Egyre valószínűbb a 36 csapatos focivébé

Vágólapra másolva!
Nagyon úgy tűnik, hogy a szakmai érvek helyett ismét az üzleti érdekek, illetve a sportdiplomácia dönt majd a világ labdarúgásának egy nagyon fontos kérdésében: a FIFA Végrehajtó Bizottsága ugyanis szombati ülésén elviekben elfogadta a vébé mezőnyének 36 csapatosra való növelését. A tervezetet a Dél-Amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) terjesztette be, és bár a szakmai testület több ellenérvet is felhozott ellene, valószínű, hogy már a 2006-is világbajnokságra megtörténik a létszámemelés.
Vágólapra másolva!

A tavalyi világbajnokságon 32 csapat szerepelt, ám az óceániai tagszövetség már akkor nagyon sérelmezte, hogy a térségből egyetlen csapat sem kvalifikálhatja magát közvetlenül a World Cupra - a helyi selejtezőt az elmúlt évtizedekben rendre megnyerő Ausztráliának hol dél-amerikai, hogy pedig ázsiai együttessel kellett pótselejtezőt játszania, és egyszer sem tudott továbbjutni. Tavaly ősszel aztán a FIFA az óceániaiaknak kedvező döntést hozott, amikor kijelentette, hogy az óceániai zóna kvalifikációs tornájának győztese kijut a vébére. Így azonban valamelyik kontinenstől el kellett venni egy helyet, és ez a földrész Dél-Amerika lett, amely a jelenlegi szabályok értelmében csak négy együttest kvalifikálna Németországba, szembe a 2002-ben szerepelt öttel, ráadásul az a döntés is a CONBEMOL-t sújtotta, hogy a címvédőnek is selejtezőt kell játszania, lévén legutóbb Brazília lett a világbajnok. A dél-amerikai szövetség persze rögtön lépett, és az év elején beadványt intézett a FIFA-hoz, amelyben indítványozta a világbajnokság létszámának 36 csapatosra növelését. A terv szerint a négy plusz helyből kettőt Európa, egyet Dél-Amerika, egyet pedig egy Ázsia-Afrika pótselejtező győztese kapna meg.

A nemzetközi labdarúgó-szövetség május 2-3-ra hívott össze tanácskozást a szervezet zürichi központjába, és pénteken a szakmai megbeszélésre került sor: a szövetség történetében először együtt ülésezett a technikai bizottság (amelynek Michel Platini az elnöke), illetve az úgynevezett futball-bizottság (amelyet a spanyol szövetség elnöke, Angel Maria Villar vezet). A két szakmai testület tagjai meglehetősen hamar konszenzusra jutottak, és a pénteken kiadott közleményükben határozottan a létszámemelés ellen foglaltak állást. Platiniék természetesen több érvet is felsorakoztattak döntésük mellett. Szóvá tették például, hogy a 36 csapatot csak kilenc négyfős csoportba lehet osztani, ami azonban jelentősen megnehezíti a torna lebonyolítását, hiszen a kilenc csoportgyőztes mellett a hét legjobb csoportmásodik juthatna be a legjobb 16 közé, és ez éppen azt hozná vissza, amit a korábbi, 24 csapatos világbajnokságok alatt a legtöbben átkoztak: a csoportmérkőzések utolsó körében megkezdődnének a számolgatások, és nagy lehetőség nyílna a megbeszélt eredményekre.

A technikai bizottség véleménye szerint a 32 csapatos lebonyolítási rendszer a legegyszerűbb és egyben a legsportszerűbb is. A szakmai testület azt is megemlítette, hogy a létszám megemelése nyomán újra kellene tárgyalni a pénzügyi és logisztikai szerződéseket, a televíziós közvevítések rendjét, röviden összefoglalna: alaposan megnehezítené a rendezést.

A Végrehajtó Bizottság e jelentés elkészítése után ült össze szombaton, és maratoni, hét órán keresztül tartó tárgyalás után az előzményekhez képest némileg meglepő döntést hozott: a testület elviekben elfogadta a létszámemelési javaslatot, olyan kitétellel, amely szerint a lebonyolítás rendje biztosítja az esemény sportszerűségét és hitelességét. A végső döntés tehát a bizottság következő ülésére maradt, amit júniusban, a Konföderácios Kupa alatt tartanak majd Párizsban, ám a jól értesültek szerint valójában már megszületett a döntés, és 2006-ban, Németországban 36 csapat küzd majd a világbajnoki címért. A szakírók szerint a dolog hátterében a sportdiplomácia áll, az UEFA-nak, illetve a FIFA-nak ugyanis vissza kell adnia a COMNEBOL-nak azt a szívességet, amit a dél-amerikaiak korábban hoztak. A szubkontinens szövetsége ugyanis tavaly két jelentős engedményt is tett a nemzetközi szervezetnek: a dél-amerikaiak egyrészt beleegyeztek abba, hogy válogatottjaik a nem Európában megrendezésre kerülő barátságos mérkőzésekre nem hívják meg az öreg kontinensen légióskodó focistákat, másrészt pedig belementek abba, hogy a dél-amerikai kontinensbajnokságot, a Copa Américát összhangba hozzák az Európa-bajnoksággal, és csak négyévenként rendezik meg, mégpedig ugyanabban az esztendőben, mint az Eb-t. Ennek megfelelően az eredetileg 2003-ra, vagyis az idei évre kiírt Copa Américát csak jövőre rendezik meg Peruban. A CONMEBOL tehát nem teljesen meggondolatlanul terjesztette be létszámemelési kérelmét, a dél-amerikai sportvezetők tudták, hogy jó esélyük vannak az indítvány elfogadására.