Vágólapra másolva!
A Los Angeles Lakers kosárcsapata nem kezdte jól az idei NBA-szezont. A két évvel ezelőtti bajnoki címet nyerő gárda játékosállománya szinte teljesen kicserélődött. A fontos kiegészítő emberek helyett új és régi sztárjátékosok érkeztek a kaliforniai csapathoz, amelynek a vezére továbbra is a 37 éves Lebron James, aki talán pályafutásának utolsó bajnoki címét nyerheti meg 2022-ben. Azonban ehhez több problémát is meg kell oldaniuk a Lakers háza táján, mivel a támadójátékuk esetlensége mellett egyre több gond van a védekezéssükel. A csapat körül érezhetően sok a feszültség az elvárások miatt, és az egyik vereség után már majdnem összeverekedtek a játékosok a kispadon.

A Los Angeles Lakers idei problémáit az előző idénnyel összehasonlítva lehet a legjobban szemléltetni. A Lakers a 2020/2021-es szezonban 42 győzelemmel és 30 vereséggel a hetedik helyen jutott be a rájátszásba. A támadóstatisztikákat tekintve csupán a 24. helyen zártak, de ezt a védőoldali mutatók jól ellensúlyozták az idényben, ahol a kaliforniai csapat az első helyen állt 82 meccs után az alapaszakaszban.

Az előző szezonban a csapat háza táján az volt a legaggasztóbb, hogy mennyire hadilábon állt a Lakers a távoli dobásokkal.

A Los Angeles Lakers az egyik legkevesebb távoli dobást vállaló csapatai közé tartozott, és a pontosság területén (csapatszinten 33,5 %-al dobtak) is a liga tíz legrosszabbul triplázó gárdái közé sorolták őket.

A tavalyi szezonban a meccsenként a legtöbb triplakísérletét vállaló játékos, a védekezésben gyengébb Kyle Kuzma már a Washington Wizards csapatában játszik. Sőt, a csapat másik biztos(abb) kezű távoli dobója, a védőmunkában viszont kiváló Kentavious Caldwell-Pope sincs már a los angelesieknél (Kuzma csapattársa lett a fővárosi csapatnál).

Kentavious Caldwell-Pope és Alex Caruso a védekezés lelke volt a Lakersnél Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Christian Petersen

Bár a nyáron (offseason) a Lakers több idős (30 év feletti) játékost igazolt le, de mondhatni meg tudta erősíteni a keretét. A 2017-es alapszakasz legjobb játékosának megválasztott, kilencszeres NBA All-Star válogatott Russell Westbrook csapatba építése vetette fel a legfontosabb kérdéseket az idény előtt.

A keret háromnegyedeét lecserélte a vezetőség: a 2019/2021-es bajnoki címet nyerő csapat fontos láncszemét, Alex Carusót simán elengedték a Chicago Bullshoz, mivel az ő szerződése közel 30 millió dollárral emelte meg volna a Lakers luxusadó fizetési kötelezettségeit. A védekezőspecialista Caruso helyett inkább a 20 éves Talen Horton-Tuckerbe bízott a Lakers vezetősége.

Talen Horton-Tucker támadja a gyűrűt Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Christian Petersen

Kendrick Nunn a Miami Heat csapatától érkezett, és az utolsó három szezonjában 38 százalék körül triplázott, emellett hatékonyan fejezte be a gyűrűközeli akciókat is. Az utolsó öt szezonjában öt NBA-csapatnál is játszó Kent Bazemore is erősítést jelent, bár előzetesen a játékperceket tekintve nem számíthatott túl sokra a remek támadópotenciállal bíró kosaras, aki szívós védekezéséről is ismert. A hátvéd-bedobó a tavalyi szezonban a Golden State Warriors csapatában karrierje legjobb triplaszázalékát (40,8 %) produkálta.

A Lakersnek kilenc játékosa minimumszerződést kötött, ami egy vagy két évre a legalacsonyabb fizetést garantálja nekik.

Lebron James, Anthony Davis, és Russell Westbrook ezzel szemben közösen közel 120 millió dollárt keresnek, és a többi játékosnak csak 28 millió dolláron kell osztozniuk majd az idényben.

Ez később tud feszültséget szülni a játékosok között, árthat a törékeny csapatkémiának még annak ellenére is, hogy több kosaras csak a bajnoki gyűrű reményében érkezett a Lakershez, és nem pusztán a busás fizetések miatt.

A Lakes nagy hármasa még formálódik a szezon során Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Kevork Djansezian

A Los Angeles Lakers keretét érezhetően a rájátszásra építették fel az idény előtt, de Westbrook-James-Davis triumvirátusnak még sok időt kell az új csapattársakkal együtt játszania, hogy minden tökéletesen menjen a playoffra.

Nagy kérdés lesz még a szezonban, hogy Frank Vogel edző képes lesz-e lecserélni szorosabb meccseken olyan nagy neveket, mint Rajon Rondo, Carmelo Anthony, vagy Dwight Howard, hogy helyet adjon más játékosoknak (Kendrick Nunn, Malik Monk, Kent Bazemore), akik egyes játékszituációkban hasznosabban tudják segíteni a csapatot.

Lebron James utolsó bajnoki címére készülhet

Lebron James a liga igazi vasembere. A többszörös NBA-bajnok bedobó két, komolyabbnak tűnő sérülést szenvedett el három szezon alatt, de mindegyikből rövid idő alatt fel tudott épülni. A Lakersnél minden megtesznek, hogy a 37 éves szupersztár egészségi állapota ne szenvedjen csorbát: kevesebb percet játszik, ha szükséges, egy-egy mérkőzést kihagyhat, stb.

LeBron James még mindig kiváló kosaras Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Kevork Djansezian

A Lakers idei szezonjának sikere azon múlik, hogy a keret összeszoktatása mellett Lebron James mennyire kipihenten várja majd az összecsapásokat. Frank Vogel edző korábban azt nyilatkozta, hogy James játékidejét 34 percben határozzák meg, és nem kell mind a 84 alapszakaszmeccsen pályára lépnie.

A Lakers másik sztárja, Anthony Davis remekül kezdte a tavalyi NBA-szezont, de az idény végére nagyot esett a teljesítménye. A Lakers sérülékeny magas emberének dobóformája mellett a védekezése is gyengült.

Davis tavaly 36 alapszakasz meccset hagyott ki sérülés miatt, a legtöbbet a kilenc éve tartó pályafutása során.

A Lakersnek pedig idén nagy szüksége lesz a 2019/2020-as szezonban látott Davisre, akit akkor az NBA második legjobb játékosaként emlegettek Lebron James mögött. A szezon előtt a szakértők a legértékesebb játékos (MVP) címre is esélyesnek tartották Davist.

Davis épp akcióban van Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Christian Petersen

Ha a mostanság gyakran centerposzton játszó magas bedobó visszatalál a régi formájához, és a védőmunkában is kimagaslót nyújt, akkor a Lakers bármire képes lehet a szezon tovább szakaszában.

A Lakers csapatánál kulcsfontosságú mozzanat lehet, hogy Russell Westbrook minél kevesebb hibát vétsen támadásban és védekezésben egyaránt. Az irányítónak jobb döntéseket kell hoznia, főleg dobásválasztásban és védekezésben, hogy kevesebb eladott labdát produkáljon. Westbrook vezeti a ligát az eladott labdák számát tekintve.

Óriások és veteránok Los Angelesben

A 211 cm magas Deandre Jordan az új JaVael McGee, aki három csapatot segített bajnoki címhez a centermunkájával? Nem. Az egykori Clippers-center továbbra is remekül zsákolja be a gyűrű közelébe feladott labdákat, és jól szedi a pattanókat,

de az elzárás-leválások után már nem védekezik olyan jól a büntetőterületen belül, mint pályafutása korábbi szakaszaiban.

Talen Horton-Tuckertól főleg a hatékony távoli dobásokat és az energikus védekezést várják el a Lakersnél. Az edzőtáborban megsérült a játékos hüvelykujja, ami műtéti beavatkozást igényelt, de a Lakers negyedik legjobban fizetett kosarasától jó és kiegyensúlyozott teljesítményt remélnek a következő években a Staples Centerben. Kendrick Nunn a kispad legbiztosabb pontja lehet, mivel a védekezése miatt remekül illik Westbrook és James mellé. Tavaly a 208 cm magas Dwight Howard,

aki az előző szezonban a Philadelphia 76ers játékosa volt, vezette az NBA-t a technikai hibákat tekintve.

A bajnoki címre törő Lakersnek nem feltétlenül egy ilyen magas emberre van szüksége, de a kaliforniai csapatban a fizikumával és rutinjával mégis helye lehet a 2020-as bajnokcsapat egyik fontos kiegészítő emberének.

Dwight Howard 2020-ban bajnok lett a Lakerssel Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Ronald Martinez

A 36 éves Trevor Ariza sok nagy csatát megélt már korábban a Lakersnél, de a 18. szezonjában pályára lépő játékosnak egy sérülésből kellene ismét az aktív rotáció tagjává válnia.

Lebron James egyik legjobb barátja és régi harcostársa, Carmelo Anthony utolsó nagy esélye lehet, hogy bajnoki gyűrűt szerezzen az NBA-ben.

A csapat egyik legfontosabb embere lehet a kispadról, köszönhetően remek csuklójának, amivel villámgyorsan tud tempókat dobni szinte bárhonnan (catch-and-shoot) egy gyors passz után.

A veterán játékos védekezése némileg megkopott, ezért nem mindegy, hogy mely csapattársak tudják kisegíteni a játék eme elemében a pályán.

Carmelo Anthony utolsó esélye lehet a Lakers Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Christian Petersen

Austin Reaves az előszezon egyik legjobb teljesítményt nyújtó Lakers-játékosa volt. Alex Caruso után a Lakers szakmai stábja ismét csiszolatlan gyémántot talált. A 23 éves játékos védő-és támadóoldalon is remek, és nem kizárt, hogy a kispadról beszállva is fontos és hasznos percekkel fogja szolgálni a csapatot. Szintén a padról segíthet a Lakersnek Rajon Rondo, aki különösen Anthony Davissel érti meg magát a pályán.

A veterán Avery Bradley védekezési rutinja pedig a kiélezett játékhelyzetekben érhet sokat.

Vogel nem véletlenül a liga legveszélyesebb hátvédeire (Damian Lillard, James Harden) állította Bradley-t a korábbi szezonokban, mikor a Lakers játékosa volt.

Rossz szezonkezdés után ígéretes folytatás

A Golden State Warriors elleni szezonnyitón a Lakers két legjobbja, Lebron James és Anthony Davis remekül játszott. Előbbi 34 pontot, 11 lepattanót, és 5 gólpasszt adott, utóbb 33 pontot és 11 lepattanót tett be a közösbe. Más játékos nem tudott tíz pont felett szerezni a csapatból.

Vogel szezon előtti nyilatkozata szerint azt várja el a két szupersztárjától, hogy húzzák csapatot, főleg támadóoldalon, amíg az újonnan érkezettek megszokják a ritmust a csapatban. Az előző szezonokban a Lakers legtöbbször akkor tudott győzni, amikor ez a két játékos több, mint 60 pontot szerzett. A Warriors elleni vesztes meccsen az is látszott, hogy inkább James és Rajon Rondónak kell lennie az irányítói szerepkörben, nem pedig Westbrooknak.

A Lakersnek azt kell megoldania majd az alapszakasz során, hogy hogyan juttassa el a labdát Westbrooknak, hogy ő egyből jó ritmusban és agresszíven tudja támadni a gyűrűt.

Az utóbbi szezonokban többször kiderült, hogy a hátvéd nem jelent igazi fenyegetést, ha nincs a kezében a labda, és ez Westbrook szinte egész pályafutására jellemző.

Russell Westbrook a labdával a kezében érzi jól magát a pályán Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Kevork Djansezian

Bár a Lakers sokszor remekül védte a Warriors távoli dobásait (csapatszinten 27,9 %), és három negyed alatt 15 eladott labdába hajszolta bele az ellenfelét, az utolsó negyedben mégis elvesztette a meccset.

Ez főleg annak volt köszönhető, hogy a csapatvédekezés során nem megfelelően kommunikáltak,

és a zárások után tempóelőnybe került a Warriors, amikből pontokat szerzett.

Október utolsó hetében, a második meccsén a Lakers újabb vereséget szenvedett a Phoenix Suns együttesétől hazai pályán. Anthony Davis és Dwight Howard majdnem egymásnak esett a kispadnál az egyik időkérés alatt. A források szerint az elzárás-leválás (pick-and-roll) elleni védekezés bizonyos mozzanatain vesztek össze.

A Lakers ekkor 32 pontos hátrányban volt az ellen a csapat ellen, aki tavaly kiütötte őket a rájátszásból, és a két csapat utolsó hat meccsén is győztesként vonult le ellenük a pályáról. A két magas ember később cáfolta, hogy bármiféle gond lenne köztük, csak a meccs hevében kicsit elragadták őket az indulatok.

A szezon első két meccsén a Lakers játékosai képtelenek voltak kellő hatékonysággal pontokat szerezni a büntetőterületen belülről.

A Warriors és a Suns elleni vereségeket követően a Lakers az utolsó helyen állt a büntetőterületen belüli dobások hatékonysági listáján 50 százalék körüli mutatóval.

Anthony Davis hiába zsákolt, vesztett a Lakers Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Kevork Djansezian

Westbrook új-régi problémai is előtérbe kerültek ezen a meccsen: a játékos egyik rossz szokása, hogy a 24 másodperces támadóidő ellenére túl korán engedi el a középtávoli tempóit és hárompontosait. Az NBA.com oldala szerint

a Lakers irányítója gyakran már a 15. másodpercnél is rádobja a labdát a palánkra, és ezen kísérleteinek száma 67,9 százalékát teszik ki az összes dobásának.

Az olyan csapatok, mint a Suns és a Warriors pedig a kihagyott dobások után a még nem felállt védekezés gyenge pontjait egyből megtalálták, és pontokat szereztek.

Westbrook később, a Spurs elleni győztes meccsen már megvillantott valami abból, amiért a Lakers leigazolta őt. Lebron James a bokasérülése miatt nem játszott ezen a meccsen, és így több teret kaphatott az irányító a labdával.

– mondta el Westbrook a San Antonio elleni győztes meccs után, ahol 27 dobásából 17-et a büntetőterületen belül értékesített az irányító. Malik Monk 17 pontot dobott ezen a meccsen, és nagy szerepe volt abban, hogy szét tudták húzni a Spurs védekezését. A Lakers mezőnykosarainak 72 százaléka is a festéken belül született ezen a meccsen.

A következő meccsen viszont bebizonyosodott, hogy a mai NBA-ben egy huszonhat pontos előny sem lehet biztosíték arra, hogy egy csapat megnyeri az adott mérkőzését. Az Oklahoma ellen Lebron James nélkül ekkora előnyről sikerült veszíteni a Los Angeles Lakersnek, ami jól mutatta, hogy az NBA címre pályázó los angelesieknek még nagyon sok dologban kell fejlődniük a rájátszásig. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a rotációhoz tartozó kulcsjátékosok közül többen sérültek voltak (Kendrick Nunn, Talen Horton-Tucker, Trevor Ariza, Wayne Ellington).

A 2019/2020-as és 2020/2021-es szezonban a Lakers az NBA első három csapata közé tartozott a csapatvédekezési statisztikák rangsorában, pedig Lebron James és Anthony Davis hetekre kidőlt az alapszakasz vége felé. Idén a 25. hely körül mozognak. Westbroook, bár tripladuplát ért el, tíz labdát adott el. A Lakers többi játékosa összesen hetet.

– mondta el Lebron James. A Cleveland Cavaliers ellen megnyert találkozó után a Lakers edzője türelemre intette a kritikus hangokat hallatókat a csapat védekezésével kapcsolatban.

– mondta el Frank Vogel a 113-101-es győzelmet követően.

LeBron James és Frank Vogel bízik a csapatban Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Christian Petersen

A Los Angeles Lakers védekezése nem az, amit korábban két szezon alatt láthattunk Lebron James csapatától. A keret 75 százaléka kicserélődött, ezért a vezetőedző Frank Vogelnek idő kell még, hogy minden játékosát integrálni tudja a rendszerbe. A Lakers játékosai nem szedik túl jól a lepattanókat, és többet szabálytalankodnak az ellenfél játékosainak kosárszerzése közben.

Ami pozitívum, hogy az utóbbi időszakban a triplamutatójuk 37,5 százalékra javult.

A csapat (egyik) vezére, Lebron James több, mint 8 hárompontost vállal meccsenként, bár a hatékonyságát (34,7 % ) nem biztos, hogy fenn tud majd tartani az alapszakasz végéig

A Rockets elleni győzelem során Davis centert, James pedig erőcsatárt játszott, az addig kezdő center, Deandre Jordan pedig a padra került. Avery Bradley pedig a sérült Dwight Howard helyett kezdett, és a Lakers 15 labdát szerzett és kilenc blokkot osztott ki a győztes meccsen. Carmelo Anthony védőmunkáját ezen a meccsen ki kell emelni, mivel a veterán bedobó két labdalopást és négy blokkot mutatott fel 25 perc játékidő alatt.

Anthony 2003. decembere óta nem volt képes ilyen statisztikákat felmutatni védőoldalon.

Carmelo Anthony remekül dobott az első három meccsen Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Kevork Djansezian

A Lakersben Anthony nemhogy elfogadta a kiegészítő szerepet, hanem szó szerint kivirágzott benne. Carmelo Anthony 19. NBA-szezonjában még mindig képes újat mutatni, bár kérdéses, hogy meddig tart ki a veterán bedobó jó formája.

A rutinos bedobó az NBA pontszerzőinek örökranglistájának 9. helyén áll, és idén 52,2 százalékkal dob a hárompontos vonalon túlról, közel hét kísérletet vállalva meccsenként.

Vogel nagyon dícsérte Lebron Jamest is, főleg a negyedik negyedben mutatott játékáért, amikor a Rockets egy nagy rohammal vissza akart jönni a meccsbe:

– mondta el a Lakers vezetőedzője. A szintén veterán Trevor Ariza és az ifjú Talen Horton-Tucker azonban még mindig sérült, és egyelőre nem tudni, hogy mikor térhet vissza a két játékos.

LeBron James és Stephen Curry ősellenfelek a ligában Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Kevork Djansezian

Bármennyire is kiegyensúlyozatlannak tűnik idén a Los Angeles Lakers az idei szezonban, egy dolog biztosnak tűnik: Lebron James eddigi karrierje megmutatta, hogy soha nem szabad őt leírni.

A liga elitjátékosai közé tartozó James decemberben tölti be a 37. életévét, és több, mint 60 ezer percet játszott az NBA-ben. A Lakers sztárja rengeteg nagy csatát vívott, és tengernyi tapasztalatával és vezetői képességeivel a los angelesi gárda újra a csúcsra érhet.

A tavalyi, Phoenix Suns elleni rájátszásban elszenvedett kiesés azonban megmutatta, hogy védekező és támadóoldalon már nem játszhatnak már akkora hibaszázalékkal, hogy azt elbírja a csapat.

Fontos, hogy a játékrendszer a gárda minden tagjának feküdjön, és komfortosan érezze magát benne a pályán.

A legnagyobb kérdés innentől pedig az, hogy sikerül-e állandósítanuk a jó formájukat, és a korábbi csapatainál sok problémákat okozó Westbrooknak sikerülni fog-e végleg beilleszkedni a bajnoki címre hajtó csapatba.