Tom Brady kétségtelenül minden idők legnagyobbja lett

Super Bowl LV GettyImageRank2 SPORT nfl AMERICAN FOOTBALL
TAMPA, FLORIDA - FEBRUARY 07: Tom Brady #12 of the Tampa Bay Buccaneers celebrates with the Lombardi Trophy after defeating the Kansas City Chiefs in Super Bowl LV at Raymond James Stadium on February 07, 2021 in Tampa, Florida. The Buccaneers defeated the Chiefs 31-9. Kevin C. Cox/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tom Brady pályafutása tizedik Super Bowl-szereplését tudhatja maga mögött, először játszott és nyert a Tampa Bay Buccaneers csapatával, így tovább növelte a rekordját, és már hét bajnoki aranygyűrűnél tart. A Raymond James Stadionban először szerepelhetett a történelemben hazai pályán csapat a Super Bowlban, és először nyert, így ez a bravúr is odakerülhet Tom Brady neve mellé, aki annak ellenére, hogy csak 2000-ben került a ligába, az összes döntőt figyelembe véve, már majdnem a Super Bowlok ötödén részt vett, újabb elképesztő teljesítmény. Tom Brady egy újonnan összeállt csapattal bizonyított, ráadásul a címvédő ellen.

Pedig nem így indult

Az NFL-ben voltak Bradyt megelőzően is korszakos irányítók, John Elway van mögötte a sorban, ami a szerepléseket illeti, ő ötször szerepelhetett Super Bowlban, Joe Montana és Terry Bradshaw pedig négyet meg is nyert, ami Brady feltűnéséig jó ideig megdönthetetlennek tűnt.

Thomas Edward Patrick Brady Jr. 1977 augusztusában született Kaliforniában, három lány után a család legkisebb gyerekeként. A nyolcvanas években Brady is kijárt a San Francisco 49ers meccseire, ahol személyesen láthatta példaképét, Joe Montanát. Brady San Mateóban járt középiskolába, itt kezdett ismerkedni az amerikai focival is, irányítóként szerepelt, de nem ő volt a kezdőjátékos, csak egy sérülés után került csapatba, majd ott is ragadt. Brady párhuzamosan baseballozott is, annyira tehetséges volt, hogy 1995-ben a Montreal draftolta is.

Bradyt viszont jobban érdekelte a foci, több egyetem is szerette volna megszerezni, végül a Michigan Egyetemet választotta. 1995-ben lett az egyetemi csapat játékosa, de első két évében csak csereirányító volt. Utolsó két évében lett kezdő az egyetemi csapatban, itt 20 győzelem mellett öt vereség volt a mérlege.

Az egyetem után Brady iránt nem volt túl nagy a kereslet, végül a 199. helyen kelt el, az irányítók közül pedig csak a hetedik helyen, ez nagyban annak is volt köszönhető, hogy a combine-on nem volt túl meggyőző a teljesítménye.

  • Gyenge felépítésű
  • Vékony
  • Nem jó a fizikai felépítése, nem elég erős
  • Nem elég mozgékony
  • Nem elég erős a karja
  • Nem dobja elég jól a labdát
  • Túl könnyen földre lehet vinni

A fentiek a játékos draft előtti értékelésébe kerültek bele.

Ehhez képest Brady az első öt évében három bajnoki címet szerzett, és két évtizeddel később már hétnél tart.

Brady a győzelem megszállottja, mint megannyi korszakos egyéniség, Muhammad Ali, Tiger Woods vagy éppen Michael Jordan, és még 43 évesen is hihetetlen magasságokban jár, és még ő sem tudja, mikor is jöhet az utolsó tánc.

Tom Brady a 2002-es Super Bowl-győzelem után Forrás: AFP/Jeff Haynes

Brady tavaly két évre írt alá a Tampa Bay csapatához, miután a New Englandnél szabadügynök lett, így egy évig biztosan látjuk még, de a Super Bowl előtt mondta, hogy nem látja még az út végét.

„Azt hiszem, tudni fogom, ha eljött az ideje a visszavonulásomnak. Nem tudom, mikor lesz, de szerintem tudni fogom. Nem tudnám félvállról venni a játékot,

Nem sokan játszottak még az én koromban, de remélem, erőt adhatok a fiataloknak, hogy ezt is meg lehet csinálni. Nem a rekordokat hajszolom, hanem ki akarom hozni magamból a legtöbbet, engem ez motivál" – mondta Brady egy kérdésre, hogy játszana-e még 45 éves korában is.

Brady új csapatba, új edzők közé került, amitől sokan féltették, de nem kellett volna. A veterán irányító pályafutása egyik legjobb szezonját produkálta. A Super Bowlig 4633 yardot passzolt, ami pályafutása ötödik legmagasabb száma, 40 touchdown-passzt adott, amit eddig csak egyszer tudott felülmúlni, amikor 2007-ben a Patriots csapatát a New York Giants akadályozta meg abban, hogy egész szezonban veretlen maradhasson.

Sokan azt gondolták, hogy Brady csak a Bill Belichick által felügyelt rendszerben tud maradandót alkotni, de Brady kockáztatott, és egy olyan csapathoz igazolt, amely ezt megelőzően 2007-ben járt legutóbb a playoffban,

majdnem 20 év telt el azóta, hogy Super Bowlban szerepelt. Brady kockáztatott, és nyert, újra és sokadszor.

Tom Brady és Bill Belichick útjai elváltak Forrás: AFP/2019 Getty Images/Kevin C. Cox

Brady lépése minden bizonnyal jól átgondolt volt. Tampában ki voltak éhezve a sikerre, Brady kívánságait sikerült teljesíteni, megkapta a szükséges játszótársakat, és a fiatal tehetségekre is jó hatással volt. A veterán vezetőedző, Bruce Arians első évében a Tampa még 7-9-es mérleggel végzett, és az irányító, Jameis Winston ugyan vezette akkor a ligát a passzolt yardok tekintetében, de az eladott labdák terén is. Winston lett a liga történetének első irányítója, aki több mint 20 TD-t passzolt, de dobott mellé 30 interceptiont is.

„Azt gondoltam, hogy ő a hiányzó láncszem. A hitet, amit ő hozott ehhez a szervezethez, ezt csak egy ember tudta megtenni, erre csak ő volt képes" – mondta Bradyről Bruce Arians.

Brady sikere még nagyszerűbb, ha azt is figyelembe vesszük, hogy március 20-án írt alá új csapatához, öt nappal később pedig Roger Goodell az NFL összes edzőközpontját bezáratta a koronavírus miatt, az igazi közös munka így csak valamikor augusztusban tudott elkezdődni.

Patrick Mahomes is csak gratulálni tudott a Super Bowlban Forrás: AFP/2021 Getty Images/Mike Ehrmann

A bizonytalanság után a szezont a New Orleans Saints otthonában kezdte a Bucs, Brady egy futott TD-vel kezdett, passzolt még kettőt, de kétszer el is adta a labdát. A két rivális a kilencedik héten újra összefutott, akkor Brady pályafutása legcsúnyább vereségébe szaladt bele, a Saints 38-3-ra nyert Tampában, de Bradyék kikaptak a szezonban a Chicago Bearstől, amikor az irányító tőle szokatlan módon egy negyedik próbálkozást harmadiknak gondolt, majd a Los Angeles Rams és a vasárnapi ellenfél, a Chiefs nyert még a Tampa ellen az alapszakaszban.

Brady megtalálta az új célpontjait Chris Godwin, Mike Evans és Scotty Miller személyében, megkapta maga mellé barátját és korábbi csapattársát, a már visszavonult Rob Gronkowskit és Antonio Brownt is, akit szezon közben „ajánlott be" a csapathoz Brady.

Brady az idő előrehaladtával egyre jobb lett, a 13. héttől kezdve a 20 yardnál távolabbi dobásokat tekintve neki volt a legtöbb passzkísérlete, a legtöbb sikeres passza a ligában. Minden bizonnyal Mahomes és a Chiefs lesz majd az NFL következő nagy dinasztiája. Ő az egyetlen irányító, aki 26 éves korára több Super Bowlon is kezdő irányító lehetett, de Brady nevét nemcsak azért jegyzi meg örökre, mert az NFL valaha volt legjobbja, hanem azért is, mert eddig

ő az egyetlen, aki ellen meccset veszített a rájátszásban vagy a Super Bowlban.

Brady a Super Bowlban is maradandót alkotott: az első félidőben 80 százalékos hatékonysággal passzolt és adott három TD-passzt, ilyen mutatókat soha senki nem produkált még Super Bowlban. A Tampa Bay végül 31-9-re nyert a Kansas ellen úgy, hogy a címvédő nem tudott touchdownt elérni.

Rob Gronkowski és Tom Brady: négy közös bajnoki cím Forrás: AFP/2021 Getty Images/Mike Ehrmann

Az élet úgy hozta, hogy Gronkowski kettő, Antoni Brown egy TD-passzt kapott a legendától, működtek az automatizmusok. Brady a bajnoki cím mellett a Super Bowl MVP-je is lett, és a díjátadó közben gyorsan elmondta, jövőre is visszatér.

Az, hogy ki a legjobb egy sportágban, mindig kicsit szubjektív, nem lehet mindent a számokkal alátámasztani, de vannak olyanok, akiknek a szerepét nem kérdőjelezi meg senki. Ilyen Tiger Woods, Wayne Gretzky, Michael Jordan és (most már) Tom Brady is.

A bajnok és MVP Tom Brady Forrás: AFP/2021 Getty Images/Kevin C. Cox

New Englandben is csak gratulálni tudnak, és talán kicsit szomorkodni:

Végezetül egy számsor, ami elég sokat elárul a főhősünkről

A Super Bowl-győzelmek száma (kezdő irányítók és csapatok):

  • Tom Brady 7
  • New England Patriots, Pittsburgh Steelers 6
  • Dallas Cowboys, San Francisco 49ers 5
  • Terry Bradshaw, Joe Montana, Green Bay Packers, New York Giants 4