Vágólapra másolva!
A Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig a két magyar válogatott játékossal a kezdőjében 1-0-ra kikapott a Real Madridtól a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének nyitányán. A játéknap másik meccsén a címvédő Manchester City az FC Köbenhavn otthonában nyert 3-1-re.

Magyar szempontból a legérdekesebb párharcot Lipcsében rendezték, ahol a rekordbajnok Real Madrid vendégeskedett. A német és a spanyol együttest eddig csupán egyszer találkozott egymással a nemzetközi porondon, a 2022/23-as idény csoportkörében a Real otthon nyert 2-0-ra, Lipcsében azonban kikapott 3-2-re.

Azóta azonban jelentősen átalakult a Leipzig kerete, távozott többek között Szoboszlai Dominik, Christopher Nkunku, Timo Werner és Emi Forsberg is. 

Ami a formát illeti, a Bundesliga ötödik helyén álló hazaiak finoman szólva sem brillíroznak a szezonban, hiszen az idén lejátszott öt bajnokijukból mindössze egyet tudtak megnyerni, míg a spanyolok öt meccs óta veretlenek. A La Liga listavezetője ráadásul a Girona elleni 4-0-s diadallal készült a nyolcaddöntő első összecsapására.

RB Leipzig - Real Madrid
Willi Orbánék csak ráijesztettek a Real Madridra az első félidőben
Fotó: AFP

A Real Madridnál ugyanakkor fájhatott Carlo Ancelotti feje, mivel sérülés miatt nem számíthatott a tavaly nyáron 103 millió euróért vásárolt Jude Bellingham játékára, valamint az ezer sebből vérző védelemből David Alaba, Eder Militao és Antonio Rüdiger is hiányzott. Az olasz mester így a 

Lunyin – Carvajal, Tchouaméni, Nacho, Mendy –  Valverde, Kroos, Camavinga – Brahim Díaz – Rodrygo, Vinícius Júnior összeállításban küldte pályára csapatát.

Az elmúlt hetekben Gulácsi Péter visszaszerezte helyét a kapubanWilli Orbán pedig a sérülését követően újra alapember lett a lipcsei védelemben, így nem meglepő, hogy mindketten a kezdőben kaptak lehetőséget, utóbbi ráadásul csapatkapitányként.

Jól kezdte a meccset a Leipzig, és kis híján már a 2. percben megszerezte a vezetést Sesko, ám a játékvezető nem adta meg a gólt les miatt. Ez némiképp ébresztőleg hatott a madridiakra, előbb Rodrygo lövése után kellett Klostermannak a gólvonalról mentenie, majd Camavinga ziccerét védte vetődve Gulácsi Péter. A magyar kapusnak nem volt sok dolga az első játékrészben, de azt mind, magabiztosan oldotta meg.

A folytatásban is lüktető volt az iram, némiképp a Real birtokolta többet a labdát, de a németek keményen küzdöttek, már a pálya középső harmadában igyekeztek megszűrni a Real támadásait, és villámgyors kontratámadásokkal veszélyt tudtak kialakítani Lunyin kapujánál. 

A lipcsei védelemben Willi Orbán kiemelkedően teljesített, rendre jól helyezkedett, jól olvasta a játékot, ennek köszönhetően pedig több lövést is blokkolt.

A 30. percben kisebb lökdösődés alakult ki a pályán, miután Carvajal hatalmasat rúgott Simonsba, de a spanyol védő megúszta lap nélkül az esetet.

RB Leipzig - Real Madrid
Willi Orbánék hatalmasat küzdöttek a Real Madrid ellen
Fotó: AFP

A félidő második felére visszább vettek a csapatok a tempóból, leginkább mezőnyjáték folyt, a kapuk nem forogtak veszélyben.

A második félidőt a Real Madrid kezdte jobban és a 49. percben Brahim Díaz hatalmas góljával megszerezte a vezetést. A spanyol támadó lerázta magáról a védőket, majd 14 méterről a jobb felső sarokba lőtt, Gulácsi ugyan nyújtózkodott, de nem érhette el. 

A spanyol együttes sorozatban a 18. idegenbeli meccsén talált be.

A lipcsei együttes gyorsan válaszolhatott volna, de előbb Olmo, majd Sesko próbálkozását is védte Lunyin. A folytatásban is ment előre a Leipzig az egyenlítésért, amit a Real kis híján kihasznált a 72. percben, de Vinícius a kapufát találta el, majd a kipattanónál Orbán tisztázott. A hajrában fokozódott a lipcsei nyomás, számos lövést és helyzetet kialakítottak a hazaiak (háromszor annyit, mint a Real), de a bravúrosan védő Andrij Lunyin kapuját nem sikerült bevenni, így a Real Madrid várhatja kedvező helyzetből a visszavágót.

Hozta a kötelezőt a Manchester City

A másik keddi mérkőzésen a dán Köbenhavn - amely 2010/11 után másodszor jutott be a kieséses szakaszba – a címvédő Manchester Cityt fogadta. Bár a dán bajnokságban harmadik helyen álló csapat óriási meglepetésre ősszel a Manchester United, Galatasaray kettőst megelőzve jutott tovább a csoportjából, ugyanakkor a papírforma alapján összességében kevés eséllyel vágott neki a párharcnak a sztárokkal teletűzdelt Manchester City ellen. 

Ennek megfelelően a City már a 10. percben megszerezte a vezetést Kevin de Bruyne góljával. Foden ugratta ki a belga karmestert, aki a tizenhatoson belülről kilőtte a jobb alsó sarkot. 

Manchester City
De Bruyne góllal és gólpasszal járult hozzá a City győzelméhez
Fotó: AFP / AFP or licensors/Manchester City's Belgian midfielder #17 Kevin De Bruyne (2R) celebrates with teammates scoring the opening goal during the UEFA Champions League round of 16, first-leg football match between FC Copenhagen and Manchester City in Copenhagen, Denmark, on February 13, 2024. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)

Pep Guardiolának aztán már a félidő derekánál kényszerűségből kellett változtatnia, mivel megsérült Jack Grealish, akit Jeremy Doku váltott. 

Némi meglepetésre aztán a 34. percben egyenlített a Köbenhavn, miután Ederson eladta a labdát, Elyounoussi lövése még levágott a blokkról, de Magnus Mattsson nagy erejű bombája védhetetlenül vágódott a kapu bal oldalába. A hazaiak azonban nem örülhettek sokáig, mivel még a szünet előtt Bernardo Silva góljával visszavette a vezetést a Manchester City. A második félidőben gyakorlatilag egykapuzott a City, amely a 92. percben Phil Foden találatával állította be a 3-1-es végeredményt. Guardioa együttese ezzel hatalmas lépést tett a továbbjutás felé. 

A két párharc visszavágóját március 6-án rendezik Madridban, illetve Manchesterben.