Csapatát már ezerszer leírták, egy évet kihagyott, most mégis élete formájában kosarazik az NBA zsenije

Golden State Warriors v Los Angeles Lakers GettyImageRank2 nba Horizontal SPORT BASKETBALL
LOS ANGELES, CALIFORNIA - JANUARY 18: Stephen Curry #30 of the Golden State Warriors shoots a three pointer in front of Kyle Kuzma #0 of the Los Angeles Lakers during a 115-113 Warriors win on Martin Luther King Jr. Day at Staples Center on January 18, 2021 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2021 NBAE Harry How/Getty Images/AFP (Photo by Harry How / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A Golden State Warriors legnagyobb sztárja, Stephen Curry ellenállhatatlanul kosarazik a 2020/2021-es idényben. A háromszoros bajnok és kétszer az idény legértékesebb játékosának megválasztott irányító az előző szezont szinte teljesen kihagyta, most mégis a hátán cipeli szebb napokat is megélt csapatát. Teszi mindezt annak ellenére, hogy az együttest világklasszisok hagyták el, és másik kulcsjátékosa is megsérült. Curry - aki formájának köszönhetően ott lesz a LeBron James vezette Nyugati főcsoport All-Star csapatának kezdőötösében is a gálamérkőzésen - mindenképpen be akarja vezetni a Warriorst a rájátszásba, hogy ott meglepetést okozva a nagydöntőig meg se álljon.

Steph Curry bombaformában kezdte a 2021-es évet. Rögtön a legelején, január 4-én a Portland Trail Blazers elleni mérkőzésen egészen elképesztően kosarazott, karriercsúcsot jelentő 62 pontot dobott, csapata 137-122-re nyert. Ezt a csúcsteljesítményt Curry mindössze 38 perc alatt érte el, ráadásul 50 százalékos hatékonysággal szórta a hárompontosokat, összesen 8 triplát vágott be, utolsó dobása is stílusosan egy hármas volt a meccsen.

Az irányító a 2013-ban elért 54 pontos rekordját adta át a múltnak 32 évesen, ezzel minden idők második legidősebb NBA-játékosa lett, aki elért legalább 60 pontot.

A rekordot a 2020-ban tragikus körülmények között meghalt Kobe Bryant tartja, aki utolsó meccsén, 37 éves korában dobott kereken 60 pontot.

A Golden State Warriors (GSW) csapatkapitánya februárban sem lassított, a San Antonio Spurs ellen 32 ponttal vezette győzelemre csapatát.

A mérkőzés után ebben az idényben már 741 pontnál járt akkor, amelynél többet az NBA történetében 32 éves kor fölött csupán a legendás Michael Jordan szerzett az első 25 találkozó során.

Curry aztán folytatta a szárnyalást, a Cleveland Cavaliers ellen 129-98-ra megnyert meccsen úgy dobott 36 pontot, hogy az utolsó negyedben már nem is lépett a parkettre.

Curry az azt megelőző hat meccsén átlagosan 37,3 pontot szerzett, és zsinórban 10 mérkőzésen úgy jutott el legalább 25 pontig, hogy minimum 50%-os pontossággal célzott.

Erre legutóbb szintén a sportág történetének legjobb játékosa, Michael Jordan volt képes az 1995/1996-os szezonban.

Hogy Curry csúcsformája elegendő lesz-e arra, hogy az előző idényben - gyakorlatilag nélküle - borzalmasan szereplő GSW meglepetést szerezzen idén, az jó kérdés. Elsődlegesen a rájátszásba (playoff) kellene bejuttatnia az együttest, amely a járványhelyzet miatt átalakított szisztémának köszönhetően nem ugyanolyan lesz. Mindenesetre az NBA történetének egyik, ha nem a legjobb irányítója korábban már háromszor nyert bajnoki címet, összesen pedig ötször játszott nagydöntőt a Warriorsszal, szóval a nagy meccsekre megvan a tapasztalata és a rutinja. Csak a társak is képesek legyenek felnőni mellé.

Curry és a Warriors felemelkedése

A klasszis irányító a Davidson egyetemre járt három évet, majd 2009-ben a Golden State Warriors az NBA-drafton az első kör hetedik helyén választotta ki őt. Az akkor 21 éves játékos jól kezdett a csapatnál, első idényében 17,5 pontot és 5,9 gólpasszt átlagolt, pedig maga a Warriors kifejezetten gyenge formában volt akkoriban, nem tudott bejutni a rájátszásba sem.

Curry a második szezonjában egyébként tovább javult, de a vízválasztó idénye a harmadik lett. A játékos többször is bokaproblémákkal bajlódott, ezért a 2011/2012-es évad előtt megműtötték, ennek köszönhetően sok meccset kihagyott, és az átlaga is némileg visszaesett.

Ez azért játszott később fontos szerepet, mert a Golden State meg tudta tartani őt, némileg rizikós döntést hozva 4 évre 44 millió dolláros szerződést kínált Currynek.

Később bebizonyosodott, hogy a lehető legjobban cselekedett a kaliforniai kosárcsapat vezetősége.

Curry a sorozatos sérülései után átalakította a játékát és edzéstervét, amely az állóképességére remek hatással volt, egy jó időre megszűntek a bokaproblémái is.

A 2012/2013-as szezontól kezdve Curry szintet lépett, azóta minden idényében 20 pont fölött átlagolt (2015/2016-ban 30.1 pontos átlagot produkált az alapszakaszban), hétszer meghívták az All-Star gálára, és többször bekerült az aktuális idény legjobb játékosai közé az All-NBA Team-be is.

Az amerikai kosárlabda legnagyobb sztárjai közt akkor kezdték emlegetni, amikor 2015-ben élete során először megnyerte az NBA nagydöntőjét a Warriorsszal, és kiérdemelte a legértékesebb játékosnak járó címet (MVP).

2015-ben Curry (középen) vezérletével a Golden State Warriors 40 év után lett újra bajnok az NBA-ben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2015 Anadolu Agency/Cem Ozdel

2012 óta a San Franciscó-i klub Curryvel egyetemben sokat lépett előre, új tulajdonos és menedzser érkezett a csapathoz, akik révén egyre ütőképesebb játékoskeret állt össze, és a Chicago Bulls korábbi sztárja, Steve Kerr lett az edző, amely megadta azt a lökést, hogy a Golden State a győzelmek útjára lépjen.

A Warriors 2015 és 2019 között uralta az NBA-t, zsinórban ötször játszott nagydöntőt, amelyből hármat meg is nyert. A sikerek legfőbb letéteményese a 191 cm magas irányító volt, a köré épített csapat rekordok sorozatát állította fel, és legyőzhetetlen gépezetnek bizonyult.

Mitől is olyan jó Stephen Curry? Miért övezi rajongás a megmozdulásait?

Egy olyan játékosról van szó, aki nem a hatalmas termetével és brutális zsákolásaival semmisíti meg az ellenfelet, hanem ésszel és fifikával játssza ezt a népszerű játékot. Mozdulatai lazák és ösztönösek, úgy dobálja be a kosárba a hárompontosokat, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Őt nézve azt gondolhatja az ember, hogy a kosárlabda a legkönnyebben űzhető sportág a földkerekségen.

Számára minden bizonnyal az.

A hárompontosokat nem sokan dobják jobban nála Forrás: Getty Images via AFP/2018 Getty Images/Jason Miller

Látszik rajta, hogy élvezi a játékot és a körülötte lévő show-t, amelyet gyakran ő maga teremt meg pimasz, de mégsem arrogáns stílusával.

Az ellenfelek számára nyilván frusztráló tud lenni, amikor az utolsó másodpercekben bombáz be egy triplát, sebtében dobja be a döntő kosarat, vagy elhajítja a labdát, ami még bent sincs, de ő már hátat fordítva ünnepel. Mert tudja, hogy be fog menni. Félelmetes magabiztossággal és könnyedséggel cselez, és élmény nézni azt, amikor 3-4 védőt faképnél hagyva betör a palánk alá, és simán bedobja a ziccert.

Steph Curry voltaképpen olyan a Golden State Warriorsnak, mint Lionel Messi a Barcelonának, nélküle a csapatnak nincs esélye komolyabb eredményeket elérni.

Lesz-e még a csúcson Curry és a Warriors?

Mostanság nem lehet az NBA legesélyesebb csapatai közé sorolni a kaliforniai együttest, mert a 2019-es nagydöntő óta nem azt a formát mutatja, amit a szurkolói korábban megszoktak. A Kawhi Leonard által vezetett Toronto Raptors elleni vereség óta a GSW csak árnyéka önmagának, és ebben több tényező is szerepet játszott.

2019 nyarán a csapat magja szétszéledt, az egyik legnagyobb sztár, a 2017-es és a 2018-as rájátszás MVP-je, Kevin Durant a Brooklyn Netshez igazolt,

és olyan kulcsemberek is távoztak akkoriban, mint André Iguodala és DeMarcus Cousins.

Stephen Curry és Kevin Durant remekül megértették egymást a pályán Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Ezra Shaw

A 2019/2020-as szezon Curry számára nem a szenzációs sikerek miatt lett emlékezetes.

Az idény negyedik mérkőzésén, a Phoenix Suns ellen a világklasszis játékos kéztörést szenvedett, és mint utóbb kiderült, 58 mérkőzést kellett kihagynia, mielőtt újra visszatérhetett.

A sérülés súlyos volt, és kettészakította a Warriors idényét, amely Curry mellett másik legnagyobb sztárjára, Klay Thompsonra sem számíthatott, aki még a Raptors elleni nagydöntő hatodik meccsén dőlt ki a teljes szezonra.

Ez már túl nagy érvágás volt a Golden State-nek. Két ilyen kaliberű klasszis kiválása, plusz a nyáron távozó kulcsemberek gondoskodtak arról, hogy a csapat semmilyen komolyabb célt ne tűzhessen ki a 2019/2020-as évadban. Curry ugyan 2020 márciusában visszatért a Raptors ellen, de a járványhelyzet miatt felfüggesztették az alapszakaszt, mely során a Nyugati főcsoport utolsó helyén tanyázott a Warriors, tehát semmi esélye nem lett volna bekerülni a playoffba.

A jelenlegi szezonnak, amely végül decemberben kezdődött, nagy reményekkel vágott neki Curry és a Warriors, mert James Wiseman személyében egy remek centert szerzett a San Franciscó-i csapat, és úgy tűnt, fel tudja venni a versenyt a legjobbakkal.

Azonban egy hónappal a rajt előtt kiderült, hogy Klay Thompson ezt az idényt is kénytelen kihagyni, mert megsérült az achillese, így sokkal rosszabb kilátások vártak Steve Kerr együttesére.

Klay Thompson sérülése nagy veszteség a Warriors számára Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Lachlan Cunningham

A Warriorst már a szakértők is temetni kezdték, Steph Curry viszont nem így gondolta. A nemsokára 33. életévét betöltő irányító a hátára vette a csapatot, ellenállhatatlanul kosarazik, rekordokat döntöget, de kérdés, mire lesz ez majd elég a későbbiekben.

A járványhelyzet miatt teljesen más menetrendben zajlik az aktuális NBA-idény, a rájátszásba kerülés is másképpen történik. A Nyugati és a Keleti főcsoport első 6-6 helyezettje "alanyi jogon" bejut a playoffba, viszont a 7-10. helyezett csapatokra egy úgynevezett "play-in" torna vár.

Ezúttal mindkét főcsoportban a 7. és 8. kiemelt játszik egymás ellen egy mérkőzést, melynek győztese bejut a rájátszásba, míg a vesztese összecsap a 9. és 10. helyezettek találkozójának győztesével.

Aki ezt az összecsapást megnyeri, az szintén a május 22-én induló playoff résztvevője.

A Warriors jelenleg ebben a zónában tartózkodik (pillanatnyilag a Nyugati főcsoport 9. helyén áll), és május 16-áig, az alapszakasz végéig még természetesen javíthat, illetve ronthat is saját pozícióján.

Ha Steph Curryn múlik, akkor a GSW ott lesz a hajrában, sőt, a sztárjátékos álma az, hogy újra NBA-győztes legyen. A háromszoros bajnokot az NFL történetének legnagyobb játékosa, a 2021-ben 43 évesen újabb Super Bowlt nyerő Tom Brady inspirálja az újabb sikerek eléréséhez.

- mondta Curry a hétszeres bajnok amerikai futballistáról.

A 43 évesen is csúcson lévő Tom Brady teljesítménye motiválja Curryt Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Mike Ehrmann

A Golden State sikerkorszaka, majd némileg váratlan hanyatlása kapcsán elmondta, hogy tisztában van azzal, hogy a kosárlabdában gyorsan változhatnak az események, de az újabb bajnoki címre vonatkozóan úgy véli, hogy egy darabig még fennáll a siker lehetősége.

- fejtette ki álláspontját az irányító.

Saját teljesítőképességével és fizikai állapotával kapcsolatban Curry ekképpen fogalmazott:

"Úgy érzem, hogy most vagyok a 20-as éveim közepén.

Nem tudom, ez mit jelent. Talán csak átverem magam. Gondolom, az elmének erősnek kell lennie ahhoz, hogy elmondja a testnek, mennyire fiatal, vagy milyen fiatalnak érzi magát. Nincsenek aggodalmaim amiatt, hogy hamarosan hanyatlanék".

A játékos tehát önbizalommal telve várja a folytatást, de ha úgy alakulna, hogy soha többé semmit sem nyerne pályafutása során, akkor is kivételes karriert tudhat magáénak.

Curry nem adja fel a küzdelmet az újabb bajnoki cím megszerzéséért Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Harry How

Érdekesség, hogy vele kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, akad olyan is, aki nem feltétlenül szuperlatívuszokban beszél róla. Legnagyobb kritikusa éppen Michael Jordan, akinek a rekordjai közelében áll Curry.

Minden idők legnagyobb kosárlabdázója 2019-ben azt nyilatkozta, hogy Curry még nem lehet a kosárlabdázó Hírességek Csarnokának tagja.

- mondta a hatszoros bajnok, ötszörös alapszakaszbeli MVP Jordan a Warriors irányítójáról.

A kosárlabdázók Hírességek Csarnokába egyébként csak olyan játékosok kerülhetnek be, akik már legalább öt éve visszavonultak, így Curry neve is csak ezután jöhetne szóba.

Jordan valószínűleg arra gondolt, hogy a Golden State játékosa még nem tett le annyit az asztalra, hogy a legnagyobbak között emlegessék, pedig 30 évesen már kétszeres alapszakaszbeli MVP és háromszoros bajnok volt az NBA-ben, emellett ma már elmondhatja magáról, hogy minden idők második legtöbb bedobott hárompontosa is az ő nevéhez fűződik.

Nem tudni még, hogy Stephen Curry csúcsformája mire lesz elegendő ebben a szezonban, és mennyire tudnak felnőni mellé a társak, de ha bejuttatja csapatát az NBA-nagydöntőbe, vagy netán meg is nyeri azt, akkor talán még a legendás Michael Jordan is megváltoztatja róla a véleményét.