Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyetlen doppingeset volt eddig Tokióban, de az sem az olimpián született

athletics Oly Horizontal
(FILES) In this file photo taken on July 30, 2021 Nigeria's Blessing Okagbare reacts after winning her race in the women's 100m heats during the Tokyo 2020 Olympic Games at the Olympic Stadium in Tokyo. - Nigerian sprinter Blessing Okagbare has been barred from the Olympics after failing a drug test, the first doping case of the Tokyo games track and field competition, officials said on July 31, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Új stratégiát dolgozott ki a Nemzetközi Antidopping Csoport (WADA), és az ellenőrzéseket irányító ügynökség (ITA), ennek is köszönhetően eddig a játékok idején Tokióban egyetlen pozitív doppingesetet sem jegyezhettek fel.
Vágólapra másolva!

Azok után, hogy a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpia dobogósai közül 79-es buktak le az utólagos doppingellenőrzések során, a két szervezet új stratégiát dolgozott ki, és elsősorban a megelőzésre helyezte a hangsúlyt. Különösen nagy figyelmet fordítottak azokra a sportolókra, akik eddig aktuális tartózkodási helyük eltitkolásával próbáltak kibújni az ellenőrzés alól, mondta el a Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az SzPressz Hírszolgálatnak.

Magyar részről az olimpia előtt az ITA 99 sportoló ellenőrzésére adott külön megbízást a MACS-nak, de a szervezet összesen 1500-nál is több mintavételt eszközölt az olimpikonok és paralimpikonok között a játékokat megelőző években.

A nigériai Blessing Okagbare biztos nem így akart bekerülni a hírekbe a tokiói játékokon Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A MACS vezetője elmondta, hogy

augusztus 3-ig csupán egyetlen doppingesetet jelentettek be Tokióban, de az sem egy ott elvégzett mintavételen alapult.

A 32 éves nigériai vágtázó Blessing Okagbare négy nappal az olimpia megnyitója előtt, július 19-én adott pozitív mintát, az eredményt nem ismerve utazott el Japánba, ahonnan nem sokkal később haza is küldték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről