Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka Európa-csúccsal jutott a középdöntőbe 200 m vegyesen a kazanyi vizes vébén.

Hosszú már az első ötvenen jelezte a többieknek, hogy mire számítsanak, elhúzott a mezőnytől, majd fokozatosan növelte az előnyét. Az utolsó hosszon már másfél testhosszal vezetett, és végül 2:07.30 perces idővel csapott a célba, amely Európa- és országos csúcs is egyben.

Ugyanebben a számban Jakabos Zsuzsanna is továbbjutott, aki 2:12.38-at úszott, ami a kilencedik legjobb idő volt a mezőnyben.

"Előfutamos úszás volt, az első mindig olyan furcsa, mert még szokjuk a környezetet. 2009 óta volt érvényben az Európa-csúcs, azt még szuperdresszben értem el, és régóta kergettem ezt a csúcsot. Azért tudok még ennél is gyorsabban úszni, de a középdöntőben nem szeretnék mindent kiadni, a döntőbe jutással szerintem nem lesz probléma" - nyilatkozta Hosszú.

Bernek és Kapás is döntős 400 gyorson

Bernek Péter szintén továbbjutott, de ő délután már a döntőben úszik 400 m gyorson, a hetedik idővel (3:46.83) került a fináléba. Verrasztó Evelyn a 25. helyen zért 100 m pillangón, így nem folytathatja, az ugyanebben a számban nevezett Szilágyi Liliána gyomorpanaszok miatt visszalépett.

Cseh László a második időt úszta (23.32 másodperc) az 50 m pillangó előfutamában, ami még őt is meglepte. "Arra számítottam, hogy épphogy beférek a legjobb 16-ba. Ötvenen nem nagyon lehet taktikázni, de úgy érzem, tudok még gyorsulni" - mondta az országos csúcsot úszó Cseh a futama után.

Kapás Boglárka is döntőt úszhat délután, miután 4:06.21 perces idejénél csak négyen úsztak jobbat 400 m gyorson.

Gyurtának ez most nem jött össze

Gyurta Dánielről mindenki tudja, hogy a 200 m mell a fő száma, de rendre elindul százon is, amolyan ráhangolás gyanánt. Nos, Gyurtának most nem sikerült jól a 100 m, előfutamában 1:00.71 perccel az ötödik lett, de ez összesítésben csak a 22. helyre volt elég, így nem került tovább a középdöntőbe.

"Lassú voltam az első ötvenen, nem találtam a ritmust. Jó lett volna még egyet úszni, de annak ellenére, hogy nem jutottam tovább, úgy érzem, hogy ebben a mezőnyben helyt tudtam állni" - nyilatkozta Gyurta.