Borkai: Beindul a verkli a pólósoknál

Rio 2016, olimpia, MOB Borkai Zsolt
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 5. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke beszédet mond a Magyar Ház nyitóünnepségén Rio de Janeiróban 2016. augusztus 5-én, a nyári olimpia megnyitóünnepségének napján. A Magyar Ház - amelyben az olimpiai sikereket és a 2024-es budapesti pályázatot bemutató interaktív tárlat is látható - a Lagua Rodrigo de Freitas tó partján egy lovas klubban található, ahonnan kilátás nyílik a Megváltó Krisztus-szoborra, azaz Rio egyik jelképére. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Borkai Zsolt szerint a pólósoknak össze kell szedniük magukat, de bízik a végső győzelmükben, Imre Géza ezüstérmét nem a szurkolóknak kell megemészteniük, Cseh László kudarca igazi dráma. A MOB elnöke az Origónak adott gyorsértékelést az olimpia ötödik napján.
Vágólapra másolva!

Mit gondol a magyarok eddigi olimpiai szerepléséről?

Csodálatos, és ha így folytatódik majd, még csodálatosabb lesz. Eleve sosem kezdtük még ilyen jól, két arannyal az olimpiát, aztán jött újabb kettő, és nincs olyan nap, hogy ne izgulhatnánk valakiért egy döntőben. Eddig abszolút elégedett vagyok.

Imre Géza ezüstérmét sikerült már megemészteni?

Ezt elsősorban nem nekünk, szurkolóknak kell megemésztenünk, bár nekünk is nehéz persze. Gézának biztosan sok álmatlan éjszakája lesz a döntő miatt (14-10-es előnyről kapott ki a párbajtőrözőknél kedden, egyetlen tusra volt az aranyéremtől). De nagy sportembernek tartom, ezért is juthatott el a sokadik olimpiájáig, úgyhogy abban bízom, hogy a csapatversenyben tud majd továbbra is keményen küzdeni, a többiekért is. Azt szoktuk mondani, hogy nem drágult egyik napról a másikra a kenyér, remélem, ő is így gondolkodik, úgyhogy hajrá, irány a csapatverseny.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A három döntetlennel kezdő pólósok lemásolhatják a portugál focistákat, akik ugyanígy kezdtek, majd Eb-t nyertek?

Jaj de jó lenne, ha így lenne! Bármi megtörténhet, de azért össze kell szedniük magukat, oda kell figyelniük a brazilok ellen, ami egy sorsdöntő meccs lesz. De valóban, Ronaldóék hasonló szituációban voltak ellenünk. Kiesésre nem is akarok gondolni – aztán egy gyengébb kezdés, három döntetlen után beindul a verkli.

Szilágyi Áronhoz mit szól?

Úgy tartják, ha van egy olimpiai arany, akkor a másodikat még nehezebb megszerezni. Pár magyar sportolónak már sikerült ez, örülök, hogy Áron az újabb a sorban. A vívását felszabadultnak láttam: tíz találatig nagyjából egyformán estek a pontok, aztán piff-puff elhúzott. Jó volt látni, hogy amikor élesedik a helyzet, egyre jobban teljesít.

Az úszóknál lehet egy kis hiányérzetünk, elsősorban Gyurta Dániel és Cseh László kudarca miatt.

Nagyon szurkoltam mindkettőjüknek, de azt kell mondjam, az előjelek azt mutatták, hogy nem fognak jót úszni. Igazából Cseh Lacinál érzem, hogy egy nagy dráma az övé, mert eddig nem sikerült aranyérmet nyernie, és minden magyar szurkolt neki, hogy sikerüljön. Mindenki bízott benne, ő is magában, elvégre az Eb-n úszott idejével itt megnyerte volna a 200 pillangót. Van még egy 100 pillangója is, kíváncsi vagyok, hogyan sikerül majd összeszednie magát. Rendkívül nehéz lesz, bár azt nyilatkozta, 200-on állóképesség kellett volna, 100-on viszont gyorsaság kell majd. Gyurta azért már nyert olimpiát, és többször volt már padlón, de felállt. Jövőre, a hazai vb-re mindketten iszonyatos módon fognak készülni, de hát olimpiát nyerni ettől más, mert nem kiszámítható, nagy esélyesek bukhatnak el idejekorán. Sajnálom őket, de a sajnálattal nem megyünk sokra.

Hosszú Katinkára egyetlen jelző?

Fantasztikus!

Mit vár legjobban a hátralévő programból?

Mindet várom, figyelem az összes magyar versenyzőt, és elmegyek, ahová csak tudok. Eddig az úszás és a vívás viszi a prímet, de remélem, más sportágakban is ott tudunk majd lenni. Reméljük, az elszámolásnál azt mondjuk majd: szép munka volt.