Eljöhet a döntetlenek kora az NFL-ben

Kansas City Chiefs v Pittsburgh Steelers GettyImageRank2 AFC AFC North AFC West AMERICAN FOOTBALL Chiefs Kansas City Chiefs NFL Pittsburgh Steelers SPORT Steelers
PITTSBURGH, PA - OCTOBER 02: Antonio Brown #84 of the Pittsburgh Steelers celebrates his 38-yard touchdown reception in the first quarter during the game at Heinz Field on October 2, 2016 in Pittsburgh, Pennsylvania. Justin K. Aller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél több döntetlen lehet majd a 2017-es szezontól az NFL-ben, hiszen a csapattulajdonosok tavaszi gyűlésén határozat született, hogy az eddigi tizenöt perces hosszabbításokat tízpercesre csökkentsék a játékosok biztonsága érdekében. A rájátszásban ugyanakkor ezután is marad a negyedórás hosszabbítás, de nem kizárt, hogy a jövőben ezen is változtat a liga.

Több más szabályváltozást is bejelentettek, amelyek már a 2017-es szezont érinteni fogják. Az utóbbi időben rengeteg kritika érte az NFL-t, hogy túlságosan szigorú a touchdownokat ünneplő játékosokkal, akiket kemény büntetésekkel sújtottak a bírók. Mostantól a szexuális töltetű és a különösen offenzív, az ellenfelet megalázó ünnepléseken kívül lazábbak és megengedőbbek lesznek az NFL szabályai, mindezt azért, hogy visszahozzák a szórakoztatófaktort az amerikaifutball-meccsekre.

A steelersös Antonio Brown számtalanszor kapott büntetést ünneplés miatt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin K. Aller

Két fontos változás érinti még ezen kívül a csapatokat. Először is eltörölték a 75 fős keretszűkítést, így az egész holtszezonban 90 játékost tarthatnak a keretben, és csak az alapszakasz indulása előtt kell 53 fősre redukálni, így a játékosoknak több esélye lesz az edzések és az alapszakaszmeccsek alatt a bizonyításra. A sérültlista intézménye is átalakult: a csapatok ezentúl egy helyett két játékost aktiválhatnak a sérültlistán eltöltött nyolcadik hét után.

További fontos fejleménye a csapattulajdonosok gyűlésének, hogy az ötvenötödik Super Bowl helyszíne is megváltozott. A 2021-es Super Bowl LV-t ugyanis Los Angeles rendezte volna, de a Rams és a Chargers közös otthonának szánt inglewoodi stadion felépítését az alkalmatlan időjárás miatt jókora késéssel fejezik majd be, így Los Angeles csak egy évvel később rendezhet döntőt, míg a Super Bowl LV-t Tampában tartják.