Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 30. fordulójában a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool 2-1-re legyőzte a Brighton csapatát az Anfielden, ezzel Jürgen Klopp együttese a tabella élére állt.

A Liverpool az idei szezonban még veretlen volt az Anfielden, 11 győzelem mellett háromszor játszott döntetlent, a Brighton viszont idegenben felemásan, de inkább gyengén teljesít, így a meccs esélyese egyértelműen a Pool volt. Szoboszlai Dominik a kényszerpihenője után egyre jobb formába lendül, a válogatottban két gólt is szerzett a törökök és a koszovóiak elleni felkészülési találkozókon, így remek hangulatban várhatta a Premier League folytatását, különösen azért, mert a Brighton elleni meccsen is bekerült a Liverpool kezdőjébe. 

Magyarország, Törökország, labdarúgás, mérkőzés, válogatott, bemelegítés, Szoboszlai, Csuda photography
Szoboszlai Dominik remekelt a magyar válogatottban
Fotó: Origo - Csudai Sándor 

Hidegzuhany az Anfielden 

A találkozó remek hangulatban indult, azonban a második percben rendesen megfagyott a levegő az Anfielden, ugyanis egy lecsorgó labda pont a Brighton támadója, Danny Welbeck elé került, a korábbi angol válogatott támadó pedig 15 méterről elemi erővel bombázott a bal felső sarokba. 

Danny Welbeck a 100. meccsét játszotta a Brighton csapatában
Fotó: AFP

Welbeck a 87. másodpercben lőtte a Brighton vezetőgólját. A Liverpool ennél korábban legutóbb 2019 októberében kapott gólt az Anfielden. Akkor a Tottenham támadója, Harry Kane szerzett vezetést 47 másodpercet követően. 

A bekapott gól után a Liverpool odaszögezte a kapuja elé a Brightont, és a hatodik percben akár egy tizenegyest is kaphatott volna. Szoboszlai vezette rá a labdát a védőjére a bal oldali félterületben, majd középre nyeste a beinduló Darwin Núnezt keresve, azonban az uruguayi támadót az ecuadori Pervis Estupinan lerántotta, viszont a mérkőzést vezető David Coote nem ítélt büntetőt, és a VAR-szobában sem látták másként az esetet. 

Szoboszlai majdnem gólpasszt adott

A folytatásban a Liverpool óriási tempót diktált, folyamatosan alakított ki a helyzetek a Brighton kapuja előtt, de csak körbe lőni sikerült azt, Bart Verbruggennek bravúrt nem kellett bemutatnia. A 27. percben aztán már tehetetlen volt a Brighton holland válogatott kapusa. Szoboszlai jobb oldali szögletét kifejelték a védők, azonban Mohamed Szalah visszakanalazta a labdát a büntetőterületen belülre, ott a vendégek védője, a holland Joel Veltman borzalmasan ért bele a labdába, az arra lecsapó Luis Díaz pedig öt méterről a jobb felső sarokba lőtt. 

Luis Díaz gólöröme
Fotó: AFP

Öt perccel később kis híján fordított a Liverpool, Szoboszlai pedig hős lehetett volna. Egy labdaszerzés után kontrázhattak a Vörösök, a magyar középpályás pedig egy elképesztő labdát tett az egyiptomi támadó elé, aki egy az egyben mehetett ziccerbe, azonban a középre tartó gyenge a lövése Verbruggen kezében kötött ki.

A második félidőben sem változott a játék képe, a Liverpool dominált, és folyamatosan alakította ki a helyzetek, az 55. percben pedig egy újabb büntetőt nem kapott meg a Liverpool. Ezúttal Szalah csinált meg egy Zidane-cselt a tizenhatoson belül két brightoni védő között, akik közrefogták az egyiptomi játékost, de a játékvezető ezúttal sem látott szabálytalanságot. 

A Szalah elleni szabálytalanság után már Jürgen Klopp is elvesztette a hidegvérét
Fotó: AFP

A 63. percben ismét Szoboszlai Dominik villant. A magyar válogatott csapatkapitánya kapott egy labdát 25 méterre a kaputól, tolt egyet rajta majd megcélozta a jobb alsót, azonban a kőkemény bombája centikkel elsuhant a jobb kapufa mellett.

 Két perccel később aztán összejött a liverpooli fordítás. 

Szoboszlai futott fel a jobb szélen, középre centerezett Alexis Mac Allisternek, az argentin világbajnok pedig továbbtette a labdát Mohamed Szalah elé, az egyiptomi támadó pedig tíz méterről eltekerte a labdát a hosszú alsóba. 

Mohamed Szalah (középen) a szezonbeli 16. gólját lőtte
Fotó: AFP

A 73. percben a Liverpool majdnem eldöntötte a mérkőzést. Egy villámgyors kontratámadás után Luis Díaz került ziccerbe, akinek a közeli lövése becsorgott Verbruggen lábai között, azonban a kolumbiai támadó gólját videózás után elvették, mert lesről indult. 

Két perccel később újabb hatalmas liverpooli helyzet maradt ki. Egy labdaszerzés után Szoboszlai adott zseniális labdát Luis Díaznak, aki rávezette a labdát a brightoni védelemre, majd remek ütemben ziccerbe hozta Szalah-t, de az egyiptomi támadó 13 méteres lövését Verbruggen hárítani tudta.

Szoboszlai Dominik a Liverpool egyik legjobbja volt a Brighton ellen
Fotó: MTI/AP/Rui Vieira

A hajrában a Brighton próbálkozott, a Liverpool azonban kontrollálni tudta a meccset, így a vendégcsapat komoly ziccerig nem tudott eljutni. A 83. percben Szoboszlai Dominiknek majdnem összejött a gólpassz. A magyar középpályás egy bal oldali szögletet tökéletesen tekert oda Harvey Elliot fejére, azonban a csereként beállt középpályás fejese elkerülte a kaput. 

A 90. percben a Liverpool lezárhatta volna a meccset, ismét Szalah került lövőhelyzetbe, de a 10 méteres jobb alsóba tartó lövésénél Verbruggen bemutatta a szezon egyik legnagyobb védését, így a hosszabbításra maradt még izgulni való. 

A ráadásban Jürgen Klopp időhúzó csereként beküldte Szoboszlai helyére a holland válogatott Ryan Gravenberch-et, így a magyar középpályás tavaly karácsony óta először játszott kilencven percet a Mersey-parti csapatban, amely győzelmével a tabella élére állt. 

A találkozón Jürgen Klopp történelmet írt, ugyanis a német szakembernek ez volt a 300. győzelme a Liverpool kispadján – mindezt 479 meccs alatt érte el. 

Premier League, 30. forduló:
Liverpool FC-Brighton & Hove Albion FC 2-1 (1-1)

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.