Federer nyerte a veteránok csatáját

Roger Federer, tenisz
Roger Federer of Switzerland hits a return during a practice session ahead of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 12, 2017. / AFP PHOTO / PAUL CROCK / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Győzelemmel mutatkozott be az Australian Openen Roger Federer, aki a vele egykori Jürgen Melzerrel kezdett. Annyi bizonyos, hogy a közönség még mindig imádja Federert.

Lenyűgöző szeretettel, áhítattal várta, majd fogadta Roger Federert a Rod Laver aréna publikuma hétfő este. Ahhoz képest, hogy a háló másik oldalán, a ranglistán 300. teniszező állt, pontosan tudta a svájci, nem készülhet könnyű kalandra.

Egyrészt, a tavalyi wimbledoni elődöntő óta nem játszott a Touron, másrészt Jürgen Melzer hiába érkezett a selejtezőből, azért nem véletlenül jegyezték őt valamikor a 8. helyen a világon. Federer soha nem kapott még ki az első fordulóban az Australian Openen, pedig 17-szer indult korábban. Nos, a sorozata ezúttal sem szakadt meg,

de a mutatott játék alapján nehéz elképzelni, hogy a 2. héten, a jelen legjobbjai ellen is győzni tudjon.

Időnként ugyan megvillant, bemutatott egy-egy varázslatot, a közönség minden megoldását hálásan tapsolta, ünnepelte, de érezhető volt, hogy ez a Federer nem az, akit akár egy éve láthattunk Melbourne-ben.

Roger Federer Forrás: AFP/Paul Crock

Persze, ettől még fejlődhet a játéka rohamosan a következő napokban. A kötelezőt hozta: az első játszmát brékhátrányból fordította meg, a másodikban előnyből botlott, aztán már nem bízott semmit a véletlenre (7:5, 3:6, 6:2, 6:2). Majdnem éjfélt ütött az óra, amikor lesétált a pályáról, mert előtte a női világelső Angelique Kerber sokat bizonytalankodott a Csurenko ellen.

A címvédő tavaly is nehezen lendült játékba Melbourne-ben, akkor meccslabdát hárítva jutott a legjobb 64 közé. Most nem élezte ki ennyire a helyzetet, de túlzás lenne meggyőzőnek minősíteni a játékát. A meglepetés elmaradt, 6:2, 5:7, 6:2-re nyert.