Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A nőket sértegette a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke

Oly pandemic virus TOPSHOTS Horizontal STOP SIGN LOGO OLYMPIC GAMES ILLUSTRATION
A pedestrian walks past a traffic sign next to an official Tokyo 2020 Olympic Games banner hanging on the Tokyo Metropolitan Government Building on January 22, 2021. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)
Vágólapra másolva!
Nyilvánosan kellett, hogy bocsánatot kérjen munkatársnőitől a nyári tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke, Mori Josiro.

Kiderült, hogy Mori tiszteletlenül beszélt a szervezőbizottság igazgatótanácsában ülő nőkről.

"Ha még több nő kerül be az igazgatóságba, biztosak lehetünk benne, hogy még hosszabbak lesznek a megbeszélések. Szinte lehetetlen őket leállítani, ami elég elkeserítő" – idézi Morit az Asahi nevű japán lap, amit csak tovább tetézett az igazgatótanács öt női tagjának címzett "jól tudják, hogy hol van a helyük" kijelentéssel.

Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Egy 2019-es döntés értelmében az igazgatótanácsban legalább 40 százalékos arányban kellene, hogy képviseljék magukat a nők, ehhez képest a 24 fő közül csupán öten vannak, ami alig több 20 százaléknál. Mori megjegyzései akkor hangzottak el, amikor arról volt szó, hogy két újabb nő csatlakozna (vagy ülne be férfiak helyére, ez nem derül ki pontosan) a tanácsba.

Miután a mondatok megjelentek a sajtóban, a 83 éves Mori csütörtökön reggel nyilvánosan bocsánatot kért minden nőtől, de leszögezte, hogy nem áll szándékában lemondani.

Mindent egy helyen az Eb-ről