Vágólapra másolva!
A Nemzeti Futball Liga (NFL) wild card körében több meccs is csalódást okozott, az utolsó viszont meghozta a drámát, a címvédő Philadelphia nem mindennapi körülmények között jutott tovább. Bízhatunk abban, hogy így folytatódik a rájátszás, ráadásul most már bekapcsolódik a négy kiemelt csapat is. Pályára lép Tom Brady és Drew Brees, a két klasszis közül az egyikre azonban a bivalyerős Chargers, a másikra pedig a bajnok vár. Örökké emlékezetes mérkőzések visszavágóit láthatjuk majd hétvégén, de nézzük, mire lehet számítani.

AFC

Kansas City Chiefs – Indianapolis Colts, szombat 22:35, TV: Sport2
Az NFL rajongóinak szeme azonnal felcsillan a párosítás láttán, hiszen öt évvel ezelőtt a két együttes felejthetetlen mérkőzést vívott a playoff első körében.

Akkor a KC 38-10-re is vezetett a harmadik negyedben, de a Colts fordított és 45-44-re győzött.

A Colts két legjobb támadója, Andrew Luck és TY Hilton óriásit játszott, és ezúttal is ott lesznek a pályán. Kansasben azóta szinte kicserélődött a csapat, amely idén szenzációs alapszakaszt futott a fiatal irányító, Patrick Mahomes és elkapója, Tyreek Hill jóvoltából, az NFL egyik legfélelmetesebb támadógépezetét alkotva. Mahomes első teljes évében 50 touchdownt passzolt, és 5000 yard fölé jutott, erre korábban csak Peyton Manning és Tom Brady volt képes, de nem ennyire fiatalon.

Patrick Mahomes rárúgta az ajtót az NFL-re Forrás: AFP/2018 Getty Images/Matthew Stockman

A Colts védelme többnyire jó formát mutatott az alapszakaszban, ezúttal viszont komoly erőpróba előtt áll. A vendégeknek csak akkor van esélyük a továbbjutásra, ha Mahomesot kordában tudják tartani, mert ha kedvére dobálhat, akkor a Chiefs bárkit meg tud verni. Persze Luck idei szezonjára sem lehet panasz, kollégájához hasonlóan ő is ott van az MVP-esélyesek között,

kettejük főszereplésével izgalmas pisztolypárbaj alakulhat ki a meccsen.

A Colts november eleje óta remek formában van, a Chiefs viszont pihenhetett egy hetet, nagy kérdés, hogy a lendület vagy a frissesség fog többet számítani.

New England Patriots – Los Angeles Chargers, vasárnap 19:05, TV: Sport2
A 41 éves Tom Brady a 37 éves Philip Rivers ellen. Ez egyébként rekord az NFL rájátszásában, soha nem volt még korábban ilyen magas a két kezdőirányító összéletkora. A két ikonnak van közös múltja a playoffban, 2007 januárjában egy parádés meccsen 27-24-re, egy évvel később a főcsoportdöntőben 21-12-re nyert az akkor még a tökéletes szezonra hajtó Patriots. Egyébként Riversnek abszolút nem megy Brady ellen, eddig mind a hét csatájukat az ötszörös bajnok nyerte. Arra, hogy megtörjön ez a sorozat, talán most van a legnagyobb esélye a Chargers irányítójának.

Eddig mindig Riversnek kellett gratulálnia Bradynek Forrás: Getty Images/AFP/2008 Getty Images/Al Bello

Ez a Los Angeles papíron jóval erősebb a Patriotsnál, ha posztokra lebontanánk, csak az irányítóknál billen a mérleg nyelve a New England felé. No meg az edzőknél. Anthony Lynnek ez a második éve vezetőedzőként, vele szemben Bill Belichick áll majd, akit talán senkinek sem kell bemutatni.

A két mester közötti mérhetetlen rutinbeli különbség döntő lehet a mérkőzésen,

no meg az a nem elhanyagolható tény, hogy a Patriots vára szinte bevehetetlen, főleg a rájátszásban. Hiába volt egész évben meggyőzőbb a Chargers, meglepetés lenne, ha nem Bradyék jutnának a konferenciadöntőbe.

NFC

Los Angeles Rams – Dallas Cowboys, vasárnap 02:15, TV: Sport2
Napjaink két legjobb futója, Todd Gurley és Ezekiel Elliott párharca lehet a meccs. Előbbi négyhetes pihenőből fog visszatérni, utóbbi pedig pont a szezon végére lendült formába, az előző körben a Seattle ellen is remekelt. Más kérdés, hogy mindkettőjüknek elit védőkön kell majd átverekedniük magukat: Gurley-vel szemben két remek linebacker, Leighton Vander Esch és Jaylon Smith áll majd, Elliottra pedig az Év Védője-díj egyértelmű várományosa, Aaron Donald, valamint egy másik falember, Ndamukong Suh vár.

A Ramst az alapszakasz elején mindenki Super Bowl-esélyesnek kiáltotta ki, azóta viszont láthatóvá váltak a csapat gyengepontjai.

Kérdés, hogy Dak Prescott olyan irányító-e, aki meg tudja büntetni például a nem túl acélos passz elleni védekezést.

Aaron Donald a támadójátékosok rémálma Forrás: NurPhoto/Jorge Lemus/NurPhoto/Jorge Lemus

Ha nem tudja megoldani, nagyon nehéz meccs vár a vendégekre, akik egyébként sem az összecsapás favoritjai. De ha van védelem, amelyik megállíthatja a Los Angeles olykor ellenállhatatlannak tűnő támadóegységét, az a Cowboys lehet.

New Orleans Saints – Philadelphia Eagles, vasárnap 22:40, TV: Sport2
Valami egészen félelmetes mágia veszi körül az Eaglest, amikor Nick Foles játszik. Legyen akármilyen napja, az irányító végül mégis jól jön ki mindenből. A Chicago ellen borzalmasan játszott az első félidőben, aztán amikor égett a ház, összekapta magát, és tavalyi önmagát idézte.

De végül nem ő, hanem Treyvon Hester ujjhegye, és két kapufa mentette meg a bajnokot, amelyre ebben a körben a Bearsnél jóval nehezebb feladat vár.

Az alapszakaszban már játszott New Orleansban a Philly, és kapott egy történelmi, 48-7-es zakót (címvédőt még sosem vertek meg ennyire az NFL-ben). Azóta viszont a két csapat ellentétes utat jár be, a Saints mintha kicsit megtorpant volna, az Eagles viszont rákapcsolt.

A hazaiak zseniális irányítója, Drew Brees a mérkőzés után két nappal tölti be a negyvenet, de ebben a szezonban (sem) látszott rajta a kor. Vezetésével, valamint kedvenc elkapójával, Michael Thomasszal a New Orleans ízekre szedheti a Philadelphia megtépázott secondaryjét, amely a Bears ellen a második félidőben nagyon elfáradt.

Ez a párharc is komoly légipárbajt ígér, mert mindkét együttesnek remek a futás elleni védelme, az Eaglesnek pedig gyakorlatilag nem is létezik a futójátéka. Habár az Eaglesnek az előző év óta remekül áll az esélytelen szerep, ez lehet az a meccs, ahol véget ér a páratlan menetelés. A két csapat legutóbb 2014-ben találkozott a rájátszásban, akkor a Saints drámai meccsen, egy utolsó másodperces field goallal győzött Philadelphiában.