Vágólapra másolva!
A három olimpiát megjárt Jakabos Zsuzsanna harmadik rövidpályás úszó világbajnokságán döntős helyezésekkel szeretné még szebbé tenni élsportolói pályafutása eddigi legnehezebb esztendejét.

A Győri Úszó Sportegyesület válogatott versenyzője négy számban áll rajthoz a dohai „kismedencés” csúcstalálkozón, ahol 50, 100 és 400 méteres távokon, illetve gyorson, pillangón és vegyesen készül bizonyításra. Nem titkolja: a jól sikerült berlini Európa-bajnokság után eredményes nemzetközi évadzáróra számít Katarban, ahol jelenleg derűsen napos az idő, a hőmérők pedig 27 fokot mutatnak.

„Nem hittem volna, hogy a tavaly októberi vállműtétem után jó egy évre lesz szükség ahhoz, hogy újra olyannak érezhessem magamat, mint korábban, vagy talán még annál is jobbnak – nyilatkozta a Telekom Sporthír Szolgálatnak a 25 éves sportoló. – Minden orvosi tanácsot megfogadtam, több gyógymódot is kipróbáltam, miközben szorgalmasan látogattam a gyógytorna foglalkozásokat is, de rá kellett jönnöm, hogy a rehabilitáció folyamatát így sem lehet lerövidíteni. Óriási hátrányt kellett behoznom, szinte a semmiből hoztam fel magamat. A türelemjátéknak viszont most már vége, és lassan azt is elfelejthetem, hogy tavasszal, sőt, még a nyár elején is milyen sötéten láttam a jövőmet. Az igazat megvallva csak a berlini Európa-bajnokság előtti nemzetközi versenyeken sikerült teljesen fájdalom nélküli és összeszedett úszással elhessegetnem a félelmeimet. Utólag is köszönet Erdélyi Gábor doktor úrnak, aki teljesen rendbe tette az évek múlásával egyre inkább fájó és már-már használhatatlan vállamat. A műtét után értesültem arról, hogy cseppet sem volt könnyű dolga.”

Jakabos már annak is örült, hogy az Eb-n induló magyar válogatott tagja lehetett, még inkább annak, hogy a 200 méteres pillangón a negyedik helyen végzett, a 4x200-as gyorsváltó tagjaként pedig bronzérmet vehetett át.

„Soha nem örültem úgy egy majdnem érmet érő negyedik helynek, mint Berlinben. Mint ha egy nagyon magas csúcsra jutottam volna fel. Az óta hiszek újra abban, hogy jövőre a kazanyi világbajnokságon is ott lehetek, és elkezdhetek foglalkozni a negyedik olimpiai szereplésem gondolatával.”

Tapasztalt „kismedencés” versenyzőnek számít, de mindig is jobban kedvelte az 50 méteres hosszokat. Ennek ellenére a 2010-es eindhoveni rövid pályás Európa-bajnokságon ő szerezte meg az első helyet a 200 pillangón és a 400 vegyesen is, a legutóbbi szintén kismedencés világbajnokságon pedig sorozatban három döntőben is negyedikként ért a célba.

„Nem ismerem a dohai szereplőgárdát, így csak annyit mondhatok, hogy valószínűleg a 400 vegyesen érhetem el a legjobb helyezést” – hangsúlyozta Jakabos Zsuzsanna, akinek az egyik karácsonyi ajándéka az lehet, hogy december 17-től már az új győri uszodában versenyezhet és folytathatja a felkészülését.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter