Merre tovább, King Roger?

- Switzerland's Roger Federer cries after Switzerland beat France in the Davis Cup tennis final at Stade Pierre Mauroy in Villeneuve-d'Ascq, northern France, on November 23, 2014. Roger Federer gave Switzerland its first Davis Cup title by defeating Franc
Switzerland's Roger Federer cries after Switzerland beat France in the Davis Cup tennis final at Stade Pierre Mauroy in Villeneuve-d'Ascq, northern France, on November 23, 2014. Roger Federer gave Switzerland its first Davis Cup title by defeating France's Richard Gasquet in straight sets in the first of the final's reverse singles. AFP PHOTO / DENIS CHARLET
Vágólapra másolva!
Roger Federer most már tényleg mindent megnyert, legfeljebb egy csillagközi tenisztornát tudna még, de olyat egyelőre nem rendeznek. Navratilova szerint a 33 éves svájci zseni most már tényleg ülhetne a babérjain, de vajon így tesz-e?

"Nem mintha ne lett volna már teljes a gyűjtemény, de most már tényleg pihenhet a babérjain Roger Federer" - üzente Martina Navratilova vasárnap, miután Svájc megnyerte története első Davis-kupáját, az egyetlen trófeát, ami hiányzott minden idők egyik legjobb teniszezőjének vitrinjéből.

Azon ritka csaták közé tartozott a hétvégi, amely túlmutatott a teniszen: Federerék győzelméhez rengetegen gratuláltak a "szakmán" kívülről is, köztük a Juventus focistája, Stephan Lichtsteiner, az Arsenal-játékos Johan Djourou vagy épp a síző Lara Gut. A később vesztes franciáknak a helyszínen drukkolt Francois Hollande elnök fia, Thomas is.

Federer, Severin Lüthi kapitány, a svájci szövetség elnöke, Rene Stammbach, a nemzetközi szövetség elnöke, Francesco Ricci-Bitti, a francia szövetség elnöke, Jean Gachassin, Marco Chiudinelli, Michael Lammer és Wawrinka Forrás: AFP/Philippe Huguen

Federer fájós háttal érkezett a döntőre Londonból, ahol a felesége, Mirka kis híján összeugrasztotta a svájciak másik oszlopos játékosával, Stanislas Wawrinkával - többek között egy "cry baby!" beszólással heccelte a lelátóról -, majd a heroikus elődöntő után visszalépett a Novak Djokovic elleni döntőtől. A pályafutása 1221. profi meccsén mindössze harmadszor lépett vissza, ezzel is jelezve, mennyire fontos neki a Dk-döntő.

Ám a svájciak helyzete így is roppant nehéz volt: belviszály, Federer sérülése, idegenbeli meccs rontotta az esélyeiket, a franciák elleni Dk-mérlegük pedig eleve lehangoló (2-10) volt. A négy egyes meccsből és egy párosból álló döntőt a Lille focicsapatának stadionjában rendezték, mindhárom napon telt ház, több mint 27 ezer néző előtt.

Tehénnel szurkoló svájciak:

Federer még szerdán is bizonytalan volt, hogy vállalja-e a játékot, majd pénteken simán kikapott Gael Monfilstől. Lehetetlennek tűnt három nap alatt három, egyaránt három nyert szettre menő meccset vállalni 33 évesen, nem teljesen egészségesen. Federer azonban a Monfils-meccs után arról beszélt, hogy sok információt kapott az állapotáról, és napról napra jobb lesz a hétvége során.

A páros külön műfaj, mégis megcsinálták

És tessék: szombaton az eredetileg nevezett Marco Chiudinelli, Michael Lammer kettős helyett összeállt a Federer-Wawrinka páros, amely 2008-ban olimpiai aranyat szerzett Pekingben, azóta viszont Federer egyetlen tornát sem nyert párosban, döntőig is csak kétszer jutott - idén összesen kilenc, tavaly csak három meccset játszott. A Federer, Wawrinka páros négymeccses vesztes sorozatból várta a Dk-döntőt, és még sosem nyert salakon. Ehhez képest Lille-ben remekeltek, szettveszteség nélkül bántak el a Julien Benneteau, Richard Gasquet kettőssel, akik közül az előbbi ötödik a páros világranglistán.

Forrás: AFP/Denis Charlet

Karnyújtásnyira került a Federer kollekciójávól hiányzó utolsó nagy kupa, vasárnap a két egyes egyikét kellett hozniuk. Délben kiderült, hogy a könyöksérüléssel bajlódó Jo-Wilfried Tsonga helyett Gasquet lesz Federer ellenfele. Nem számított, a bázeli zseni sziporkázott, látványos nyerőket ütött, az első szettben adogatóként 25 pontból 21-et megnyert, Gasquet az egész meccsen nem jutott breaklabdáig.

6:4, 6:2, 5:2-nél is Federer szervált, az ellenfelének ekkor már fikarcnyi esélye sem maradt, a meccslabdánál nyerő rövidítést ütött a svájci, majd a földre rogyott, párás tekintettel felkászálódott, hogy köszönetet mondjon a csapatnak: "Nem engem illet a győzelem, hanem a srácokat. Hihetetlenül keményen dolgozott mindenki, hogy játékra kész legyek. Stan döbbenetesen jól játszott a hétvégén, ezzel juttatott lehetőséghez engem, ezzel tökéletesen tisztában vagyok."

Mi maradt még?

Federer a Dk-sikerrel olyan területre jutott, ahová előtte még csak egyedül Andre Agassinak sikerült. Pete Sampras nem nyert olimpiát, Rafael Nadal nem nyert világbajnokságot, Djokovic nem nyert Roland Garrost. Federeré a Grand Slam-rekord (17), ő állt a leghosszabb ideig a világranglista élén (302 hét). Idén, 33 évesen 73 egyéni meccset nyert meg. Innen már nemigen lehet javítani.

Forrás: AFP

Viszont éppen ezért eljöhet egy letisztult időszak, amelyről a legtöbb profi sportoló csak álmodik. A tudása most is megkérdőjelezhetetlen, nincs mit bizonyítania, de már igazán GS-győzelmeket sem várnak tőle - sportolhat egyszerűen a játékért, mert imád teniszezni, ami egy ilyen karrier végén talán még a trófeáknál is nagyobb ajándék.

Tökéletes gének

A svájci maga nyilatkozta az idei US Open előtt, hogy fizikailag tökéletes állapotban van, és csak élvezni fogja a versenyt - ahol egészen az elődöntőig jutott. Ennyi tehát az egész, csak az kell, hogy ne sérüljön meg súlyosan, bár a Telegraph szakírója, Craig O'Shannessy szerint tökéletes géneket örökölt: "Amikor teniszmérkőzést nézek, számomra a hangok is sokat elárulnak. Roger olyan, mintha lebegne a pályán. Hihetetlenül rugalmasak az ízületei és a bokája, a vádlija pedig olyan erős, hogy a lábmunka nagy részét az végzi el. Ő nem cipel magán izomtömegeket, csak annyit, amennyi a sikeres játékhoz szükséges.”

"Federer minden mozdulatából a hihetetlen kifinomultság árad. Olyan, mint Pete Sampras vagy John McEnroe, néha úgy tűnik, mintha semmit sem csinálna a pályán" - teszi hozzá Sergio Gomez-Cuesta, a hertfordshire-i Gosling-intézet biomechanikával foglalkozó szakértője.

Hányszor látjuk még könnyezni? Forrás: AFP/Denis Charlet

A semmittevéstől azért szerencsére távol van, sőt ha ragaszkodik hozzá, talál újabb mérföldköveket is. Mostanáig 996 egyest nyert, azaz elvben akár már a januári Australian Open előtt elérheti az ezret. Nadal 706-nál, Djokovic 604-nél jár.

Mihez kezd most?

Egyelőre nincsenek túl konkrét tervei. Lille-ben, az ünneplés utáni sajtótájékoztatón kitérő választ adott a Federer, Wawrinka páros jövőjét firtató kérdésre: "ő jobban beszél nálam franciául", bökött Wawrinka felé, mire a honfitárs megjegyezte: "akkor nem, ha ittam."

Bár ezt a választ elviccelték, azt máris tudni, hogy Federer már decemberben is szerepel Indiában, egy újonan induló tornán, valamint nevezetett az első januári versenyre, az ausztráliai Brisbane-be. Ha netán Djokovic rosszul kezdené az évet, akár újra világelső is lehetne Federer, bár a szurkolók jó része vélhetően annak is örül, hogy egyszerűen csak a pályán van, és játszik tovább.