Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka 200 méter gyorson, Bernek Péter 200 méter háton, Cseh László pedig 100 méter pillangón egyformán a legjobb időt úszta a délelőtti előfutamban, s magabiztosan lépett tovább az esti 16-os elődöntőbe a berlini úszó Európa-bajnokság pénteki versenynapján.

A Berlinben már háromszoros aranyérmes Hosszú előfutama során 1:57.05 perc alatt teljesítette a távot, s ezzel több mint másfél másodperccel volt gyorsabb az összesített ranglistán második spanyol Melanie Costa Schmidnél (1:58.60). Hosszúnak az esti programban 50 háton is jelenése lesz, miután 28.81 másodperces idővel összesítésben 10. lett az előfutamok során.

„Este negyed tizenegykor jöttem el az uszodából a doppingvizsgálat miatt, fél tizenkettőkor kerültem ágyba – de tudtam, ma is nyomni kell, függetlenül attól, hogy már fáradtabb vagyok, mint az Eb elején. De nem lehet a megérzésekre hagyatkozni, muszáj mindent beleadni ezután is” – összegzett Hosszú.

A férfiaknál 100 méter pillangón három magyar is indult. A 200 méter vegyes berlini aranyérmese, Cseh 52.14 másodperccel nyert, de Pulai Bence is ott lesz a legjobb 16 között, miután 52.78-as eredménye a 12. legjobb volt az egész mezőnyt tekintve. Biczó Bence 54.06-tal a 36. lett.

"Nem olyan gyors a medence, mint amihez hozzászoktunk, én szeretnék még jobban is menni – délután is szeretnék ott lenni elöl" - fogadkozott Cseh.

Érdekelt lesz az esti programban Bernek Péter és Balog Gábor is, előbbi a legjobb, utóbbi pedig a kilencedik idővel került a 200 méter férfi hát elődöntőjébe.

A két éve ezüstérmes Bernek 1:58.45 perces idejével megnyerte délelőtti előfutamát, s az egész mezőnyben nem akadt nála gyorsabb, míg Balog 2:00.14 perccel második lett a saját versenyében. Utóbbi futamban úszott Verrasztó Dávid is, aki 2:00.97 perc alatt teljesítette a távot, s ez összesítésben a 14. eredményt jelentette, de mivel nemzetenként csak a legjobb kettő folytathatja az előfutamok után, ő búcsúzott.

„Nem akartam, hogy megelőzzenek, ezért hajtottam – nehogy már én növeljem az ő önbizalmukat!” - mondta elszántan Bernek.

Gyurta Dániel a 17. időt úszta 50 méter mellen, így éppen lemaradt az elődöntőről. A 200 méter mell olimpiai, világ- és Európa-bajnoka 28.15 másodperc alatt teljesítette a távot. Gyurta így elsőszámú tartalék az elődöntőre.

A 800 méteren bronzérmes Kapás Boglárka bejutott az 1500 méter gyors szombati döntőjébe, a 16:17.23 perces idő a harmadik legjobb volt a mezőnyben. „A tegnapi nap azért eléggé kifárasztott, ezt most még éreztem magamon, most van több mint huszonnégy órám, hogy kipihenjem magam a döntőre, ahol megint szeretnék érmet nyerni" - fogalmazta meg reményeit Kapás.