Meghalt a férfi, akinek elsőként ültettek be génmódosított sertésvesét

Vágólapra másolva!
Egy amerikai férfi, Richard 'Rick' Slayman xenotranszplantáción esett át, a férfi egy génmódosításon átesett sertésvesét kapott, majd a műtétet követően két hónappal meghalt.
Vágólapra másolva!

Nincs arra utaló jel, hogy Richard 'Rick' Slayman genetikailag módosított vese átvétele okozta a halálát – állítja a massachusettsi transzplantációs csapat.

Richard „Rick” Slaymant márciusban, 62 évesen a massachusettsi általános kórházban műtötték meg. A sebészek szerint a sertésvese legalább két évig kitart. Szombaton azonban családja és a műtétet végző kórház megerősítette Slayman halálát – számolt be a The Guardian.

Xenotranszplantáció, sejtek, szövetek, szervek átültetése, rajz, illusztráció
Képünk illusztráció. Fotó: DUVAL / BSIP / BSIP VIA AFP /

A massachusettsi kórház transzplantációs csoportját a hír mélyen elszomorította, és részvétüket fejezték ki a férfi családjának.

Slayman volt az első élő ember, akinél végrehajtották ezt az eljárást. Korábban kísérletként sertésveséket ültettek át ideiglenesen agyhalott recipiensekbe. A xenotranszplantáció egyelőre nem túl sikeres, ugyanis két férfi már korábban átesett olyan szívátültetésen, amelyek sertésszívvel történtek, azonban mindketten több hónap után meghaltak.

Slaymanen veseátültetést hajtottak végre az említett kórházban még 2018-ban, de tavaly vissza kellett mennie a dialízisre, amikor úgy tűnt, hogy sikertelen volt a transzplantáció. A dialízis szövődményei ugyanis gyakori beavatkozásokat igényeltek, orvosai ezért javasolták neki a sertésvese-átültetést.

Slayman családja közleményben mondott köszönetet orvosainak. 

Az xenotranszplantáció megszervezésében végzett hatalmas erőfeszítéseiknek köszönhetően a családunk további hét hetet biztosított Rickkel, és az ez idő alatt keletkezett emlékeink elménkben és szívünkben is megmaradnak.

– írták a közleményben.

Azt mondták, hogy Slayman részben azért esett át a műtéten, hogy reményt adjon annak a több ezer embernek, akiknek transzplantációra van szükségük a túléléshez.

 Rick elérte ezt a célt, reménye és optimizmusa örökké megmarad.

Áprilisban egy New Jersey-i nő, Lisa Pisano is kapott egy genetikailag módosított sertésvesét, valamint egy mechanikus pumpát, hogy folyamatosan dobogjon a szíve.

image

A xenotranszplantáció emberi betegek gyógyítását jelenti állatokból származó sejtekkel, szövetekkel vagy szervekkel. Az ilyen erőfeszítések sokáig kudarcot vallottak, mert az emberi immunrendszer azonnal elpusztította az idegen állati szöveteket. A közelmúltban végzett kísérletek olyan sertésekkel foglalkoztak, amelyeket úgy génmódosítottak, hogy szerveik jobban hasonlítsanak az emberéhez.

 

Címlapi képünk illusztráció.