Teniszbírók verték át a világot

Nick Kyrgios, tenisz, teniszbíró
Australia's Nick Kyrgios (L) talks with the umpire about a line call in a point against France's Richard Gasquet during their men's singles fourth round match on day seven of the 2015 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 6, 2015. Gasquet won 7-5, 6-1, 6-7, 7-6.
Vágólapra másolva!
Elképesztő csalást leplezett le a Guardian, a brit lap szerint a Nemzetközi Tenisz Szövetség titokban két játékvezetőt is eltiltott, mert elősegítve az online fogadási csalásokat, szándékosan késleltetve adták le a mérkőzések pontjait, hogy legyen idő azokra fogadni.

A Guardian nyomozása szerint a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) tavaly két teniszbírót is eltiltott korrupció és fogadási csalás miatt, de ezt megpróbálta titokban tartani.

A kazah Kirill Parfenov, illetve a horvát Denis Pitner a technológiai lehetőséget és a televíziós közvetítések hiányát használta ki, amikor kisebb tornákon 30-60 másodperces késéssel írta be az eredményt a Sportradar rendszerébe, így adva lehetőséget a fogadások megejtésére.

A játékvezető... Forrás: AFP/Adrian Dennis

Az ITF még 2012-ben írt alá egy ötéves, 70 millió dolláros szerződést a Sportradar céggel. Az együttműködés lényege az volt, hogy a mérkőzések játékvezetőit arra kérték, minden egyes pont után azonnal frissítsék a hivatalos tablet segítségével az eredményt, hogy arról a fogadók a különböző felületeken – online vagy fogadóirodákban - valós időben értesülhessenek.

Amíg nagy tornákon, illetve televízió által közvetített mérkőzéseken nem lehetett elhallgatni az eredményt, addig a nevenincs, képernyőre nem kerülő viadalok esetében ez működött: a bírók csak 30-60 másodperc elteltével frissítették az eredményt, miközben saját kapcsolatban voltak a fogadókkal, és jelezték a valós állást.

... és a tablet Forrás: Youtube

Kiderült, hogy az örökre eltiltott Parfenov a Facebookon értesítette „ügyfeleit” a történésekről, míg a 12 hónapos felfüggesztéssel sújtott Pitner még ennyire sem ügyelt a biztonságra, ő gyakran saját maga is belépett ilyen fogadási oldalakra.

A Guardian úgy tudja, négy másik játékvezetőt is örökre eltiltott az ITF, az ő bűnük az volt, hogy valóban manipuláltak is mérkőzéseket a profi tenisz legalacsonyabb szintjének számító Future-tornákon, és ezért kenőpénzt is kaptak.