Vágólapra másolva!
Az idei nyári üdülőszezonban a tavalyihoz viszonyítva lényegesen kevesebb volt a vízi tragédiák száma a Tiszán és a hozzá tartozó tározótavon; amíg 2003-ban kilencen vesztették életüket fürdőzés közben, addig az idén ötször következett be haláleset - tájékoztatott a szolnoki központú Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság megbízott vízi közlekedési osztályvezetője.

Busi László alezredes hozzátette: a vízbefulladtak között volt egy ittas személy, többen pedig azért haltak meg - köztük egy 13 éves gyermek Kerecsenyben -, mert úgy mentek a folyóba, hogy nem tudtak úszni.

Az osztályvezető a kedvező változást annak is tulajdonítja, hogy a rendőrség még a nyári vakáció előtt igyekezett minél nagyobb körben felhívni az emberek figyelmét a folyóban történő fürdőzés veszélyeire. A tanév utolsó heteiben például felkeresték az általános iskolákat, ahol a gyerekeknek tartottak tájékoztatókat - jegyezte meg.

Busi László szólt arról is, hogy az idei nyár felemás módon alakult. Egyes időszakokban nagyon sokan keresték a folyó adta enyhülést, ám a tartós esőzésekkor megemelkedett vízszint "eltüntette" az élvezhető lapos, homokos partokat. Csúcsidőszakban egy-egy kedvelt part menti helyen, Gergelyiugornyán, Abádszalókon, Tiszakécskén vagy Csongrádnál naponta 20-20 ezer ember is megfordult - mondta.

A rendőröknek ezen a nyáron is gyakran kellett intézkedniük a Tiszán használt vízi motorokkal kapcsolatosan, amikor vezetőik nem a számukra kijelölt vízterületeken közlekedtek. A visszatérő probléma hátterében feltehetően az áll, hogy nincs elég olyan hely, ahol ennek a szórakozásnak szabadon lehetne hódolni - vélekedett az alezredes, hozzátéve: Szolnokhoz legközelebb csak Abádszalókon és Tiszaugon működött kijelölt pálya.

A járőrök idén is találkoztak ittas járművezetővel, és azokkal is, akik más módon veszélyeztették a vízi közlekedést, ellenük büntetőeljárás indult.

A négy őrsben közel negyven rendőrrel rendelkező vízi rendészeti kapitányság a nyári hónapokban kéthetente tartott ellenőrző akciót, munkájukat a Tisza-tó térségében működő rendőrkapitányságok segítették.