Hulló houstoni hármasok

James Harden, Houston Rockets, NBA, kosárlabda
NEW ORLEANS, LA - FEBRUARY 23: James Harden #13 of the Houston Rockets drives against Dante Cunningham #33 of the New Orleans Pelicans during the second half of a game at the Smoothie King Center on February 23, 2017 in New Orleans, Louisiana. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Jonathan Bachman/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Jóllehet még hét meccs vár a Houston Rockets kosárlabdacsapatára az idei NBA-alapszakaszban, a csapat máris szezoncsúcsot állított fel. A Portland elleni meccsen James Harden bevágta a gárda 1078. tripláját is a 2016–17-es évadban, és ez jobb, mint a Golden State Warriors tavalyi, megdönthetetlennek gondolt produkciója.

Ahogyan a Yahoo.com szakírója fogalmazott, Daryl Morey, a Houston Rockets általános igazgatója mindig is annak a tudásnak a birtokában alakította ki csapata keretét, hogy a hárompontos matematikailag jobb a kétpontosnál, és ezen a téren a 2016–17-es Rockets jelenti a mesterművét.

A vezetőedzőtől, Mike D'Antonitól sem áll messze ez a filozófia, hiszen korábban a Phoenix Sunsszal kétszer is megdöntötte a triplacsúcsot a ligában, így aztán a vezetőedző és a GM egymásra találása bődületes NBA-rekordot eredményezett.

James Harden Forrás: AFP/2017 Getty Images/Jonathan Bachman

Merthogy James Harden a Portland TrailBlazers elleni találkozón behajította a Houston idénybeli 1078. tripláját is, amivel a csapat átadta a múltnak a Golden State Warriors 2015–16-ban felállított 1077-es ligacsúcsát. És a Houstonnak még hét mérkőzése van hátra a mostani alapszakaszból...

A csúcsot jelentő hármas:

A tavalyi Golden State elsősorban Stephen Curry (402 hármas) és Klay Thompson (276) zsenialitására alapozott, az idei Houston viszont csapatmunkában hozta össze a rekordot. Amíg a Warriorsban összesen hárman dobtak 100 tripla felett, addig a Rocketsben legalább öten büszkélkedhetnek ezzel (Lou Williamst nem is számoljuk, mert neki megvan már a 100 hármasa, de annak jelentős részét még a Los Angeles Lakersben dobta).

Eric Gordon Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ronald Martinez

James Harden és Eric Gordon 225 felett jár, Ryan Andersonnak és Trevor Arizának jó esélye van belépni a kétszázasok klubjába, Patrick Beverlynek pedig egy hiányzik a százas határ átlépéséhez. De a keretben összesen nyolcan vannak, akik legalább 20 hármast szorgoskodtak össze az évadban. És hogy miért fontos Morey szerepe is? Mert a már említett Williams szezon közbeni igazolása előtt, a nyáron Gordont és Andersont is a csapathoz csábította.

A legjobb houstoni triplák a szezonból:

Ezek után szinte természetes, hogy az egy meccsen beszórt legtöbb tripla (24, holtversenyben a Denver Nuggets csapatával) és a legtöbb hármaskísérlet (61) csúcsa is a Houston Rocketsé, méghozzá ebből a szezonból.

Az pedig a mostani sztori szempontjából szinte lényegtelen, hogy a Portland 117–107-re megverte az őrült triplázók bandáját.