Őrült végjáték és hihetetlen izgalmak az év legjobban várt meccsén

New England Patriots v Pittsburgh Steelers GettyImageRank2 AFC AFC East AFC North AMERICAN FOOTBALL New England Patriots NFL Patriots Pittsburgh Steelers SPORT Steelers
PITTSBURGH, PA - DECEMBER 17: Antonio Brown #84 of the Pittsburgh Steelers is walked off the field by trainers after landing awkwardly while attempting to catch a pass in the second quarter during the game against the New England Patriots at Heinz Field on December 17, 2017 in Pittsburgh, Pennsylvania. Justin K. Aller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Futball Liga (NFL) 15. hete több kiváló meccs mellett egy különlegeset is tartogatott a rajongók számára. Egy Pittsburgh Steelers - New England Patriots akkor is csemege, ha nincs igazi tétje, ezúttal viszont volt, méghozzá az AFC konferencia első helye. Az összecsapás nem okozott csalódást, az amerikaifoci minden szépsége benne volt, a hihetetlen befejezés pedig feltette a koronát. Persze nem megyünk el szó nélkül a többi találkozó mellett sem.

Amellett, hogy az első félidőben fej-fej mellett haladtak a csapatok, ki kell emelni egy olyan jelenetsort, amely döntően befolyásohatja a szezon további részét és a rájátszást is:

Antonio Brown, a Steelers elkapója a második negyed elején súlyosnak tűnő sérülést szenvedett,

az első diagnózis szerint részlegesen elszakadt a vádlija, egyelőre nem tudni, mennyit kell kihagynia a liga legjobbjának, akit az MVP-címre is esélyesnek tartottak. A díj így minden bizonnyal Tom Brady ölébe hullik, hiszen Carson Wentz a múlt héten dőlt ki egész évre, Russell Wilson lehet, hogy be sem jut a rájátszásba, másnak pedig nincs esélye az elismerésre, esetleg Todd Gurley még beleszólhat.

A hazai együttes innentől megkettőzött erővel, Brownért is küzdött, a negyedik negyedre 24-15-ös előnnyel mehetett. Persze Tom Bradyt és a Patriotsot láttuk már ennél nagyobb hátrányt is eltüntetni, először egy mezőnygóllal zárkózott, majd a vezetést is átvette. Kevesebb mint egy perce volt ekkor Roethlisbergeréknek, de JuJu Smith-Schuster játékával egy pillanat alatt a New England célzónája előtt termett Steelers, sőt, Jesse James elkapásával ismét megvolt az előny.

Vagy mégsem? Abírók elvették az elkapást, mivel James kezében megmozdult a labda földet éréskor. Még így is volt lehetősége a Pittsburghnek a győzelem kiharcolására, de a legutolsó, mindent eldöntő játéknál Roethlisberger eladta a labdát, így hasonlóan a 2015-ös Super Bowlhoz, a New England ismét egy emlékezetes védekezéssel menekült meg és átvette a vezetést az AFC-ben, amit ha megtart, akkor a rájátszásban végig hazai pályán szerepelhet.

Megható, de elrontott visszatérések

1. Teddy Bridgewater

A Vikings fiatal irányítójának 2016 augusztusában a létező összes dolog elszakadt, vagy eltört a térdében, az amputáció lehetősége is fennállt, szerencsére megmenekült a lába és kemény munkával visszatérhetett a pályára Bridgewater. A Minnesota Case Keenummal agyonverte a Cincinnatit, a tetemes előny birtokában Mike Zimmer edző pedig pályára küldte a játékost, hadd kóstoljon bele ismét az NFL-be több mint egy év kihagyás után. A közönség ovációja magáért beszél, az irányító nem hallotta a csapatutasítást sem a hangzavarban.

Maradjunk annyiban, hogy örülünk a visszatérésének, egyébként rögtön az első passzából eladta a labdát, miután az rendkívül szerencsétlenül pattant fel az elkapója kezéből.

2. Aaron Rodgers

Két hónappal azután, hogy ripityára törte jobb kulcscsontját, ismét Aaron Rodgers kezdett a Green Bay Packersben. Az ellenfél a liga talán leghektikusabb csapata, a Carolina Panthers volt, amely éppen jó napot fogott ki, elrontva ezzel Rodgers visszatérését és minden bizonnyal megfosztva a Packerst a rájátszásról dédelgetett álmoktól. A kitűnő irányító háromszor is eladta a labdát, erre legutóbb nyolc évvel ezelőtt volt példa.

Mészárol a védelem

1. Thomas Davis

Amellett, hogy kiváló meccs volt a Packers - Panthers, talán nem is erről, vagy Rodgers visszatéréséről marad emlékezetes. A negyedik negyedben egy eladott labda után a Panthers próbált minél jobb pozíciót szerezni a támadósorozat megkezdéséhez, a szerelni igyekező Davante Adamset pedig a veterán Thomas Davis teljesen indokolatlanul, a vak oldalról egyszerűen kiütötte.

Szerencsétlen Adamsre rájár a rúd, a szezon elején egyszer már pórul járt, akkor a Chicago Bears ellen szenvedett agyrázkódást, akárcsak most. Davis egyébként megbánta az esetet már rögtön azután, hogy elkövette, az oldalvonalon látszott, talán ő sem akarja elhinni, mit tett. Nem is volt rá ez jellemző korábban.

2. Ndamukong Suh

Róla viszont minden rosszat el lehet mondani, ha az alattomosság fokmérőjét nézzük. Kedvenc szokása, hogy mind a 140 kilójával megtapossa az ellenfelet, de néha tud más eszközhöz is folyamodni a Miami Dolphins falembere. Ezúttal a szerelés egyik kevésbé népszerű (és szabályos) módszerét, az ököllel arcon vágást próbálta ki a Buffalo Bills irányítója, Tyrod Taylorral szemben. Ráadásul úgy, hogy nem is nála volt a labda. Már meg sem lepődünk, ahogy Suh sem fog a csekken, amit kap majd a ligától.

A támadók villanásai

1. Marvin Jones

A Detroitnak létfontosságú volt, hogy szombat este megszerezze a győzelmet a Chicago Bears ellen, még szerencse, hogy a liga legjobban fizetett játékosának, Matthew Staffordnak olyan célpontjai vannak, akikre bármikor számíthat. Pont, mint Marvin Jones, aki például képes a levegőben úszni.

2. Mark Ingram

Ki hitte volna, hogy egy olyan együttesnél, ahol Drew Brees az irányító, majd a futójátékról fognak áradozni? Idén a New Orleans igazi háromfejű szörny lett az egyfejűből, Brees mellé kinőtte magát az újonc futó, Alvin Kamara és a rutinos Mark Ingram, akik nem egymás elől veszik el a játékidőt, hanem Sean Payton edző zsenialitásának köszönhetően a legtöbbet hozzák ki egymásból. Itt például Ingram az, aki szemrebbenés nélkül dobja földre a nála jóval nehezebb embereket egy óriási futás közben.

3. Tyreek Hill

Casey Haywardot általában az ellenfél legjobb elkapóira szokták állítani, ő pedig a legtöbbször kiválóan elvégzi a feladatát, és semlegesíti azt, akit kell. A Chargers védője azonban a Kansas City ellen azzal a Tyreek Hill-lel találta magát szemben, aki talán a liga leggyorsabb játékosa, a hosszú játékok mestere. Ahogy látható, Hayward sem menekült, csúnyán megégett. Győzelmével a KC nagyot lépett a csoportgyőzelem és a rájátszás felé.

Már megint egy meccsnyerő rúgás

És már megint Robbie Gould. Kollégája, a Steelersben játszó Chris Boswell a zsinórban három megnyert meccs után ezúttal nem kapott esélyt, nem úgy mint a San Francisco rúgója. A Tennessee egy perccel a vége előtt kétpontos előnyre tett szert, de jött Jimmy Garoppolo és vezetésével a Frisco esélyt kapott a győzelemre, ehhez mindössze be kellett rúgnia Gouldnak a győztes field goalt. Egész nap sült a lába, előtte már ötöt a helyére küldött és a hatodik sem okozott neki problémát. Ez azt jelenti, hogy Garoppolóval még mindig hibátlan a 49ers, a Titans pedig ezzel lehet, hogy elköszönhet a playofftól.

Nem volt minden rúgónak ilyen jó napja. New Yorkban a Giants fogadta a listavezető Philadelphiát, ahol ugyan hiányzott Carson Wentz, de a helyére beszálló Nick Foles pazarul helyettesítette, kiosztott 4 touchdown-passzt és nem adta el a labdát. A védelem viszont nem működött az Eaglesnél, így a special teamnek kellett kihúznia a csapatot a csávából. Az idei szezonban kicsit háttérbe szorult speciális egység, ezúttal viszont egy puntot, egy extrapontot és egy mezőnygólt is sikeresen blokkolt, valamint egy kétpontost is kivédekezett, összesen 6 pontot ellopva a Giantstől. A vége 34-29 lett az Eaglesnek.

Méghogy digitális világban élünk!

Hiába a fejlett technológia, a másodpercre pontos statisztika, a 360 fokos betekintés mindenhova, egyszerűen vannak még olyan emberek, akik a régi iskola és a papíralapú munkavégzés hívei. És ki tudná hibáztatni őket, amikor állandóan bebizonyosodik, hogy igazuk van? A Dallas - Oakland rangadón például egy papírfecni döntött arról, hogy a Cowboys támadhat tovább, amiből végül a győztes mezőnygólt is meg tudta szerezni a hazai együttes, így még mindig harcban áll a rájátszásért.

Eredmények:
NFL, 15. forduló:
Pittsburgh Steelers-New England Patriots 24-27
Buffalo Bills-Miami Dolphins 24-16
Carolina Panthers-Green Bay Packers 31-24
Cleveland Browns-Baltimore Ravens 10-27
Jacksonville Jaguars-Houston Texans 45-7
Minnesota Vikings-Cincinnati Bengals 34-7
New Orleans Saints-New York Jets 31-19
Washington Redskins-Arizona Cardinals 20-15
New York Giants-Philadelphia Eagles 29-34
Seattle Seahawks-Los Angeles Rams 7-42
San Francisco 49ers-Tennessee Titans 25-23
Oakland Raiders-Dallas Cowboys 17-20
szombaton játszották:
Detroit Lions-Chicago Bears 20-10
Kansas City Chiefs-Los Angeles Chargers 30-13
csütörtökön játszották:
Indianapolis Colts-Denver Broncos 15-23
hétfőn játsszák:
Tampa Bay Buccaneers-Atlanta Falcons