Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Nem példa nélküli az NBA világában, hogy egy kivételes karriert befutó játékos még életében szobrot kap. Gondoljunk csak Michael Jordan életnagyságú - sőt, valamivel nagyobb - bronzmására a chicagói United Center előtti kis téren. Szerda óta Jordan kor- és játékostársának (az 1992-es olimpiai bajnok Dream Teamben), Earvin "Magic" Johnsonnak is van egy több mint 4 méter magas szobra, méghozzá Los Angelesben, stílszerűen a Lakers meccseinek otthont adó STAPLES Center előtt.

Ch. Gáll András jelenti Los Angelesből

Magic - talán fölösleges is említeni - teljes NBA-pályafutását a Los Angeles Lakers színeiben játszotta végig 1979-es bemutatkozásától kezdve 1991. november 7-én bejelentett visszavonulásáig. Utána még háromszor játszott: az 1992. februári, orlandói All-Star-meccsen, ahol ő lett az MVP; az 1992-es barcelonai olimpián és 1996-ban, 37 évesen, amikor néhány meccs erejéig visszatért, és nem is kosarazott rosszul.

Ahogy nagyon is jól emlékszünk, annak idején HIV-fertőzöttsége miatt mondott búcsút a játéknak, de ennek már 13 éve, és még mindig él, virul, semmi jel nem mutat arra, hogy ki akarna törni rajta az AIDS.

Nos, a szerdai szoboravatás - amelyen ott volt, többek között, David J. Stern, az NBA főnöke és Jerry West, a Lakers korábbi híres játékosa, majd klubmenedzsere is -, az 53. NBA All-Star Weekend bevezető eseménye volt. A sztárparádét itt rendezik, méghozzá - stílszerűen - hollywoodi körítéssel.

Csütörtökön a Shrine Auditoriumban, megannyi Oscar-díjátadó ünnepség színhelyén Magicet köszöntik egy olyan pazar műsor keretében, melyen az Earth, Wind and Fire R&B bandától kezdve a rockzenei élet megannyi nagysága ad "szerenádot" az ünnepeltnek.

Pénteken az NBA legjobb első- és másodéveseiből verbuvált két válogatott csap össze - láthatjuk többek között a két 19 éves "csodagyereket", LeBron Jamest (Cleveland Cavaliers) és Carmelo Anthonyt (Denver Nuggets), akik a minap a történelem legfiatalabb, illetve harmadik legfiatalabb NBA-kosarasiként érték el az ezer pontot. Szombaton a tripladobó és a zsákoló versenyt rendezik, s vasárnap jön a fő műsorszám, az NBA keleti és nyugati főcsoportjának legjobbjaiból kialakított szupercsapatok összecsapása.

Magis a szoboravatás kapcsán elmesélt egy-két aranyos sztorit abból az időből, amikor még jóval kevesebben ismerték őt. "Negyedszázada még más volt a módi, mint manapság, akkor az újoncoknak mindent le kellett nyelniük az öregektől, egy kicsit olyan volt a rendszer, mint a katonaságnál" - idézte fel Magic újoncévének történéseit.

Forrás: EPA
Forrás: EPA

"A szezon előtt Palm Springsben edzőtáboroztunk, s nekem minden hajnalban fel kellett kelnem, ki kellett mennem a városba a szállodából, és meg kellett vásárolnom a Herald Examinert és a Los Angeles Timest, hogy 7.30-ra a két újság ott legyen Kareem Abdul-Jabbar ajtaja előtt a padlón. De ez még nem minden. Amikor elkezdődött a bajnokság, én cipeltem a vetítőgépet, amit a taktikai értekezleten használt az edzőnk, no meg természetesen a labdás zsákot is. Ha pedig egy repülőtéren érte a csapatot az ebédidő, mindenkinek kellett vennem egy hot dogot és egy kólát. Természetesen négyszer-ötször fordultam, mire mindenkit kiszolgáltam, az edzőket és a gyúrót is beleértve. Miután befalták a kaját, mindig azt mondták, majd utólag elszámolunk. A mai napig nem számoltunk el, több ezer dollárral tartozik nekem a csapat, idestova huszonöt éve."

A jópofa történeteknek azonban még nincs vége. "Szintén a nyári edzőtáborban történt, hogy Chick Hearns, a csapat tavaly elhunyt legendás rádiószpíkere odaszólt nekem, hogy fogadjunk, úgysem tudom megverni büntetődobásban Bill Sharmant, a csapat akkori főmenedzserét és korábbi edzőjét. Még hogy nem tudom megverni ezt az öregembert? - gondoltam magamban, és kihívtam az akkor már 50 körül járó Billt. Én kezdtem, és amikor 20-ból 15-öt értékesítettem, elégedetten mértem végig Sharmant, mintha csak azt mondtam volna: ezt kapd ki, öreg! Nos, az öreg is nekifogott, de amikor az első tizenötből mind a tizenötöt bedobta, akkor azt mondtam, elég, te nyertél."

Magic élete első profi szerződését Jack Kent Cooke-kal, a Lakers akkori elnökével alkudta ki.

"Mondtam egy számot, mire Jack is mondott egy összeget, aztán valahol félúton megegyeztünk, évi 400 000 dollárnál. De én még azt is akartam, hogy fizesse ki az utolsó évem tandíját a Michigan állami egyetemen. Ebbe már nem volt hajlandó belemenni. Na, erre azt mondtam, nincs szerződés. Ekkor az apám, aki mindvégig ott ült mellettem, félrevont. Megbolondultál? - sziszegte. - Én egész életemet végigdolgoztam, de összesen nem kerestem fele annyit, mint amennyit most te kapnál egy évre. Gyorsan fogadd el, mielőtt az elnök úr meggondolja magát! Hát elfogadtam."

Mindent egy helyen az Eb-ről