Cseh László késlekedett élete nagy döntésével

Cseh László, úszás
Debrecen, 2014. július 19. Cseh László a 116. úszó országos bajnokság 200 méteres vegyes úszás döntőjében a debreceni Sportuszodában 2014. július 19-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok magyar úszó, Cseh László tavaly decemberben döntött úgy, hogy edzőt és klubot vált, s Turi György helyett Plagányi Zsolttal folytatja felkészülését. Az idei országos bajnokság után azt nyilatkozta, a klímaváltozás jó hatással volt rá.

Sokan féltették Cseh Lászlót, amikor tavaly decemberben, nem sokkal a 29. születésnapja után úgy határozott, hogy otthagyja Kőbányát, a megszokott és megunt medencét, és hátat fordít edzőjének, Turi Györgynek is.

Mester és tanítványa többször és több féle módon próbált életet lehelni a kimúlásához közelítő szakmai kapcsolatrendszerükbe, de sem az engedmények, sem az reformkísérletek nem vezettek a várt eredményhez. Minden idők egyik legsikeresebb magyar úszója úgy lett tavaly Berlinben - sorozatban ötödször - Európa-bajnoki aranyérmes a 200 vegyesen, hogy az edzője Nancsingból, az ifjúsági olimpiáról szurkolt neki.

Megkönnyebbült sportoló lett

A gyors búcsú után Turi mély lelki válságba került, ezzel szemben a háromszoros olimpiai ezüstérmes úszó egyre inkább egy megkönnyebbült és a gátlásaitól megszabadult sportoló benyomását keltve vetette magát a munkába.

Cseh László Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Új edzője a gyerekúszóként megismert Plagányi Zsolt lett. Első közös sikerükként említhető, hogy a válogatott rangidős versenyzője már áprilisban magyar csúcsot javított Eindhovenben, amikor 50 pillangón a 23.50 másodperces teljesítményével a hat évet megélt saját legjobbját sikerült felülmúlnia.

Bejöttek a változások

"Most, hogy három ezüsttel a győri gyűjteményemben a 200 vegyes döntője után végre az első aranyérmemet is átvehettem, csak azt sajnálom, hogy életem nagy döntésének meghozatalával sokáig késlekedtem. Pedig jól tudtam, hogy több van bennem, mint amit mutatni tudok, de azt is, hogy a szinte már végsőkig megunt környezet előbb vagy utóbb végleg kiszippanthatja belőlem a bizonyítási kedvemet. Erre lehet azt mondani, hogy utólag mindenki tud okos lenni" - nyilatkozta Cseh László a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Cseh László Forrás: MTI/Kovács Anikó

Elmondta, hogy az év nagy vizsgája, a kazanyi világbajnokság csak most, egy hónap múlva következik.

Plagányi Zsolt pedig, mint segítőtárs, nagyon bejött nekem. Emberként, edzőként és szakmai vitapartnerként is."

35 századra három aranytól

Cseh az országos bajnokságon három számban is úgy lett második, hogy századmásodpercek - 8, 16 és 11- választották el a bajnoki címtől. Ezeket a parányi különbségeket összeadva 35 század a végeredmény, ami távolságban kifejezve hozzávetőlegesen 40-50 centmétert jelent.

"Kicsit bosszantottak, de nem keserítettek el ezek a sorrendek, mert a második helyek mögött is mindig ott volt egy nagyon biztató eredmény. Főleg a 200 pillangón, ahol az edzőm előre megjósolta, hogy 1:54.80 és 1:54.90 közötti eredményre is képes leszek a bajnokságon. Gratulálok a nálam 10 évvel fiatalabb Kenderesi Tamásnak, akivel együtt fogunk pillangózni” Kazanyban" - folytatta Cseh László, aki szerdán este a 94. (63 egyéni és 31 váltó) nagymedencés bajnoki aranyát is megszerezte.

Teljesítménye azért is tiszteletre méltó, mert közvetlenül a bajnoki rajt előtt egy kellemetlen vírusos gyomorfertőzés egyhetes szobafogságra ítélte, és ezek az edzésnélküli napok bizony nagyon sokat kivettek belőle.