LeBron James megdöntötte Jordan rekordját, döntős a Cavs

Cleveland Cavaliers v Boston Celtics - Game Five GettyImageRank2 SPORT BASKETBALL NBA
BOSTON, MA - MAY 25: (EDITORS NOTE: Retransmission with alternate crop.) LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers dunks in the third quarter against the Boston Celtics during Game Five of the 2017 NBA Eastern Conference Finals at TD Garden on May 25, 2017 in Boston, Massachusetts. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Elsa/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Cleveland Cavaliers a 135-102-re legyőzte a Boston Celticset az NBA rájátszásának Keleti főcsoportdöntőjének ötödik mérkőzésén, ezzel 4-1-re megnyerte a párharcot és bejutott a döntőbe, ahol a Golden State Warriorsszal találkozik. LeBron James megdöntött egy korsazkos rekordot.

A harmadik mérkőzésen elszenvedett hazai vereség után a Cleveland Cavaliers előbb ijesztő, majd félelmetes üzemmódba kapcsolt, és magyar idő szerint péntekre virradóra 135-102-re legyőzte a Boston Celticset a párharc ötödik meccsén. A Cavs készülhet a sorozatban harmadik Golden State Warriors elleni nagydöntőre (első csatájukat a GSW, a másodikat a Cavs nyerte).

Egyoldalú lett a párharc vége:

A Cleveland végig elképesztő fölényben volt a találkozón az ezúttal ugyan hosszabb kispaddal, de továbbra is legjobbja, Isaiah Thomas nélkül hadba induló Celtics ellen, és a mérkőzés folyamán volt, hogy 39 ponttal is vezetett.

Az est hőse a 35 pontig (8 assziszt és 8 lepattanó mellett) jutó LeBron James volt, aki az utolsó negyeddben egy, a lefújás előtt 2:40-nel elengedett triplával megdöntötte Michael Jordan playoff-rekordját, így mától a Cavs sztárja a rájátszás történetének legjobb pontszerzője.

A történelmi tripla:

Annyi azért jár Jordannek, hogy neki 179, míg Jamesnek 212 meccsre volt szüksége közel ugyanahhoz az eredményhez.

Az NBA rájátszásának legjobb pontszerzői:
1. LeBron James 5 989 pont
2. Michael Jordan 5 987 pont
3. Kareem Abdul-Jabbar 5 762 pont
4. Kobe Bryant 5 640 pont
5. Shaquille O'Neal 5 250 pont
6. Tim Duncan 5 172 pont
7. Karl Malone 4 761 pont
8. Jerry West 4 457 pont
9. Tony Parker 4 012 pont
10. Larry Bird 3 897 pont

LeBron még két mutatóban áll rekordközelben: gólpasszokban harmadik Magic Johnson és John Stockton mögött, míg labdaszerzésben csak Scottie Pippen van előtte.

A Cavs újra nagy formában van, és ismét megmutatták, hogy a playoff az ő igazi világuk. Az aktuális sorozatban 12-1-es mérleggel állnak (a Warriors pedig 12-0-val), és sorozatban a 13. olyan meccsét nyerte a csapat, amelyikkel lezárhatott egy sorozatot (azaz 13. párharcát nyerte meg az első adandó alkalommal). James pedig sorozatban hetedik évben léphet pályára a nagydöntőben.

Eredmény, Keleti főcsoportdöntő:
Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 102-135

A döntő első mérkőzését magyar idő szerint június 2-re virradó éjszaka, 3 órától rendezik Oaklandben.