabe Kanako Forrás: AFP/Martin Bureau