Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elefántcsontpart: Afrika első számú reménysége

Vágólapra másolva!
Elefántcsontpart másodszor szerepel labdarúgó-világbajnokságon, és ahogy négy évvel ezelőtt, most is bombaerős csoportba került. A csapatnak akkor nem sikerült a továbbjutás, és bizony most is nehéz dolguk lesz, hiszen Brazília és Portugália is az ellenfelek között van. Az afrikai csapatoktól régóta várt áttörést leginkább Elefántcsontpart valósíthatja meg, amely a továbbjutás esetén olyan lendületet vehet, hogy onnantól az egész kontinens támogatását maga mögött tudva nehéz lesz lefékezni.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

Azt az afrikai focit játsszák, amit a legjobban szeretünk: gyorsaság, technika, erő és dinamizmus egyesül tökéletes összhangban, és néha még a taktikai fegyelem jeleit is felismerni véljük. Az afrikai válogatottak közül alighanem övék a legerősebb, tagjai egytől egyig jól ismertek Európában.

Hogyan lehet legyőzni őket?

A középpálya és a csatársor rendkívül erős, a védelemben azonban akadnak problémák. Kolo Touré is gyakran hibázik, és az Afrika-kupán a csapat sok gólt kapott beívelések után.

Mit várunk tőlük?

Bátor támadójátékot, bizonytalan védelmet, Sven-Göran Erikssonnak köszönhetően nagy taktikai fegyelmet. Távoli bombákat Yaya Tourétól, mókás gólörömöt Salomon Kaloutól, és korai kiesést, vagy éppen meglepetést.

Kire figyelünk?

Drogba, a legnagyobb sztár eltörte a könyökét egy héttel a torna kezdete előtt, de az együttes így is tele van olyan focistákkal, akik a legmagasabb szinten űzik a sportágat. A meglepetésember a Lille erőssége, Gervinho lehet, aki szélsőként és csatárként is bevethető.

A gyenge pont

A csapat egyik legnagyobb gyengéje, egyben a fő erőssége is. A keret tagjai rendkívül fárasztó idényen vannak túl, hiszen majd mindenki a topligákban játszik, és nagy kérdés, hogy a játékosok milyen erőnléti állapotban vannak.

Róluk mondták

"A korábbi közhelyek már nem igazak az afrikai válogatottakra, és ez fokozottan így van Elefántcsontpart esetében: nem csak technikailag, hanem taktikailag is rendkívül képzettek. A legtöbb játékosuk neves európai klubokban játszik, Drogba pedig a világ egyik legjobb csatára" - foglalta össze véleményét a brazilok szakvezetője, Dunga - még mielőtt a Chelsea csatára megsérült volna.

37/50

Kapusok: 6/10
Ez a poszt az egyetlen, ahol a válogatott nem rendelkezik nemzetközi klasszissal, de az első számú jelölt Boubacar Barry a maga rutinjával fontos része a csapatnak. A 30 esztendős kapus már tíz éve Európában véd, igaz, klubszinten általában becenevét használja: Belgiumban Copaként ismerik.

Védelem: 7/10
A hátvédsor közepén Kolo Touré igazi vezéregyéniség, a nagy kérdés az, hogy ki lesz a partnere. Vahid Halilhodzicnál leggyakrabban Souleymane Bamba szerepelt ezen a poszton, de teljesítménye nem volt meggyőző, így lehet, hogy Eriksson az Angliában légióskodó Steve Gohourit választja.

Középpálya: 8/10
Az elefántcsontpartiak általában 4-4-2-es rendszerben szerepelnek, és a szélső középpályások rendkívül támadó felfogásúak. Gervinho vagy Kader Keita tökéletesen alkalmas erre a feladatra, míg középen Yaya Touré és Didier Zokora feladata a labdaszerzés, ráadásul mindketten nagyon jól lőnek távolról.

Csatársor: 8/10
Drogba személyében világklasszis támadót vesztettek az elefántcsontpartiak, ráadásul ezzel mindkét csatár személye viszont bizonytalanná vált. Játszott már ebben a szerepkörben Kalou, Aruna Dindane - bárki is kap lehetőséget, kiváló megoldásnak tűnik.

Szövetségi kapitány: 8/10
A szövetség vezetése nem sokkal a vébé előtt menesztette Halilhodzicot, annak ellenére, hogy irányításával a válogatott csak egyszer kapott ki - igaz, akkor az Afrika-kupa negyeddöntőjében. Az új kapitány Sven-Göran Eriksson lett, és a svéd mester mellett szól a világbajnoki rutin, azonban nem volt sok ideje arra, hogy megismerje a gárdát.


Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

Eriksson csak márciusban vette át a nemzeti csapat irányítását, és egészen május végéig egyetlen mérkőzésen sem ült a kispadon. A keret összeállításakor ennek megfelelően a megszokott játékosokra támaszkodott, és a vébén is érdemes lesz hallgatnia a csapat vezéregyéniségeire.

Forrás: AFP

Eriksson első nagy tornájára készül az Elefántokkal

Nem csak a szépre emlékezünk

Elefántcsontparté a kontinens egyik legeredményesebb válogatottja, az Afrika-kupa örökranglistáján az ötödik - de világbajnokságon 2006-ban szerepelt először. Többször is közel kerül a kijutáshoz, az 1994-es viadal előtt például csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorult Nigéria mögé, 2002-t megelőzően pedig az utolsó mérkőzésen nagy meglepetésre hazai pályán kikapott a Kongói DK-tól, és így lemaradt a világbajnokságról. 2006-ban végre sikerült a bravúr, ám Németországban a lehető legnehezebb csoportbeosztást kapta az együttes, hiszen Argentína, Hollandia és Szerbia volt az ellenfele. Két szoros vereség után a szerbek ellen megszületett az első győzelem is.

Felejthetetlen pillanatuk

A 2006-os vébén Drogbáék az utolsó csoportmeccsen a szintén két vereséggel álló szerbek ellen léptek pályára, és úgy tűnt, hogy harmadszor is alulmaradnak. Az előző két összecsapáshoz hasonlóan ismét kétgólos hátrányba kerültek, ám ezúttal nem csak szépíteni sikerült: miután Szerbia emberhátrányba került az afrikai együttes megfordította a találkozót, és így megszerezte története első győzelmét a világbajnokságokon. A három gól közül ugyan csak egy született akcióból, ám azt látványos törzsi tánccal ünnepelte a csapat.

Mi lett volna, ha

A legutóbbi tornán rendkívül nehéz csoportba került, és az argentinok ellen kicsit megilletődötten is játszott az együttes, a második találkozón Hollandia ellen viszont már kiválóan futballozott. Azok után, hogy az Oranje kétgólos előnybe került, már csak egy csapat volt a pályám, ám az afrikaiaknak nem volt szerencséjük: Zokora a felső kapufát találta telibe, majd a második félidőben Drogba fejesét a védők a gólvonalról mentették. Pedig egy győzelemmel Elefántcsontpart megszerezhette volna a második helyet, ami továbbjutást ért volna, és a nyolcaddöntőben Portugália következett volna.

Út Dél-Afrikába

A válogatott veretlenül harcolta ki a világbajnoki szereplést. Az első pár mérkőzésen ugyan még akadozott a játék (Mozambikot csak 1-0-ra tudta megverni hazai pályán, majd idegenben döntetlent játszott Madagaszkárral és Botswanával is), de a második csoportkörben már ellenállhatatlan volt a csapat. Ebben a fázisban csak a Malawi elleni idegenbeli találkozón veszített pontot, a többi találkozót mind megnyerte, és hazai pályán öt gólt lőtt a legnagyobb riválisnak számító Burkina Fasónak.

Csoportellenfelei:Brazília, Koreai NDK, Portugália.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről