Arcátlan csalás vagy kapitális hiba: tényleg kell egy Los Angeles-i csapat a Super Bowlba?

Los Angeles Rams v New England Patriots GettyImageRank1 SPORT AMERICAN FOOTBALL NFL topics topix bestof toppics toppix
FOXBORO, MA - DECEMBER 04: Jared Goff #16 of the Los Angeles Rams greets Tom Brady #12 of the New England Patriots after the New England Patriots defeated the Los Angeles Rams 26-10 at Gillette Stadium on December 4, 2016 in Foxboro, Massachusetts. Adam Glanzman/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A vasárnapi New Orleans Saints-Los Angeles Rams NFL-főcsoportdöntőben egy fatális bírói hiba borzolta a kedélyeket, amely gyakorlatilag el is döntötte a mérkőzést a vendégek javára. De vajon véletlen lenne, hogy éppen egy Los Angeles-i csapatnak kedveztek? Az NFL szólt bele vagy a sportfogadók, esetleg véletlen lett volna? Miért érné meg bárkinek belenyúlni egy ilyen jelentőségű meccsbe? Ezekre kerestük a választ.

Sajnos mára a bunda szó teljesen összefonódott a profi sporttal, szinte minden verseny, vagy meccs végeredményét megkérdőjelezi valaki, mondván, ez bizony el lett adva, csalás történt! Nem kell ezen csodálkozni, a sportfogadás (még ha illegálisan is) a sport születése óta jelen van, az amerikai profi baseball ligában (MLB) már 100 évvel ezelőtt is volt bundabotrány. Persze a meccsek végkimenetelébe olykor nemcsak a sportfogadók szólhatnak bele, néha „egészen magasról” jön az utasítás, mert más, gazdasági érdekek fűződnek egy adott eredményhez.

Ráadásul minél több pénz forog az adott bajnokságban, annál többet bukhatnak vagy nyerhetnek vele azok, akik kezében van.

Ezeket persze nagyon nehéz bizonyítani, de már a legnagyobb üzletet jelentő major sportok hazájában, az Egyesült Államokban is volt erre példa.

Elég csak az észak-amerikai kosárliga (NBA) 2002-es nyugati főcsoportdöntő hatodik meccsét elővenni, ahol a Sacramento Kings győzelmével véget ért volna a párharc, a bírók azonban elképesztő módon megtolták a kétszeres címvédő Los Angeles Lakers szekerét (27 büntetőt ítéltek nekik csak a negyedik negyedben), a bajnok pedig fordított, majd megnyerte a hetedik találkozót, később pedig a döntőt is.

Tim Donaghy (balra) és Kobe Bryant Forrás: Getty Images/AFP/2006 Getty Images/Lisa Blumenfeld

Hat évvel később egy korábbi játékvezető, Tim Donaghy bevallotta, hogy az NBA több playoff-szériát is manipulált annak érdekében, hogy eltartson hét meccsig, hiszen így

több jegyet tud eladni, és ami még fontosabb, több reklámhelyet is a tévében,

ráadásul ezt a meccset külön megemlítette az egykori spori, aki 15 hónapot ült börtönben mérkőzések befolyásolásáért.

Állítólag akkor az volt az ok, hogy az NBA-nek nagyon jövedelmező volt a Lakers sikere, a Kobe Bryant-Shaquille O'Neal duóért megőrültek az emberek, dőlt a pénz a ligának, főleg a közvetítési jogokból.

Los Angeles az Egyesült Államok második legnagyobb piaca sport szempontjából, az ottani csapatoknak nagyobb a vonzereje mind játékosok, mind média, mind szurkolók terén. Nem csoda, hogy többször jön fújás a javukra.

Vagy éppen elmarad, mint a vasárnapi New Orleans Saints - Los Angeles Rams NFC konferencia-döntőben. A hazai csapat két perccel a vége előtt nagyon kedvező pozícióból támadhatott, de az első két kísérletét elrontotta. Harmadikra passzjátékot hívott Sean Payton vezetőedző, Tommylee Lewis kapta volna a labdát, de még mielőtt az megérkezett volna Drew Breestől, a játékost letarolta a Rams védője, Nickell Robey-Coleman. A szabályok szerint a védő csak elkapás után érhet a támadóhoz, a bírók mégsem dobtak sárga zászlót, teljesen érthetetlen módon, pedig tényleg mindenki látta, hogy mi történt. Ráadásul sisakkal ütközött sisaknak, ami szintén szabálytalan. Az is érdekes, hogy az eset óta kiderült, az ütközéshez legközelebb álló bíró Los Angelesben él.

A Saintsnek így meg kellett elégedni egy mezőnygóllal, ami nem volt elég, ugyanis a Rams ki tudott egyenlíteni, majd a hosszabbításban a győzelmet is megszerezte Greg Zuerlein 57 yardos rúgásával.

A Rams esete annyiban tér el a Lakersétől, hogy amíg a kosárcsapat szinte tradícionálisan kaliforniai, addig a Rams csak 2016-ban került át (vissza) Los Angelesbe. Igaz, korábban 50 évig az USA második legnagyobb városában "lakott" a klub,

aztán 1995-ben színre lépett Stanley Kroenke.

Az ingatlan- és sportmogul (akinek a neve Arsenal-, Denver Nuggets-, és Colorado Avalanche-drukkereknek is ismerős lehet), a Walmart örökös Ann Walton férje gyorsan bevásárolta magát a Ramsbe, majd segített a csapatnak elköltözni St. Louisba, Missouri államba. Milyen meglepő, hogy Mr. Kroenke is ott született, ugye? Egészen 2015-ig volt ez a Rams székhelye.

Stan Kroenke (balra) és Roger Goodell, az NFL első embere Forrás: AFP/2018 Getty Images/Kevork Djansezian

A 2010-es évek elején Kroenke egyre több konfliktusba keveredett az állami és a városi vezetéssel is, mindenképpen szeretett volna egy új stadiont, de ezt a politikusok megvétózták. Kroenke berágott, valamint az NFL-nek sem tetszett Missouri hozzáállása, így az üzletember belevágott egy 70 000-es létesítmény felhúzásába Los Angeles egyik kerületében, Inglewoodban. A liga sem tétlenkedett, elindította az áthelyező folyamatot, miközben azt hangoztatta, hogy St. Louis nem becsülte meg a csapatot, és a város amúgy is egy egérlyuk Los Angeleshez képest (utóbbit persze finomabban fogalmazta meg).

A procedúra hamar lement, a Rams 2016 szeptemberében a kölcsönbe vett Memorial Coliseumban lejátszotta 21 év után az első Los Angeles-i mérkőzését, méghozzá 91 000 néző előtt.

Ez az év még annyira nem sikerült jól a csapatnak, de meghozták a legjobb döntést, amit csak lehetett, kirúgták Jeff Fisher vezetőedzőt, a helyére kinevezték az akkor még 31 éves Sean McVayt, ő pedig elhozta a kánaánt, második évében Super Bowlba vezette a csapatot.

Persze azt is lehet mondani, hogy nem csak ő. Az NFL számára hatalmas sikersztori, hogy egy Los Angeles-i csapat egyből a harmadik évében döntőzik, ráadásul így még Kroenkének is meg tudja hálálni, hogy egy igazi metropoliszba vitte a csapatot, ahol egy ultramodern stadiont is felépít. A nézőszámmal a Coliseumban sem volt gond eddig (az idei alapszakaszban a csapat 10. helyen végzett az átlagnézőszám vonatkozásában), a szurkolói bázis tehát szépen alakul annak ellenére, hogy "fiatal" a csapat. (Nem úgy a Chargersnél, amely San Diegót hagyta ott LA-ért, egy kisebb pályán játszik, de gyarkolatilag nincsenek szurkolói, és "otthon" és vendégdrukkerek előtt játszik.)

Ráadásul ott van még Jared Goff, a harmadéves irányító, aki a következő QB-generáció egyik csillaga lehet, az NFL pedig marketing-szempontból is gondolkodhat, ideje felépíteni az új szupersztárokat.

A Saintsben Drew Brees úgyis nyert már egy bajnoki címet, és halhatatlanként fog visszavonulni.

A főcsoportdöntő végén a rutinos Brees gratulálhatott a fiatal Goffnak Forrás: AFP/2019 Getty Images/Streeter Lecka

Azért három dolgot jegyezzünk meg. Egyrészt a Super Bowlt közvetítő CBS tévétársaság (ami a Viacom csoporthoz tartozik, amelynek a másik Super Bowl-résztvevő New England Patriots tulajdonosa, Robert Kraft az egyik legnagyobb részvényese) bevételét nem befolyásolja a párosítás, ugyanis a reklámspotokat már a szezon előtt értékesítette. Ha a vártnál többen nézik majd a döntőt, az is csak a hirdetők javát szolgálja, de persze a szolgáltató alkupozícióját is erősíti a legközelebbi tárgyalásoknál.

Talán ennek is köszönhető, hogy a bírók nem „fújták” el a döntőig Amerika Csapatát, a Dallas Cowboyst, amelynek toronymagasan a legnagyobb a szurkolótábora, ráadásul több mint két évtizede éheznek a sikerre, viszont nem jelent akkora nézettségi többletet, és még csak nem is hozna plusz dollárokat.

Másrészt, a Rams abszolút nem érdemtelenül jutott be a döntőbe. Remek szezont futottak eddig is, és megtalálták a Saints támadógépezetének ellenszerét, Breest pedig a legfontosabb pillanatban tudták hibára kényszeríteni.

Harmadrészt, az NFL játékvezetői többször is bebizonyították már, hogy jócskán le vannak maradva a játék szintjéhez képest. A sebesség túl gyors nekik, ráadásul a folyamatosan változó szabályok sem könnyítik meg a dolgukat. A liga dolga lenne, hogy megelőzze az ilyen végzetes hibákat (mondjuk úgy, hogy visszanézhetővé tesz minden ítéletet), és akkor a nyomás is kisebb lenne a "zebrákon". Nem azt mondjuk, hogy nem tudnának elcsalni meccseket, de ebben az esetben valószínűleg nem erről van szó.