Október 6-án és 7-én rendezik a draftot az NHL-ben

Dallas Stars v Vegas Golden Knights - Game Two SPORT ICE HOCKEY national hockey league
EDMONTON, ALBERTA - SEPTEMBER 08: Paul Stastny #26 of the Vegas Golden Knights celebrates with Nicolas Roy #10 and Max Pacioretty #67 after scoring a goal on Anton Khudobin #35 of the Dallas Stars during the second period in Game Two of the Western Conference Final during the 2020 NHL Stanley Cup Playoffs at Rogers Place on September 08, 2020 in Edmonton, Alberta, Canada. Bruce Bennett/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Október 6-án és 7-én rendezik meg az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) amatőr játékos-választását, az úgynevezett draftot, amelyen egy magyar játékos, Papp Kristóf is elkelhet.

A liga pénteken jelentette be azt is, hogy a jelenleg Edmontonban folyó rájátszást követően szabadon igazolható játékosok október 9-től köthetnek új szerződést.

A draftot a koronavírus-járvány miatt nem a megszokott módon, egy helyszínen, hanem online rendezik.

Az első napon az első kört rendezik, azaz a 31 csapat - ha csak nem cseréli el a választási jogát - ekkor egy-egy fiatal játékos jogát foglalhatja le, míg október 7-én a többi hat kört tartják.

Eddig három magyar születésű hokist draftoltak az NHL-ben: 1999-ben Gröschl Tamás tengerentúli játékjogát az Edmonton Oilers foglalta le (a 9. körben, összesítve a 256. helyen), 2000-ben Szuper Leventéét a Calgary Flames (4. kör, 116. hely), 2002-ben pedig Vas Jánosét a Dallas Stars (2. kör, 32. hely). Szuper és Vas kapott NHL-es szerződést is, de végül egyikük sem léphetett pályára a világ legerősebb bajnokságában. Csak Szuper volt nevezve NHL-es mérkőzésre, azonban cserekapusként egyszer sem állt be.

A virtuális módon sorra kerülő drafton mind a 31 klubnak alapesetben hét választási lehetősége lesz - a mennyiség különféle ügyletek révén módosulhat -, így összesen 217 fiatal játékjogát foglalják le. A jelenleg az amerikai egyetemi klubjánál készülő Papp Kristófot az Észak-Amerikában játszók listáján 125. helyére rangsorolták.