Az olimpián keresett pénzzel mentené meg stúdióját a francia sztárrendező

OLY-2012-SINGAPORE-IOC-PARIS Horizontal
French film director Luc Besson speaks to reporters about his role with the Paris 2012 bid committee in Singapore, 02 July 2005. Singapore is to host next week's vote on the 2012 Games. AFP PHOTO/ROSLAN RAHMAN (Photo by ROSLAN RAHMAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A megannyi sikerfilmjéről ismert francia sztárrendező és producer, Luc Besson 50 millió eurót (kb. 16 milliárd forintot) kérne a 2024-es párizsi olimpia szervezőitől azért, hogy a játékok alatt használhassák filmstúdióját.

A dolog azonban nem olyan egyszerű, hogy "én adok nektek helyet, ti pedig adtok nekem pénzt", miután az olimpia rendezéséről szóló, 2018-ban kihirdetett francia törvényben világosan le van írva, hogy a rendezők - több más létesítmény mellett - a Luc Besson által alapított Cité du Cinéma studióját is használhatják.

A vita tárgya: a Cité du Cinéma épülete Forrás: AFP/Ludovic Marin

A többek között olyan kultikus filmeket, illetve kasszasikereket, mint a Leon a profi, a Nikita, A nagy kékség, Az ötödik elem vagy a Jean D'Arc jegyző sztárrendező most viszont benyújtott egy 50 millió eurós (kb. 16 milliárd forint) igényt a veszteségei enyhítésére. A pénzt az olimpia szervezőivel megegyező, a Cité du Cinéma többségi tulajdonosának, a La Nef Lumiére-nek kellene kifizetnie – Besson már be is adta erre irányuló keresetét a bíróságon, írja a Le Figaro című francia lap.

A szervezők által az olimpiai falu plázájának elképzelt Cité du Cinéma területére ugyanis nem léphetnek be Besson alkalmazottai, forgatásról pedig, értelemszerűen szó sem lehet.

Ilyennek látnák a szervezők a Cité du Cinémát a játékok alatt Forrás: Paris 2024

A Saint-Denis-ben, a Szajna parjtán álló, kilencezer négyzetméteres, kilenc forgatási helyszínt magában foglaló létesítményt 2012-ben nyitotta meg Besson, de a stúdió egyelőre csak veszteséget termel.

A hirtelen jött peren igen meglepődött a La Nef Lumiére és az olimpia szervezőbizottsága. Előbbi szerint csak arról van szó, hogy Besson így próbálja meg kicsit egyenesbe hozni a cégét, amelyik

hónapok óta már az irodák bérleti díját sem tudja fizetni és 7 millió euróval tartozik a La Nef Lumiére-nek.

A szervezőbizottság pedig azért van megdöbbenve, mert eddig nagyon jó volt a kapcsolatuk Bessonnal, olyannyira, hogy a rendező forgatta Párizs 2005-ös olimpiai pályázati filmjét a 2012-es játékokra, amit végül London rendezhetett.

Luc Besson itt még az olimpia barátja volt Forrás: AFP/Roslan Rahman

Arról nem is beszélve, hogy a stúdió "kisajátítása" 2015 óta nyilvános tény volt. Ugyanakkor a szervezők nem zárkóznak el egy észszerű kompenzáció megfizetésétől.