Sosem látott tempóban nyer az NBA új edzőzsenije

Golden State Warriors v Indiana Pacers GettyImageRank2 SPORT BASKETBALL NBA
INDIANAPOLIS, IN - NOVEMBER 21: Steve Kerr the head coach of the Golden State Warriors talks with Kevin Durant #35 during the game against the Indiana Pacers at Bankers Life Fieldhouse on November 21, 2016 in Indianapolis, Indiana. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement Andy Lyons/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Steve Kerr a 238. NBA-alapszakaszmeccsén elkönyvelhette a kétszázadik győzelmét, az amerikai major sportokban még senki sem jutott el ilyen gyorsan eddig a mérföldkőig.

A Golden State Warriors 113–106-ra legyőzte a Houston Rockets csapatát az NBA-ben. Lehetne most hosszabb összegzést írni a mérkőzésről, hiszen rangadó volt, arról, hogy Stephen Curry 32 ponttal, 10 lepattanóval és 7 assziszttal hogyan nyerte meg a másik oldal MVP-várományosával, a tripla-duplázó (24 pont, 11 lepattanó, 13 assziszt) James Hardennel szembeni különmeccsét, de most nem ez következik.

Hanem Steve Kerr méltatása. A Warriors vezetőedzője ezen a mérkőzésen könyvelhette el a 200. győzelmét az NBA alapszakaszában, a mérföldkő eléréséhez pedig mindössze 238 mérkőzésre volt szüksége. Na, ez a nagy dobás, hiszen az amerikai major sportokban (MLB, NBA, NFL, NHL)

még senki sem tudott ilyen gyorsan eljutni 200 sikerig.

Az NBA-ben a korábbi rekordot Phil Jackson tartotta 270 mérkőzéssel, míg a jégkorongozóknál Dan Bylsma (Pittsburgh Penguins) 316, az amerikai futballistáknál Don Shula (Baltimore Colts, Miami Dolphins) 282, a baseballozóknál pedig Frank Chance (Chicago Cubs) 272 mérkőzéssel áll az örökrangsor élén.

Steve Kerr belehúzott rendesen Forrás: AFP/2016 Getty Images/Christian Petersen

Kerr kapcsán annyit érdemes megjegyezni, hogy tavaly hátsérülés miatt jó ideig nem tudott az oldalvonal mellett állni, akkori segédedzője, Luke Walton 39/4-es rekordot ért el ezen időszakban, de a győzelmek hivatalosan Kerr statisztikájába kerültek, hiszen ő volt a vezetőedző.

Persze, azt is lehet mondani, könnyű dolga volt Kerrnek, hiszen beleült a jóba 2014 közepén, amikor első vezetőedzői állását megkapta a Golden State-nél. Akkor két olyan játékos (Stephen Curry, Klay Thompson) dolgozott a keze alatt, aki simán All Star-játékos, a mostani szezonban Kevin Duranttel kiegészülve pedig három. De hát ilyen háromfejű szörnyetegek léteztek-léteznek a ligában (elég, ha a Miami Heat korábbi James, Wade, Bosh, a Boston Celtics hajdani Garnett, Pierce, Allen vagy a Cleveland Cavaliers jelenlegi James, Irving, Love triójára gondolni), mégis

a Michael Jordan-féle legendás Chicago Bulls 1995–98 közötti időszaka óta a Warriors az első, amely zsinórban három szezonban nyer meg legalább 60 mérkőzést az alapszakaszban.

Kerr első idényében 67, a másodikban abszolút NBA-csúcsot jelentő 73 győzelem jött össze, a mostani évadban pedig a Rockets elleni diadal volt a hatvanadik.

Steve Kerr egy háromfejű szörnyeteget dédelget Forrás: AFP/2016 Getty Images/Andy Lyons

Ezek után nem meglepő, hogy 84 százalékos győzelmi mutatóval

Kerré a valaha volt legjobb edzői mérleg az NBA-ben,

megelőzve a 70,4-gyel visszavonuló Phil Jacksont, a 69,8-on álló Billy Cunninghamet és a San Antonio Spurst még mindig szakavatott kézzel dirigáló, 69,6-et tudó Gregg Popovichot.