A Görög Szörnyeteg, aki Michael Jordan trónjára is ráülhet

Milwaukee Bucks v Cleveland Cavaliers GettyImageRank2 People SPORT HORIZONTAL Basketball - Sport USA Ohio Cleveland - Ohio Slam Dunk Photography Five People LeBron James Milwaukee Bucks Cleveland Cavaliers NBA Quicken Loans Arena NBA Pro Basketball Second
CLEVELAND, OH - MARCH 19: Giannis Antetokounmpo #34 of the Milwaukee Bucks dunks over LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers during the second half at Quicken Loans Arena on March 19, 2018 in Cleveland, Ohio. The Cavaliers defeated the Bucks 124-117. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Jason Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tinédzserként még Athén szegénynegyedében árult az utcán mindenféle kacatot, miközben testvérével közösen használt egy pár kosárcipőt. Néhány évvel később a Nike már a nevével fémjelzett csukákat árulja, ő pedig a világ egyik legjobb játékosa, pedig még csak 24 éves. Giannis Antetokounmpóról van szó, aki megannyi siker mellett azt is elérte, hogy egész Amerika megtanulja a nevét akár kimondani, akár leírni. Terrorizálja az NBA-t, és még mindig fejlődik. Mi lesz, ha egyszer mindent megtanul? Letaszíthatja-e Jordant a kosárlabda trónjáról? Dávid Kornél segítségével bemutatjuk a Görög Szörnyeteget.

A helyszín New York, az időpont 2013. június 27. Ekkor tartották az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) az évi újoncbörzéjét, azaz a draftot. David Stern, az NBA komisszárja felbattyog a pódiumra, hogy bejelentse, melyik fiatal amatőr játékost választotta a Milwaukee Bucks csapata a 15. választás jogával. Stern izzad, hezitál, valami nagyon zavarja, aztán végül csak kinyögi.

A Bucks a görög Giannis Antetokounmpót választja.

A szpíkerek meg is dicsérik Sternt, aki sikeresen megbirkózott a név kimondásával. A rejtélyes 18 éves fiú felsétál a komisszárhoz, megrázza a nála két fejjel alacsonyabb férfi kezét, és teli szájjal mosolyog. Már csak az a kérdés, ki ez a fiú.

Repült a szobanövény, amikor a riválishoz került

A draftot mindig megelőzik a különböző előrejelzések, ahol a szakértők megpróbálják megjósolni, melyik fiatal mikor fog „elkelni". Giannist körülbelül a 15-20. helyre jósolták, mert szinte a semmiből jött, de annyit azért lehetett sejteni, hogy ebben a srácban óriási potenciál van. A nevét viszont sehol nem tudták leírni, Adetokouboként szerepelt az összes rangsorban.

Giannis nigériai felmenőkkel rendelkezik, de ő már Athénban született 1994. december 6-án. A görög főváros szegénynegyedében nőtt fel, ahol testvéreivel mindenféle sportot kipróbált, végül a kosárlabdánál kötött ki. Az iskola és a mozgás mellett dolgozott is, igaz, kényszerből, ugyanis szülei nem nagyon találtak állást, így a kis Giannis és testvérei mindenféle kacatokat (órákat, táskákat, napszemüvegeket) árultak a piacon.

Mindezt úgy, hogy papíron szinte nem is léteztek, mivel nem voltak se görög, se nigériai okmányaik.

A kosarazás viszont egész jól ment a nyakigláb fiúnak, 17 éves korában már a Filatlitikoszban játszott a görög másodosztályban. Európában már ekkor felfigyelt rá több nagycsapat, például a Barcelona is, de ő a Zaragozához írt alá a 2013-14-es szezontól, viszont soha nem jutott el odáig. Még a görög All-Star gálára is meghívták a második vonalból, amire azelőtt soha nem volt példa.

2013 tavaszán már a legtöbb NBA-csapat figyelte a fiatal Antetokounmpót, és felvilágosították arról, hogy létezik ez a bizonyos draft, ami az NBA kapuja. Meggyőzték, hogy jelentkezzen, mert nagy jövő áll előtte, ő pedig így is tett.

Június elején hagyta el először Görögországot, Olaszországban részt vett egy nemzetközi tornán, mert végre kapott hivatalos papírokat.

Itt az összes NBA-csapat meggyőződhetett arról, hogy nem egy YouTube-sztárról van szó, hanem egy igazi csiszolatlan gyémántról. Nem sokkal később elrepült Atlantába, mert a Hawks volt az egyetlen NBA-klub, amelyik titokban leszervezett vele egy privát edzést, valamint az összes létező orvosi vizsgálatot is elvégezték rajta. A Hawksnál volt a 17. és a 18. választási jog is, azt remélték, hogy Giannis akkor még elérhető lesz. A titok azonban kiszivárgott, így a Milwaukee végül elhappolta a tehetséges görögöt az Atlanta elől.

A beszámolók szerint a Bucks bejelentése után telefonok és szobanövények röpködtek a Hawks irodájában, és SOS takarítószolgálatot kellett rendelniük, mert hirtelen csatatérré változott a helyiség.

Ennyire szerették volna Antetokounmpót.

Dávid Kornél, Magyarország máig egyetlen NBA-ben játszó kosarasa jól ismeri Antetokounmpót, hiszen ő a Milwaukee Bucks egyik európai játékosmegfigyelője. Igaz, amikor a Greak Freak Amerikába került, még másik csapatnál dolgozott, de már előtte is látta Giannist.

Azóta persze fogják a fejüket, hogy parlagon hagyták, de a másik 13 csapat is, amelyik passzolta.
Rengetegen megnézték Görögországban, én is többször, és le is írtam a jelentésemben, hogy olyan körülmények között játszik, amik nem ütik meg a mércét, ahogy a csapattársai és maga a bajnokság sem. Viszont sokatmondó, hogy

az Olimpiakosz csapatából az amerikai légiósok is a csodájára jártak szezon közben, megnézték az edzéseit.

Azelőtt és azóta sem láttam ilyet. Ők ismerték, tudták, hogy figyelni kell rá, viszont az NBA-nek nem volt a szeme előtt. Mivel papírjai sem voltak, ezért semmilyen utánpótlástornán nem játszhatott."

Annyira tetszett neki a konditerem, hogy beköltözött

A szurkolók viszont csak néztek nagy szemekkel, hogy ki ez a fiú. A tehetsége a napnál is világosabb volt, egyre több videó keringett róla. Akkor még „csak" 206 centi volt, de így is jól bánt a labdával, remekül látott a pályán, önzetlenül játszott, viszont volt három jókora kérdőjel is vele kapcsolatban. Egyrészt a görög másodosztály színvonala nem túl magas, onnan nem nehéz kitűnni. Másrészt nagyon vékony volt, égig érő, csápszerű kezeivel és lábaival, valamint mindössze 85 kilójával úgy nézett ki, mint egy pálcikaember, egyértelmű volt, hogy rengeteg izmot kell rápakolni. Harmadrészt nem volt stabil a dobása.

„A fejlődését aztán testközelből láttam Milwaukee-ban. Akkor még a régi edzőközpontot használta a csapat, ami a maiakhoz képest eléggé lepukkant volt. De még az is fényéveket vert arra, ahonnan ő jött.

Nagyképernyős tévé, bőrfotelek, az ételek, táplálék-kiegészítők, külön séf, minden olyan volt neki, mint egy kisgyereknek, aki életében először elmegy a cirkuszba. Nem is akart hazamenni a bérelt lakásba, beköltözött a központba. Behozta a párnáját és a takaróját, gyakorlatilag ott élt egész nyáron, és csak jobbá akart válni.

A nyelvet is meg kellett tanulnia, rengeteg nehézségen ment át. Aztán később kijött a családja, az sokat segített neki" – emlékszik vissza Dávid.

Giannis újoncként már bontogatta a szárnyait, az összes elsőéves játékos közül övé volt a legtöbb blokkolt dobás, meghívták a fiatalok gálameccsére, valamint az év második számú újoncötösébe is bekerült. Néhány megmozdulásával a heti/havi összefoglaló-videókban is feltűnt, egy-egy óriási búrára, látványos zsákolásra, vagy ziccerre mindig jó volt.

Méretei és félelmetes atletikus adottságai miatt hamar ráaggatták a Greak Freak (Görög Szörnyeteg) becenevet, és ekkor még sehol nem volt ahhoz képest, ahogy ma kinéz és játszik.

Giannis ugyanis nemcsak elképesztő paraméterekkel lett megáldva, de páratlan munkamorállal is. Kirobbanthatatlan az edzőteremből, legyen szó taktikai videózásról, labdás fejlesztésről vagy kondizásról. Ráadásul ezeknek mind látszik a hatása is. Évről évre, sőt, szinte napról napra fejlődik, jobb és nagyobb lesz. A 85 kilóhoz 2013 óta hozzátett 25 kiló izmot, ereje pedig a legkomolyabb fegyvere lett.

Antetokounmpo 2013 és 2018 nyarán Forrás: Youtube

A második idénye előtt a Bucks kinevezte vezetőedzőnek minden idők egyik legjobb irányítóját, Jason Kiddet, kettőjük vezetésével a csapat bejutott a rájátszásba is. A harmadik szezonban Kidd elkezdett kísérletezni Giannisszal,

az akkor már 211 centis, korábban kiscsatárként játszó kosarasból irányítót akart faragni.

A görög ezzel is megbirkózott, több tripla duplát is szerzett, nem sokkal később a Bucks egy négyéves, összesen 100 millió dolláros szerződéssel honorálta addigi teljesítményét. De a jövőbe is fektetett ezzel az együttes, hiszen hősünk ekkor még mindig csak 21 éves volt, viszont olyan töretlen ívben fejlődött, hogy az egész NBA felfogta: nem mindennapi jelenséggel áll szemben.

Közönségkedvenc lett, aki mindig odateszi magát, felszántja a pályát, minden labdáért megy, lelkesen és jól védekezik.

Dávid Kornél szerint Antetokounmpo tökéletes helyen van Milwaukee-ban:

Úton a csúcs felé

A 2016-17-es kiírásban újabb szintet lépett, először törte át a 20 pontos átlag határát, meghívták az All-Star gálára, ahol ő lett minden idők legfiatalabb kezdőjátékosa. Márciusban megválasztották a hónap legjobbjának,

a szezon végén pedig mind az öt fő statisztikai mutatóban (pont, lepattanó, gólpassz, labdaszerzés, blokk) a csapat élén végzett. Erre korábban csak Dave Cowens, Scottie Pippen, Kevin Garnett és LeBron James volt képes. Ráadásul mindegyik kategóriában ott volt az NBA 20 legjobbja között, ez pedig még soha senkinek nem sikerült.

Beválasztották a szezon második álomötösébe, és elnyerte a legtöbbet fejlődött játékosnak járó díjat.
A 2017-2018-as szezonrajtkor tovább terrorizálta az NBA-t, statisztikailag a valaha volt legjobb első hat meccsel kezdett. Olyan ikonok rekordjait zúzta porrá, mint Kareem Abdul-Jabbar, vagy Shaquille O'Neal. A palánkok alatti rész korlátlan ura lett, nem lehetett védekezni ellene. Elemi erővel támadta a gyűrűt, ráadásul olyan hosszúakat tudott lépni, mint senki más a ligában.

Nem találták az ellenszerét, a festék az ő játszótere lett.

Kedvére zsákolgatott át bárkit, személyes küldetést csinált abból, hogy a Boston Celtics ausztrál centeréből, Aron Baynesből akkor csináljon posztert, amikor csak lehet.

Ismét kezdő volt az All-Star gálán, 6. lett az MVP-szavazáson, többször is átlépte a 40 pontos határt. A csapatsikerek viszont nem jöttek, a rájátszás első köre volt ekkor is a Bucks végállomása.

Éppen ezért szerződtették 2018 nyarán Mike Budenholzert a kispadra, ő pedig még egy szintet tudott emelni Giannis játékán, ráadásul egy remek szisztémát épített ki a Bucksnál. Ennek eredménye zsinórban négy 25 pontos, 15 lepattanós meccs a szezon legelején, amivel Wilt Chamberlain csúcsát állította be. Viszont nem igazán lassított, ráadásul a Milwaukee is eredményesen szerepel, jelenleg a liga második helyén áll, és a legjobban támadó csapat lett.

Nem meglepő, hogy Giannis neve ismét bekerült az MVP-esélyesek közé. Sőt, kijelenthető, hogy ő a favorit, és ha a szezon második felében is hasonlóan teljesít, akkor övé lehet a cím, csupán 24 évesen. Egy megállíthatatlan fenevad lett belőle.

Ha a hárompontos vonalnál védekeznek rajta, akkor gyors és hosszú lépteivel, remek labdavezetéssel veri meg a védőket. Ha behúzódnak róla, akkor pedig simán átgázol rajtuk. Gyorsindulásoknál pedig halálos, két labdaleütés után be tudja fejezni az akciót, az eurosteppes zsákolást pedig talán csak ő tudja a világon.

Már most rettegnek tőle az ellenfelek, pedig még mindig fejlődőképes. Az NBA-sapatok szakmai igazgatói minden nyáron kitöltenek egy kérdőívet a ligával kapcsolatban, aminek egyik állandó kérdése, hogy ha most kellene a nulláról felépíteniük egy klubot, és bárkit leigazolhatnának, ki lenne az.

Nem meglepő, hogy legutóbb Giannis kapta a legtöbb szavazatot. Nem LeBron James, nem Kevin Durant, nem Steph Curry, vagy James Harden.

Évek óta azt lehet mondani, hogy számára a határ a csillagos ég. A hatodik évét tapossa, jelenleg vitathatatlanul ott van az öt legjobb kosaras között, de még mindig lehet jobb.

Hosszúlépés, Antetokounmpo-módra. Hogy lehet ez ellen védekezni? Forrás: Open Court

Dávid Kornél is tudja, miben kell fejlődnie ahhoz, hogy minden idők egyik legjobbja legyen:

Ha a dobást is hozzáadja az arzenáljához, akkor a már meglévő adottságokkal és egy eredményes karrierrel nagyon közel kerülhet Jordanhez vagy LeBronhoz. Egyelőre nem lehet beszélni arról, hogy őket elérheti, de ostromolhatja. Plusz ott van a szorgalma: semmivel nem elégszik meg, valamint magas a játékintelligenciája is. Tudja, hogy kell köré egy jó csapat is, akikben megbízhat, úgyhogy fejben talán már előrébb tart, mint Jordan ennyi idősen."