Vágólapra másolva!
Elérte a hét végére prognosztizált rossz idő a K2-n állomásozó csapatokat, amely - ahogy az sajnos várható volt - meghiúsította a hétvégi akciók túlnyomó többségét. A Mol-K2-expedíció, a 3-as tábor felállítására tett sikertelen próbálkozást követően, most az alaptáborban várja az elviselhetőbb idő érkezését.

Szombat a csúcstámadás napja volt a K2-n, bár egyelőre a Mol-K2-expedíció még nem volt érintett az akcióban. A lengyel-bolgár különítmény, soraiban az 55 esztendős Anna Czerwynskával, oxigénpalackokkal és két magashegyi teherhordóval indult el a 7800 méteres 4-es táborból. A csúcsot azonban ők sem érték el, hasonlóan az idén próbálkozó eddigi összes expedícióhoz, 8200 méteren a viharos idő miatt vissza kellett fordulniuk.

A mieink közül szombaton Mécs László, Kollár Lajos és Dan Borcea voltak a legaktívabbak, akik felvittek további két sátrat az 1-es táborba. Másnap Csollány Katalin, Erőss Zsolt és Markos Huba elindultak, hogy felállítsák a 3-as tábort, ám a gyorsan romló idő miatt az 1-es tábornál vissza kellett fordulniuk. Végül a csúcs felől épp lefelé tartó lengyel-bolgár expedícióval együtt érkeztek meg az alaptáborba.

A Mol-K2-expedícióra most az időjárás miatt néhány napos kényszerpihenő vár, ám számításaik szerint július 30-ig így is fel kell állítaniuk valahogy a 3-as tábort 7300 méteren, kiépítve ezzel a táborláncot, valamint az akklimatizálódásnak is be kell fejeződnie a hónap végéig. Ezt követően szűk két hete marad a csapatnak a 8611 méteres csúcs meghódítására, ahová - az időjárás függvényében - a Baszk útvonalon vagy az Abruzzi-gerincen át vezethet az út.

Vasárnapi bejelentkezése alkalmával Kollár Lajos, a Mol-K2-expedíció vezetője szolgált némi - nem túl szívderítő - információval a szomszédos Broad Peak-csúcsra (8047 m) törő mászókkal kapcsolatban is. Ezek szerint egy lengyel, cseh, olasz, francia, szlovák vegyes csapat a hétvége során megkísérelte a csúcstámadást, az előcsúcsra fel is jutottak néhányan az expedícióból. Artur Hajzer, a csapat egyik legrutinosabb tagja azonban 7700 méteres magasságban megcsúszott a jégen, és lábát törte. A lengyel mászó olyan szerencsétlen helyzetbe került, hogy mentése több órát vett igénybe, végül azonban sikerült lejuttatni a Broad Peak alaptáborába. Itt jelenleg éppen a leszállóhelyet készítik elő a helikopternek, ami holnap remélhetőleg elrepíti Skarduba.