Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik, a Liverpool magyar focistája elképesztő szezont fut idén, már eddig is több statisztikai mutatóban kiemelkedett, egy friss összeállítás szerint pedig a válogatott csapatkapitánya a világ ötödik leggyorsabb játékosa.

Szoboszlai Dominikról már eddig is tudtuk, hogy gyors játékos, hiszen az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Bajnokok Ligájával foglalkozó aloldalának adatai alapján már a tavalyi szezonban is a BL tíz leggyorsabb játékosai közé választotta. A magyar válogatott középpályás akkor a tízes rangsor utolsó helyén szerepelt 35.9 km/h-s sebességgel.

Szoboszlai Dominik a világ ötödik leggyorsabb játékosa jelenleg Forrás: AFP/Paul Ellis

A spanyol Marca összeállítása szerint Szoboszlai Dominik most még előkelőbb helyen szerepel a virtuális ranglistán. Szoboszlai még szeptemberben a Wolverhampton ellen kapcsolt eszméletlen sebességre, amikor többméteres hátrányból utolérte a portugál Pedro Netót, aki a Liverpool kapujára vezette a labdát. A 23 éves középpályásnál ekkor 36,76 km/h-s csúcssebességet ért el, márpedig ennél mindössze négyszer mértek magasabb értéket, mindannyiszor a Premier League-ben.

A teljes összeállítást tekintve érdekesség, hogy az első tíz közé is csupán egyetlen olyan játékos tudott bekerülni, aki jelenleg nem a Premier League-ben játszik, ugyanis a Real Madrid német védője, Antonio Rüdiger a kilencedik lett.

Bár a PSG világbajnok csatárát, Kylian Mbappét a világ leggyorsabb csatárának tartják, a francia sztárfocista csupán a 27. a listán 36.08 km/h csúcssebességgel, míg a Manchester City világklasszis támadója, Erling Haaland mindössze a 25. leggyorsabb játékos 36.22 km/h sebeséggel.

Szoboszlai a világ ötödik leggyorsabb focistája

  1. Van de Ven (Tottenham) - 37,38 km/h
  2. Kyle Walker (Manchester City) - 37,31 km/h
  3. Chiedozie Ogbene (Luton Town) - 36,93 km/h
  4. Pedro Neto (Wolverhampton) - 36,86 km/h
  5. Szoboszlai Dominik (Liverpool) - 36,76 km/h
  6. Dara O'Shea (West Ham) - 36.73 km/h
  7. Anthony Gordon (Newcastle) - 36.68 km/h
  8. Amadou Onana (Everton) - 36.65 km/h
  9. Antonio Rüdiger (Real Madrid) - (36.7 km/h)
  10. Mihajlo Mudrik (Chelsea) - 36.63 km/h

Mindent egy helyen az Eb-ről