Katamaránnal indul az 50. Kékszalagon az egyik nagy esélyes

vitorlázás, Kékszalag
Esélyesek egymás között
Vágólapra másolva!
Az európai tókerülő versenyek egyik legeredményesebb kormányosa, Király Zsolt, a balatoni Kékszalag idei kiírásán a Raffica helyett egy kétárbocos katamaránnal vág neki a viadalnak.

A kiváló hajós ezt csapata, a Raffica Vse szezonnyitó balatonfüredi csapatmegbeszélésén árulta el, ahol az idei év terveiről is beszélt. A mozgalmas év első versenye a Pünkösdi Regatta lesz, majd a Raffica Genfbe utazik, ahol a csapat hagyományosan rajthoz áll a Bol d'Or tókerülő versenyen. Ezt köteően peidg jöhetnek az igazi izgalmak:

"Svájcból hazaérkezve csapatunk két felé fog koncentrálni, edzeni fogunk a Pauger EverGreen kétárbócos katamaránnal (ez a hajó a Kékszalag rekorder Fifty-Fifty 47 lábas, továbbfejlesztett változata) és a Sponzival (alias Sponsor Wanted), melyet úgy építünk át, hogy megfeleljen a hagyományos egytestű hajók előírásainak – idézi a hajozas.hu Király Zsoltot.

Esélyesek egymás között Forrás: Origo

A csapat a Balatont a hagyományos kelet-nyugati irányban ellentétesen megkerülő Fehér Szalagon és a Kékszalagon is ezt a két hajót szándékozik indítani. Az EverGreen kormányánál Király Zsolt lesz, akivel 6-7 vitorlázó tart majd a legénységből, de velük vitorlázik Paulovits Dénes és Paulovits Bálint a katamarán megálmodója, építője, a Pauger Carbon Composites világhírű hajóépítő műhely tulajdonosai. A Sponsor Wanted kormányánál várhatóan Weidinger György osztja majd az utasításokat.

A jubileumi, 50. Kékszalagra tehát új hajóval, és egyértelműen esélyesként készülhet a Raffica Vse, de Király Zsolt azért óvatosan fogalmazott, amikor az esélyekről kérdezték.

Sok edzés, tanulás, építés, szerelés. A csapat a tőle megszokott maximális erőbedobással fog készülni és versenyezni, ha nem jön közbe semmi, bármi lehet. Rajtunk nem fog múlni! Mindent bele fogunk adni!"

A Raffica akcióban a Genfi-tavon rendeztt Bol d'Or tókerülő versenyen Forrás: BrigiPix/Brigipix

Király Zsolt az egyetlen hajós, aki ugyanazzal a hajóval - jelesül a Rafficával - Európa mind a négy nagy tókerülő versenyét - Kékszalag, Bol d'Or, Centomiglia (Garda-tó) és Rund Um (Bódeni-tó) - legalább egyszer megnyerte.

Az 50. Kékszalag idén szokatlanul későn, július 26-án rajtol el Balatonfüred elől.