Két év után visszavágott

Andreas Seppi, tenisz
Italy's Andreas Seppi celebrates his win against Australia's Nick Kyrgios during their men's singles match on day three of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 18, 2017. / AFP PHOTO / PETER PARKS / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Szerdán már a 32 közé kerülésért játszottak a Melbourne parkban és Marin Cilic, valamint a fiatal hazai kedvenc, Nick Kyrgios bukása jelentette a meglepetést. Roger Federer a játékban javulva lépett tovább, de Stan Wawrinka és Nisikori Kej sem szenvedett úgy, mint hétfőn. A világelső Andy Murray könnyen hozta a kötelezőt.

Amióta 2015-ben a 19 éves Nick Kyrgios 5:7, 4:6-ról és meccslabdáról megfordította a meccset az Australian Open 4. fordulójában, az akkor 30 éves Andreas Seppi ellen a Hisense arénában, neki adják a legnagyobb esélyt, hogy 1976 után (Mark Edmondson nyert abban az évben) végre újra ausztrált ünnepelhetnek majd Melbourne-ben.

Néhány napja a canberrai fiatalember arról beszélt, hogy képesnek tartja magát az Australian Open megnyerésére. Ha francia, brit, vagy amerikai lenne, akkor biztos, hogy a Roland Garros, Wimbledon, vagy a US Open centerpályáján játszaná a meccseit. Melbourne-ben viszont rendre a második számú arénában láthatják a szurkolók, mert ő ott érzi igazán jól magát. Szerinte a Hisense-ben többségben vannak az átlagemberek, az igazi drukkerek, ráadásul amúgy egy kosárlabdacsarnok, ami szintén nagyon közel áll hozzá.

Nick Kyrgios Forrás: AFP/Peter Parks

Másfél órán át úgy tűnt, ezúttal nem lesz dráma. Andreas Seppi visszacsúszott a 89. helyre a ranglistán, ahol Kyrgios 40-et lépett előre az elmúlt két évben. Az ausztrál könnyedén vezetett 6:1, 7:6-ra, az aréna tombolt, már ünnepelte őt. A fiatalok körében hihetetlen népszerű a botrányoktól sem mentes tehetség, aki juniorként megnyerte az Australian Opent. Aztán a lazaságtól olykor majdnem széteső Kyrgios kicsit talán kiengedett fejben és mire újra összeszedte magát már az ötödik szettben párbajoztak és az olasz 6:5-nél a meccsért adogathatott.

Az ausztrál mindent bedobott, egyszer egy hihetetlen lezser, szemtelen mozdulattal a két lába között ütötte vissza a labdát és egyenlített, majd 8:7-nél már ő jutott meccslabdához. Ezt Seppi hárította egy hatalmas tenyeressel és végül 10:8-ra hozta a döntő játszmát. Szegény ausztrálok! Az idén sem valószínű, hogy lesz hazai bajnokuk a férfi egyesben.

Andreas Seppi ünnepli ötszettes győzelmét Forrás: AFP/Peter Parks

Hajléktalanoknak a belvárosban bűzölgő alkalmi tábora árnyékolja be az Australian Opent. Miközben Melbourne-t a világ legélhetőbb városaként tartják számon, egyre kezelhetetlenebbé válik a hajléktalanok helyzete a metropolis szívében, a híres Flinders streetnél.

A központból az Australian Openre vezető legfontosabb gyalogos út, amihez néhány napja adtak át egy új gyalogos felüljárót, pont keresztezi a szeméttel, ételmaradékokkal, piszkos ruhákkal, mocsokkal terhelt hajléktalan-tábort. A környékbeli üzletek tulajdonosai a rendőrségre panaszkodnak, mert nem lép fel elég határozottan a jelenség ellen, nem kezeli a problémát

A teniszre érkezett turisták nem értik, hogy lehetséges ez, folyamatosan agresszív kéregetők molesztálják őket. Az Australian Open tavaly 278 millió dollárt generált Victoria állam gazdaságába és több mint 720000 szurkolót fogadott. A kontraszt óriási. Az illetékesek egyelőre várnak, miközben a hajléktalanválság fokozódik Melbourne-ben, igaz a teniszre nem gyűrűzik be.

Roger Federer már a 3. fordulóra készülhet Forrás: AFP/Saeed Khan

Pénteken lesz az első igazi tesztje Roger Federernek. A svájcira újabb kvalis várt szerdán a Rod Laver arénában. A 20 éves, amerikai Noah Rubin (a 2014-es junior wimbledoni bajnok) ugyan látványosan teniszezett az alapvonalról, de komolyabb kárt nem tudott tenni Federer játékában. A teljesítményével azért meglepte a bázelit, aki dicsérte őt, Nisikorihoz hasonlította, ám azt is megjegyezte, hogy manapság nagyon nehéz megmondani, kiből lesz bajnok, ki ér a csúcsra.

Azt viszont Federer is tudja, hogy pénteken, Tomas Berdych ellen több kell annál, mint amit eddig mutatott. „Néhány hete aláírtam volna, ha valaki azt mondja, hogy a 3. fordulóban leszek és így érzem majd magam. Azért remélem, hogy még ennél is fogom jobban érezni magam. De nagyon fontosak azok az információk, amiket most gyűjtök a játékommal, a szervezetemmel és mindennel kapcsolatban"- magyarázta Roger Federer.

Eredmények, 2. forduló (a 32 közé jutásért), férfiak:
Seppi (olasz) - Kyrgios (ausztrál, 14.) 1:6, 6:7 (1-7), 6:4 6:2, 10:8
Wawrinka (svájci, 4.) - Johnson (amerikai) 6:3, 6:4, 6:4
Nisikori (japán, 5.) - Chardy (francia) 6:3, 6:4, 6:3
Berdych (cseh, 10.) - Harrison (amerikai) 6:3, 7:6 (8-6), 6:2
Tsonga (francia, 12.) - Lajovic (szerb) 6:2, 6:2, 6:3
Federer (svájci, 17.) - Rubin (amerikai) 7:5, 6:3, 7:6 (7-3)
M. Zverev (német) - Isner (amerikai, 19.) 6:7 (4-7), 6:7 (4-7), 6:4, 7:6 (9-7), 9:7
Lacko (szlovák) - Szela (izraeli) 2:6, 6:3, 6:2, 6:4
Dzsaziri (tunéziai) - Bublik (kazah) 6:2, 6:3, 7:5

nők:
Kerber (német, 1.) - Witthöft (német) 6:2, 6:7 (3-7), 6:2
Kuznyecova (orosz, 8.) - Fourlis (ausztrál) 6:2, 6:1
Cirstea (román) - Suarez Navarro (spanyol, 10.) 7:6 (7-1), 6:3
Szvitolina (ukrán, 11.) - Boserup (amerikai) 6:4, 6:1
V. Williams (amerikai, 13.) - Vögele (svájci) 6:3, 6:2
Riske (amerikai) - Csang (kínai, 20.) 7:6 (9-7), 4:6, 6:1
Pavljucsenkova (orosz, 24.) - Vihljanceva (orosz) 6:2, 6:2
Kr. Pliskova (cseh) - Begu (román, 27.) 6:4, 7:6 (10-8)
Bouchard (kanadai) - Peng (kínai) 7:6 (7-5), 6:2
Jankovic (szerb) - Görges (német) 6:3, 6:4
Tüan (kínai) - Lepchenko (amerikai) 6:1, 3:6, 10:8