Hosszú 12 kilót adott le

Hosszú Katinka Berlin, 2014. augusztus 18.
A magyar Hosszú Katinka a női 400 méteres vegesúszás selejtezőjében a berlini úszó Európa-bajnokságon 2014. augusztus 18-án. (MTI/EPA/Michael Kappeler)
Berlin, 2014. augusztus 18. A magyar Hosszú Katinka a női 400 méteres vegesúszás selejtezőjében a berlini úszó Európa-bajnokságon 2014. augusztus 18-án. (MTI/EPA/Michael Kappeler)
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka ismétlődő tűzijátékai után újra és újra felmerül a kérdés: hogyan képes 72 órával az Európa-bajnokság után ismét a csúcsra járatni magát, és csak nyerni és nyerni, meg aztán világcsúcsokat is döntögetni.

"Többek között úgy, hogy a 30 rajtos Európa-bajnokság után most sem kellett újra felépítenie magát vagy alaposan rápihennie a következő feladat teljesítésére, csupán a berlini zűrős éjszakái után végre jól kialudnia magát. Ezúttal Dohában már egy olyan szállodai szobában, ahol a hőmérséklet nem 22 vagy 23, hanem a számára ideális 18 fokos volt" - magyarázta a Telekom Sporthír Szolgálatnak Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya.

"Számítottam arra, hogy az 50 méteres medencéről a rövid pályára átállva az idei első Világkupa versenyen sziporkázni fog, de a világcsúcsaival és a győzelmeinek a számával az én képzeletemet is alaposan felülmúlta. Ilyen sorozatokra csak azok a kivételes adottságú sportolók képesek, akik nem csupán a pályán tűnnek ki, hanem két nagy terhelésű verseny között a teljes regeneráció elképesztő adottságával is. Amire részben születni kell, de sokkal inkább kemény munkával megteremteni ezt az ideális állapotot.”

Kiss László szerint Hosszú a versenyek és az edzések terhelésének vegyítésével az évek során olyan állóképességi szintet ért el, amelyhez hasonlóval kevés vetélytársa büszkélkedhet.

"Edzőjének, Shane Tusupnak a vesszőparipája az oxigénhiány-tűrő képesség tudatos és folyamatos fejlesztése. Többek között azért, hogy Katinka az egyébként is kiváló fordulói után hosszú ideig a víz alatt tudjon siklani. Aki csak egy kicsit is ért az úszáshoz, jól tudja, hogy az energiaigényes fordulók után sokan azonnal a felszínre igyekeznének, hogy levegőt vehessenek, ő viszont szépen 'kidelfinezi' a kellő távolságot és csak aztán következik az első levegővétele."

Hosszú hasít a berlini Eb-n Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Több amerikai és német uszodában már mesterséges tudják csökkenteni, illetve szabályozni a levegő oxigéntartalmának a szintjét, akár olyan állapotot is kialakítva, mint ha versenyzők a tengerszint felett 2200 méter magasságban gyakorlatoznának.

"Persze a magaslati táborok is megteszik a hatásukat. Nemrégiben olvastam arról, hogy az Andok hegyei között 4000 méter magasságban élő hosszú életű indiánoknak átlagosan 24 a pulzusszáma. Nem tudom, mire vinnék úszóként, de azt sem, hogy miként élné meg az Andokba költözést egy európai sportoló.”

Hosszú vs Egerszegi

A 73 éves szakember az ötszörös olimpiai bajnok tanítványát, Egerszegi Krisztinát már a nyolcvanas évek végétől igyekezett a lehető legjobban felkészíteni a légszomjas helyzetekre.

"Máskülönben aligha fordulhatott volna elő, hogy 1993-ban a sheffieldi Európa-bajnokságon négy számban is, a 100 és a 200 háton, a 200 pillangón, valamint a400 méteres vegyesen is győzni tudjon. Az edzésmódszerek gyökeres változásait követően lehetetlen összehasonlítani 'Egér' és Katka produkcióját, hiszen előbbi 22 évesen már ötszörös olimpiai bajnok volt. Az viszont kétségtelen, hogy miként egykor Krisztina, úgy Katinka is az úszás szerelmese, és fanatikusa. Jól emlékszem azokra az időkre, amikor Egerszegi egy szerinte rosszul vagy csak közepesen teljesített sorozat után maga kérte, hogy még egyszer hadd fusson neki a feladat teljesítésének, aminek a végén tulajdonképpen majdnem két edzést hagyott maga mögött.”

A szövetségi kapitány biztos abban, hogy Hosszú Katinka és Shane Tusup a Rió felé vezető úton nem fog visszavenni a tempóból, vagy változtatni az edzésmódszereiken. Meglátása szerint a mai sikerek arra is visszavezethetőek, hogy Katinka a 2008-as versenysúlyából ránézésre vagy 12 kilót leadott, miközben a motivációs szintje megduplázódott.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter