Vágólapra másolva!
A Magyar Tenisz szövetség közleményben indokolta meg, hogy miért zártak ki az U18-as fiú és lány csapatból is két-két játékost.

Az ügy szombaton pattant ki, amikor kiderült, hogy az U18-as női csapatból Gálfi Dalmát és Stollár Fannyt, a fiúktól Szintai Dávidot és Valkusz Mátét tették ki, közülük Szintait egy évre a válogatottságtól is eltiltották. A hír napvilágra kerülése után mindenki találgatott, mi állhat az ügy hátterében, végül Richter Attila főtitkár tette tisztába a dolgokat.

Tiszteletlen megnyilvánulások is történtek

"Pályán kívüli esetekről beszélünk, amikor egyesek elvetették a sulykot. Elsősorban olyasmire kell gondolni, hogy a játékos nyíltan felülbírálta az edző utasítását, vagy a korábban a játékos edzőjével, stábjával egyeztetett programot, menetrendet önállóan megváltoztatta. Úgy gondoljuk, hogy egy profi sportoló értekrendjében elfogadhatalan, hogy többször késik edzésről, nyíltan felülbírálja az edző utasításait és az edzésmunkát megtagadja. Tiszteletlen megnyilvánulások is történtek. Az esetet az érintetekkel közös megbeszélésen tisztáztuk, az ügyet lezártnak tekintjuk, a spotolókat továbbra is maximálisan támogatjuk" - idézi a közlemény Richtert.

A kelleténél sokkal többet elnéztek

Richter azt is hozzátette, hasonló vétségek korábban is előfordultak, de a sportág nehéz helyzetéből fakadóan sokkal többet elnéztek az eredményes játékosoknak, mint egyébként szabad lett volna. Szerinte a mostani fiatalok úgy nőttek fel, hogy azt tapasztalták: elődeik akár sokkal durvább dolgokat is megúsztak következmények nélkül.

"A másik oldalat is figyelembe vettük és tudjuk, hogy mennyire nehéz olyan 16-18 esztendős játékosoknak, akik évek óta felnőtteknek való munkát végeznek, felnőtt módon utaznak és élnek. Óhatatlan, hogy nagyobb önállósághoz vannak szokva, amelyet egy-egy válogatott eseményen (például Európa-bajnokság, ifjúsági olimpia) nehéz összeegyeztetni az edzői felügyelettel. A Magyar Tenisz Szövetség számára mindig kiemelt fontossággal bírt, hogy játékosai méltón képviseljék hazájukat. Ezt teszik eredményességük révén az egyéni versenyeken is, ám azon kevés alkalom során, amikor a hazájukat képviselve Eb-n, vébén vesznek részt, tudják menniyre fontos a címeres mez tisztelete, ezért lényeges, hogy megértse mindenki, hogy milyen felelősséggel jár együtt a válogatottság" - magyarázta Richter.