A jövőben már nem mászhatja meg bárki a Mt. Everestet

mountaineering Horizontal
This handout picture released on August 9, 2016 by the Jamie Andrew Collection shows Scotsman Jamie Andrew (C) and a mountain guide posing for a photograph on August 4, 2016 after summiting the Matterhorn (Monte Cervino in Italian and Mont Cervin in French) which lies on the border with Italy, and is considered a national symbol in Switzerland. The disabled mountaineer is celebrating after climbing the mighty Matterhorn peak in the Swiss Alps, telling AFP: "You really can achieve anything." Following an accident on the North Face of the Droites in 1999, Scottish climber and quadruple amputee Jamie Andrew has been inspiring others and pushing his personal boundaries with ambitious goals. / AFP PHOTO / Jamie Andrew Collection / STEVE JONES / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / JAMIE ANDREW COLLECTION / STEVE JONES" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Törvényt fogadtak el Nepálban csütörtökön arról, hogy a vakok, a kettős amputáltak és az olyan emberek, akik egészségi állapota nem megfelelő, nem mászhatják meg egyedül a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet.

Az erről szóló javaslatot a turizmusért felelős minisztérium terjesztette be két hónapja. A tárca tisztségviselője az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy a szigorítás azonnal életbe lép, így a teljesen vak vagy az olyan emberek, akik két végtagjukat is elvesztették, továbbá azok, akik orvosilag nem alkalmasak a 8848 méteres hegy megmászására, nem kaphatnak az Everestre szóló engedélyt.

Mark Inglis elsőként mászta meg az Everestet két amputált végtaggal Forrás: AFP/Ho

A hatóságok szerint óvintézkedésről van szó, amellyel védeni akarják a fogyatékossággal élőket.

– mondta az EFE-nek a nepáli hegymászószövetség elnöke.

Úgy tűnik, a serpák is jól fogadták a rendelkezést, amely azok számára tiltja meg a Mount Everest megmászását, akik nem alkalmaznak legalább egy hegyi vezetőt.

A Nepál, India és Kína határán fekvő hegyet már több, fogyatékossággal élő ember is meghódította. Az első teljesen vak hegymászó az amerikai Erik Weihenmayer volt az Everesten 2001-ben, míg az első olyan ember, akinek mindkét lábát amputálták, az új-zélandi Mark Inglis 2006-ban.

A Mount Everestet legkevesebb 5300-an - ebből az elmúlt évben 445-en - mászták meg azóta, hogy a feljegyzések szerint elsőként Edmund Hillary és segítője, Tenzing Norgay 1953-ban felért a tetejére.

Az óvintézkedések szigorítása évek óta napirenden van Nepálban, felmerült többek között az is, hogy 75 évnél idősebbeket nem engednek fel a világ legmagasabb hegyére.