Vágólapra másolva!
Egész pályás futott touchdownok, szédületes elkapások, kiejtett labdák a célterület előtt, hihetetlen feltámadások - ezek jellemezték az elmúlt évtized nagydöntőit az NFL-ben.

2011: Beleszaladni a leütésesbe

Green Bay Packers – Pittsburgh Steelers 31-25
A sokak által Tom Bradyvel és Payton Manninggel egy lapon kezelt Aaron Rodgers egyetlen megnyert bajnoki gyűrűje felé vezető útjának utolsó állomásán a Packers már az első negyedben 14 pontos előnyre tett szert. A félidő előtt nem sokkal az ellenfél még mindig csak három pontot tudott feltenni az eredményjelzőre.

Aztán jött a Green Bay harmadik touchdownja: Rodgers egy úgynevezett „kórházpasszal" lepte meg Greg Jenningst. Az olyan átadást nevezik így, ami után az elkapó csak egy hatalmas ütközés árán tudja magához ragadni a labdát. Jenningst a védője letarolta ugyan, ám szerencséjére már a célterületen belül, amivel 21-3-as előnyhöz juttatta csapatát. A végén ebből hatot meg is őrzött, így az NFL rekordbajnoka megnyerte máig utolsó trófeáját.

Aaron Rodgers ugyan csak egyszer nyerte meg az NFL-t, sokan mégis Tom Bradyhez és Peyton Manninghez hasonlítják Forrás: AFP/2010 Getty Images/Matthew Stockman

2012: Ezt kapd el!

New York Giants – New England Patriots 21-17
Tom Brady mumusa kétségtelenül Eli Manning. A Giants irányítója előbb 2008-ban megakadályozta a New England tökéletes szezonját, majd négy évvel később ismét ő állt a legenda útjába. Brady eddig kilenc alkalommal lépett pályára Super Bowlon, amiből hatot megnyert, három vereségéből pedig kettő is a fiatalabbik Manning-testvér nevéhez köthető.

Azon az arizonai estén Bradyvel olyan történt, ami előtte még soha: félidei nyert helyzetből bukott el egy meccset (67 győzelem után). Ennek a meccsnek a legszebb momentuma sem hozzá, hanem a Giants játékosához köthető, aki hatalmas bravúrral kapta el még éppen az oldalvonalon belül a labdát.

2013: Egyszemélyes futóverseny

Baltimore Ravens – San Francisco 49ers 34-31
Az elmúlt tíz év egyik legélvezhetőbb nagydöntőjében a Baltimore a veterán Ray Lewis irányította átlagon felüli védekezésének, és a Colin Kaepernick vezette San Francisco forradalmi támadójátékának összecsapását láthattuk, amiből a Ravens tudott kijönni győztesen.

Jacoby Jones rekordot jelentő 108 yardos touchdownja a 2013-as döntő legemlékezetesebb pillanata Forrás: AFP/2013 Getty Images/Al Bello

A döntőben Jacoby Jones mindenki elől ellopta a showt: már a második negyedben elkapott 56 yardos touchdownja is nagyot szólt, majd jött a második félidő első megmozdulása, amivel örökre beírta magát a sportág történelemkönyvébe. A kezdőrúgás után úgy futott vissza a labdával touchdownt érően, hogy senki sem tudta megközelíteni. 108 yardos, 11 másodperces futása során olyan blokkokat kapott csapattársaitól, hogy tényleg csak arra kellett figyelnie, hogy ne essen el vagy ejtse ki a labdát futás közben.

2014: Déja vu!

Seattle Seahawks – Denver Broncos 43-8
Minden idők legnagyobb különbségű olyan győzelme, amit az esélytelenebb csapat mutatott be a Super Bowl történetében. A Seahawks bármit tervezett, az mind összejött azon az estén. Kezdve az első alkalommal rögtön elhibázott Broncos-snap után eladott labda után touchdownra visszavitt akción át egészen Percy Harvin 87 yardos visszahordott TD-jéig.

Harvinnak köszönhetően ez a második félidő pontosan ugyanúgy kezdődött, mint az egy évvel ezelőtti nagydöntőben. A Broncos 36-0 után, a harmadik negyed végén tudott csak feliratkozni az eredményjelzőre.

Azóta sem rontott úgy el első támadást csapat a Super Bowlban, mint a Denver Broncos 2014-ben Forrás: AFP/2014 Getty Images/Jeff Zelevansky

2015: Az egyszerű néha nagyszerű

New England Patriots – Seattle Seahawks 28-24
Az NFL kiszámíthatatlanságát jól jelzi, hogy ebben az évezredben eddig csupán a New Englandnek sikerült a címvédés. A bostoniak 2004 után 2005 februárjában tudták sorozatban kétszer elhódítani a Vince Lombardiról elnevezett trófeát. Azóta ehhez a legközelebb, egészen pontosan 1 yardnyira a Seattle járt hat évvel ezelőtt.

A Patriots vezetett ugyan, ám az ellenfélnek, pontosabban Russell Wilsonnak a kezében volt a fordítás. Az egyik legsokoldalúbb irányító azonban az egyszerű megoldás (minden idők egyik legjobb futója, Marshawn Lynch) helyett egy passzjátékot próbált meg kivitelezni, azonban Malcolm Butler gyönyörű labdaszerzéssel megakadályozta a Seattle címvédését.

2016: Az élet döntetlenre játszik

Denver Broncos – Carolina Panthers 24-10
Payton Manning 39 évesen döntött úgy, hogy befejezi pályafutását. A legendás irányító utolsó meccse az 50. Super Bowl volt. Ezen a találkozón valamit visszakapott abból, ami két évvel korábban nem jött neki össze.

Peyton Manning az Indianapolis Colts után a Denver Broncosszal is megnyerte az NFL-t Forrás: AFP/2015 Getty Images/Justin Edmonds

2014-ben a Seattle ellen ő volt az, aki a nagydöntő első akciójában egy rossz snap után tehetetlenül nézte, ahogyan a labdát a saját célterületén belülre dobják, rögtön kétpontos hátrányba sodorva ezzel magukat. Két évvel később a sors ezt a Carolina ellen vissza is adta neki. Cam Newtont szerelték egy yarddal a saját célterülete előtt, a kiejtett labdával Jonathan Stewart dőlt be touchdownt érően.

2017: Minden idők második legnagyobb feltámadása

New England Patriots – Atlanta Falcons 34-28
Nyolc perc 31 másodperccel a harmadik negyed vége előtt a Patriots 28-3-as hátrányba került az addig parádézó Atlanta ellen. Ekkor a legtöbben kikapcsolták a televíziót, mondván ez a mérkőzés már úgyis eldőlt. Aki ébren maradt, az egy óriási csodát láthatott.

Tom Brady innentől nem hibázott, James White három touchdownt ért el, Danny Amendola is kiválóan játszott, Julian Edelman pedig olyan fantasztikus elkapásokat hajtott végre, mint amit ebben a listánk alapjául szolgáló videóban is láthatunk. Brady passza a védőn felpattant, de az elkapó valahogyan még be tudta gyűjteni a játékszert, mielőtt földet ér.

Tom Brady vezérletével minden idők legnagyobb fordítását mutatta be a Patriots Forrás: AFP/Timothy A. Clary

2018: Negyedik kísérlet

Philadelphia Eagles – New England Patriots 41-33
Amikor Bradynek 505 passzolt yard is kevés, hogy győzelemre vezesse csapatát... A legendának ezúttal is (22-12-es) hátrányból kellett volna fordításba hajszolnia csapatát, azonban Minneapolisban nem jött össze a csoda. Az Eagles jól támadott, a Patriots védekezése pedig nem akart jól működni.

Az első félidő utolsó perceiben egy olyan trükkös játékot oldott meg az Eagles, amilyen inkább az ellenfelére volt jellemző. Az irányító és a döntő legértékesebb játékosának megválasztott Nick Foles negyedik kísérletre egy olyan játékot hívott, amiben Trey Burton neki passzolja a labdát, akinek a célterületen belül üresen állva már csak elkapnia kellett azt.

2019: A védekezés magasiskolája

New England Patriots – Los Angeles Rams 13-3
Alig három évvel azután, hogy a Rams St. Louis városából visszaköltözött Los Angelesbe, bejutott a Super Bowlba. A csapatok által a szezonban bemutatott kiváló támadójáték után senki nem gondolta volna, hogy ezúttal minden idők legkevesebb pontot hozó nagydöntőjét hozzák majd a csapatok.

Nem véletlen, hogy egy labdaszerzés lett minden idők legkevesebb pontot hozó Super Bowljának legemlékezetesebb pillanata Forrás: AFP/2019 Getty Images/Elsa

Azonban Brady és Jared Goff is csak szenvedtek. Négy perccel a vége előtt a Rams irányítójának a kezében volt az egyenlítés, ám ekkor Stephon Gilmore szemfülesen szerezte meg a labdát az irányító rövidnek bizonyuló passzát követően. Stephen Gostkowski egy mezőnygóllal bebiztosította a Patriots és Brady hatodik bajnoki címét.

2020: Előttem az utódom

Kansas City Chiefs – San Francisco 49ers 31-20
Miután a Patriots már a wild card körben kiesett a Tennessee Titans ellen, három év után ismét egy Brady-mentes Super Bowlra készülhettünk. Ott volt viszont a fináléban a következő évek legnagyobbjának kikiáltott irányítója, Patrick Mahomes, valamint a Brady mögött éveket eltöltő Jimmy Garoppolo. A két csapat egy sokáig nagyon izgalmas és fordulatos összecsapást játszott egymással, ahol az utolsó negyedben a Chiefs 20-10-es hátrányból, három TD-vel fordítani tudott.

Ennek a feltámadásnak az egyik legfontosabb pillanata volt Mahomes 44 yardos passza Tyreek Hill felé. Ez volt az a pillanat, ami igazából beindította a fordítást – innen már nem volt megállás a lendületbe jövő Kansas Citynek, hogy kerek 50 év után ismét NFL-t nyerjen.

Íme az összes fentebb emlegetett pillanat egy videóban:

Az idei döntő a generációk csatája lesz: a 25 éves Mahomes a 43 esztendős Brady ellen száll harcba egy olyan mérkőzésen, aminek hosszú távon arra is lehet befolyása, hogy másfél-két évtized múlva melyiküknek lesz több bajnoki gyűrűjük.