Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legfordulatosabb Super Bowlját játszotta egymással a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers. Patrick Mahomes az utolsó negyedig gyengén játszott, majd összeszedte magát, és a 24 éves irányító vezetésével egy 21-0-s rohammal végül 31-20-ra megnyerte második NFL bajnoki címét a Kansas City.

A Super Bowl LIV-nek a legnagyobb kérdése az volt, hogy mire megy az NFL legújabb zsenije, Patrick Mahomes által vezetett Kansas City Chiefs a liga egyik legjobb védekező csapatával szemben. Továbbá a San Francisco 49ers színeiben Jimmy Garoppolo is megkapta élete lehetőségét, hogy kitörjön Tom Brady árnyékából, és végre kezdő irányítóként is megnyerje a Super Bowlt.

A Miami Hard Rock Stadionban rendezték meg a Super Bowl LIV-et Forrás: AFP/Angela Weiss

A mérkőzés előtt a január 26-án helikopter-balesetben meghalt Kobe Bryantre emlékeztek a felek. A kezdőrúgást megelőzően az NFL 100. idényének döntője előtt 100 legendás játékost, és tíz edzőt köszöntöttek a Miamiban található Hard Rock Stadionban.

A Kansas City Chiefs támadásával kezdődött az összecsapás. Nem tartott sokáig Mahomes első lehetősége, sikeres első kísérlet nélkül záródott a Chiefs nyitó támadássorozata. Nem úgy a San Francisco 49ersé. Deebo Samuel 32 yardos futása után hamar átjutott a félpályán a fehér mezes csapat, és egy hatperces támadássorozatot követően 38 yardos mezőnygóltávolságba jutott a 49ers.

Az első mezőnygólkísérletet Robbie Gould magabiztosan értékesítette, 3-0-s vezetéshez juttatva ezzel a San Franciscót.

Mahomes másodszorra már sikerrel járt - és nem csak az első kísérletek terén. A Chiefs közel hét és fél percen át tartó labdabirtoklása Tyreek Hill elkapásaival indult, majd néhány trükkös játékkal folytatódott. A maratoni sorozat végén maga az irányító futott be az ellenfél célterületére.

Patrick Mahomes futott touchdownjával 7-3-ra átvette a vezetést a Kansas City.

A 49ers először került hátrányba a rájátszásban. A Minnesota Vikings elleni főcsoport-elődöntőben, valamint a Green Bay Packers elleni főcsoportdöntőben is végig előnyben futballozhatott Kyle Shanahan csapata. Az első negyedben már nem esett pont, így 7-3-as Chiefs-vezetéssel jöhetett a térfélcsere.

A sztárirányító Patrick Mahomes futott touchdownjával 7-3-ra vezetett a Kansas City Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Borzalmasan kezdődött a második negyed a San Franciscónak. Garoppolo már a harmadik játékából eladta a labdát. Az interception után Bashaud Breeland csapott le az irányító pontatlan passzára. A labdaszerzés után Mahomes 28 yardos átadását Sammy Watkins kapta el. Ezután mindkét csapat egy-egy 5 yardos büntetése és néhány jó játék után közeledett a célterület felé a Chiefs. Ekkor két pontatlan Mahomes-passz és egy túl rövid futás után a 49ers megállította, és mezőnygólkísérletre kényszerítette ellenfelét.

Harrison Butker 31 yardos mezőnygóljával 10-3-ra növelte előnyét a Kansas City.

Nem kellett sokat várni a 49ers válaszára. Raheem Mostert és Tevin Coleman futásai után több, mint a pálya felét megtette a hatodik bajnoki címére hajtó együttes. A futások után Garoppolo passzai előbb Samuelt, majd Kyle Juszczykot találták meg, sőt!

Kyle Juszczyk 15 yardos elkapásával 10-10-re kiegyenlített a San Francisco.

A szünet előtt a Chiefs a félpályáig sem tudott eljutni, így az utolsó percben a 49ers visszakapta a labdát, azonban passzívak voltak. Újabb pontokat már nem tudott felvinni az eredményjelzőre.

Az első félidő 10-10-es döntetlennel ért véget.

A szünetben Shakira és Jennifer Lopez nagyszabású show-műsorral szórakoztatta a nagyérdeműt.

Shakira (balra) és Jennifer Lopez koncertje volt a Halftime Show programja Forrás: AFP/2020 Getty Images/Maddie Meyer

Jól kezdte a második félidőt a 49ers. Garoppolo nagyon koncentráltan irányított. Emmanuel Sanders két könnyed elkapását, és Samuel újabb - 14 yardos - futását tehetetlenül követte az ellenfél védelme. Végül öt és fél perc küzdelem után mégis sikerült megállítaniuk Garoppolót.

Az újabb mezőnygólkísérletet Robbie Gould ismét értékesíteni tudta, így újra a San Franciscónál volt az előny. (13-10)

Rosszabbul nem is folytatódhatott volna a mérkőzés a Chiefsnek. Előbb sackelték Mahomest, majd a 24 éves irányító eladta a labdát a felezővonalnál. A 49ers kegyetlenül kihasználta az ellenfél hibáját. Garoppolo sorrendben 16, 26 és 10 yardos passzai után már csak egy yard hiányzott az újabb pontszerzéshez.

Raheem Mostert bevitte a labdát, és az újabb touchdownnal már 20-10-re vezetett a San Francisco.

Az utolsó negyed előtt tehát egy labdabirtoklásnál nagyobb előnyben volt az előzetesen esélyesebbnek tartott csapat. Mahomesnak minden tudására szüksége lett volna, hogy megfordítsa a nagydöntőt. Ezzel szemben a negyedik játékrész elején DeForest Buckner ismét sackelte őt, majd egy Hill felé irányuló pontatlan passz után ismét eladta a labdát a 2018-as idény legértékesebb játékosa.

A 49ers a 17 pontos előnyért támadhatott, de ezúttal nem tudott mit kezdeni a labdával, alig három perc és 22 yard után el kellett rúgnia azt. Ez volt a San Francisco első puntja, amire több mint 48 percet kellett várni.

Jimmy Garoppolo az utolsó negyedig szenzációsan játszott, majd kicsúszott a 49ers kezéből a mérkőzés Forrás: AFP/2020 Getty Images/Tom Pennington

Nagyon gyorsan visszakapta a labdát a Chiefs támadósora. A 49ers védelme kétszer is harmadik kísérletre kényszerítette a Kansas Cityt, azonban előbb Mahomes 44 yardos pontos passzának, majd az ellenfél büntetésének köszönhetően megoldotta a feladatot. Jött is a touchdown.

Travis Kelce egyyardos elkapásával touchdownt szerzett a Kansas City, és feljött 20-17-re.

A Chiefs védelme ekkor már remekül működött, ami meghozta a fordulatot. A 49ers nem tudott mit kezdeni a következő lehetőségével, és ismét puntolni kényszerült. Mahomes lecsapott, hatból hat sikeres passzal szélsebesen száguldott végig a pályán a Chiefs.

Damien Williams ötyardos touchdownjával bő két perccel a vége előtt 24-20-ra átvette a vezetést a Kansas City.

A 49ersnek kevés ideje maradt csodát tenni. Garoppolo azonban nem tudott mit kezdeni a lehetőséggel, sőt! A végén még Damien Williams 38 yardos futásával újabb touchdownt szerzett a Kansas City, amivel eldöntötte a mérkőzést.

A Kansas City Chiefs 31-20-ra legyőzte a San Francisco 49erst, amivel megnyerte a 2020-as Super Bowlt.

A Chiefs a negyedik negyedet 21-0-ra nyerte meg, amivel 13-20-ról tudott fordítani. Történetének második bajnoki címét szerezte a Kansas City. Először 50 éve, 1970-ben tudtak az NFL bajnokai lenni.

Patrick Mahomes lett a Super Bowl MVP-je Forrás: AFP/2020 Getty Images/Elsa

Patrick Mahomes lett a legfiatalabb irányító, aki Super Bowlt és MVP-címet is szerzett.

Amerikai futball, NFL, Super Bowl LIV
Kansas City Chiefs - San Francisco 49ers 31-20 (7-3, 3-7, 0-10, 21-0)