Vágólapra másolva!
Gyárfás Tamás az Origo érdeklődésére azonnal megvédte a doppingolással vádolt Hosszú Katinkát, sőt még arra is maradt energiája, hogy odaszúrjon egyet a vádaskodó amerikaiaknak.

A magyar úszóklasszist ért vádra azonnal reagált Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke és a FINA alelnöke, aki hangsúlyozta, Hosszú Katinkát számtalanszor ellenőrizték, de soha nem találtak nála semmiféle szabálytalanságot.

Gyárfás Tamás az Origónak azt mondta, hogy Hosszú Katinka többet jár laboratóriumi vizsgálatokra, mint egy átlagos ember mosdóba. A honi és a nemzetközi doppingszövetség folyamatosan ellenőrzi az úszónőt, és ha bármi probléma lett volna vele kapcsolatban, az már rég kiderült volna.

Később kiadott közleményében Gyárfás odaszúrt egyet az amerikaiaknak is, mondván,

"mi soha nem kérdőjeleztük meg egyetlen nagy úszójuk kimagasló teljesítményét sem, holott több valóban emberfeletti volt".

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke Forrás: MTI/Földi Imre

Íme, a Magyar Úszószövetség nyilatkozata:

"Mély megdöbbenéssel olvastuk az önök online felületén publikált botrányos véleménycikket, amely lejáratja Hosszú Katinkát, a nemzetközi úszósport egyik legmegbecsültebb tagját anélkül, hogy a szerző bármiféle bizonyítékkal rendelkezne állításainak igazolására.

Amint azt a nemzetközi média mértékadó újságírói pontosan tudják, Hosszú Katinkát megannyi doppingvizsgálatra kötelezte az elmúlt években a WADA, illetve helyi antidopping-ügynökségek, versenyeken és versenyeken kívül egyaránt. Az eredmény mindannyiszor negatív volt.

Ennek fényében számunkra érthetetlen, hogy egy ilyen tekintélyes médium miért tartotta fontosnak ezen rágalmak közzétételét. Mindez semmilyen formában nem illeszkedik ahhoz a szakmai szellemiséghez, amelyet eddig a Swimming World képviselt, és amellyel méltán vívott ki magának nemzetközi elismerést.

Hosszú Katinka legutóbb Charlotte-ban oktatott Forrás: MTI/AP/Nell Redmond

Mint a Magyar Úszó Szövetség elnöke ezúton is deklarálom, hogy mi sohasem kérdőjeleztük meg egyetlen nagy úszó, így az amerikai csillagok kimagasló teljesítményét sem, holott több valóban emberfelettinek tűnt – mégis, örökkön csodáljuk valamennyit.

Gyárfás Tamás

a Magyar Úszó Szövetség elnöke"