Mindenki kedvenc tongai olimpikonja Tokióban visszatér a tatamira

Horizontal OLYMPIC GAMES
Tonga's flagbearer Pita Nikolas Taufatofua leads his delegation during the opening ceremony of the Rio 2016 Olympic Games at the Maracana stadium in Rio de Janeiro on August 5, 2016. / AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
A 2016-os riói olimpia nyitóünnepségén világhírnevet szerző tongai sportoló, Pita Taufatofua a harmadik olimpiájára készülhet, és Tokióban ismét a tekvondósok mezőnyében találkozhatunk vele.
Vágólapra másolva!

Az öt évvel ezelőtti játékok nyitó ünnepségén Tonga zászlaját polinéz népviseletben, és a nem éppen nyárias időjárás ellenére is félmeztelenül, olajtól csillógó testtel és fülig érő mosollyal lengető Taufatofua egy pillanat alatt vált a játékok egyik legemlékezetesebb alakjává. A tatamin ugyanakkor már nem alkotott maradandót, hiszen az első fordulóban simán kikapott ellenfelétől.

De mint tudjuk, a részvétel a fontos, így a phjongcsangi téli olimpián ismét találkozhattunk a nevével, ezúttal sífutásban képviselte hazáját, és lett 119 induló között a 114.

Pita Taufatofua a tongai zászlóval a riói olimpia megnyitóján Forrás: AFP/Olivier Morin

2019-ben a kajakozást is kipróbálta, rajthoz állt a szegedi világbajnokságon, most pedig visszatér a kályhához: harmadik olimpiáján, Tokióban ismét a tekvondósok mezőnéyben találkozhatunk majd Pita Taufatofua nevével, miután idén februárban megnyerte az óceániai kvalifikációs versenyt: a vidalon mindössze két sportoló indult, Taufatofua pedig meggyőző fölénnyel győzte le Pápua Új Gíneai-i ellenfelét 20-4 arányban.

"Soha nem azért csináltam, hogy híres legyek. Mi a jó abban, ha a világ egyes pontjain két percenként megállítanak, hogy fotót csináljanak veled? Azért csináltam, mert az ismertséggel megannyi új lehetőség és kihívás jött. Tizenöt éven dolgoztam hajléktalanszállókon fiatalok között, és egy dolgot megtanultam: soha nem szabad feladni. Én mindig pozitív vagyok: gyerünk, hadd próbáljam meg!" - idézi az Insidethegame.biz olimpiai hírekkel foglalkozó oldal Pita Taufatofuát.

Már csak azt sajnáljuk, hogy a 80 kilósok között induló Taufatofua a tatamin nem találkozhat az 58 kilósok mezőnyében próbálkozó magyar indulóval, Salim Omarral.