Sokkolta a szamurájos játékára várókat a Sony

ghost of tsushima directors cut videojáték
Ghost of Tsushima DIRECTOR'S CUT
Fotó: Sucker Punch / PlayStation PC LLC
Vágólapra másolva!
Napokon belül megjelenik, de 177 országban mégsem kerül piacra.
Vágólapra másolva!

Rövid időn belül másodjára rúgta össze a port a számítógépes játékosokkal a Sony. Elsőként óriási botrány tört ki a Helldivers 2 körül, a vállalat utólag kötelezővé kívánta tenni a számítógépes közönség számára a PSN-fiókba való bejelentkezést a futtatásához. Ez még hagyján lett volna, de a megjelenése óta 177 olyan országban is árulta a Steamen, amelyekből nem érhető el a PlayStation Network, így az érintett államokban élők elveszítették volna a játékhoz való hozzáférésüket.

A helyzet láthatóan teljesen váratlanul érte a Sony döntéshozóit, elsőként leszedték a kérdéses országokban a Steam kínálatából a játékot, majd úgy döntöttek, hogy opcionális marad a PSN-fiók használata. Ettől függetlenül a problémás országokban nem indult újra a Helldivers 2 steames forgalmazása, és talán soha nem is fog.

A feltételezés apropója, hogy a Sony pénteken váratlanul elérhetetlenné tette mind a 177 országban a 2024. május 16-án befutó Ghost of Tsushimát is. Az érintett államokban élő előrendelők automatikusan pénzvisszatérítést kaptak a Steamtől.

A nyílt világú szamurájos játékban van PSN-fiókkal való integráció, ráadásul ebben debütál a PlayStation számítógépes felület is. Röviddel a forgalmazás leszűkítése előtt a Sucker Punch fejlesztőcég tisztázta, hogy a Ghost of Tsushima egyjátékos kampányának futtatásához nem kell PSN-fiók, de a Legends többjátékos módja és a PlayStation-felület megkövetelik azt.

A jövő zenéje, hogy a Sony mit kíván kezdeni a számítógépes játékaiban a PSN elérhetősége által okozott szűk keresztmetszettel, de üzletileg teljesen értelmetlen, hogy a követelmény miatt eladásoktól essen el.

A Ghost of Tsushima esetében még érthető az értékesítés megfelelő országokra való leszűkítése, hiszen a PSN által nem támogatott államokban élők nem tudtak volna játszani a többjátékos módjával, érdemi funkcióveszteséget szenvedtek volna, noha teljes árat fizettek a termékért.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!