Vágólapra másolva!
Mint ismert, Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg, az olasz szakvezető június 7-ig módosíthat a névsoron. Az ilyen bejelentések után mindig felmerül a szakemberekben és a szurkolókban egyaránt, kik azok a játékosok, akik a legnagyobb kimaradói, vesztesei a kerethirdetésnek.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 23-ról 26 fősre emelte a nyári németországi foci-Eb kereteinek létszámát, így nagyobb volt Marco Rossi merítési lehetősége, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy öt tartalékot is kijelölt a szövetség kapitány.

Férfi A-válogatott kerethirdetés, Marco Rossi, MarcoRossi, Telki, 2024.05.14.
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette az Eb-keretet
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ők utaznak az Európa-bajnokságra

Először is nézzük meg, kik azok a játékosok, bekerültek a 26 fős keretbe, illetve kikre számít tartalékként Marco Rossi:

A 26 fős keret:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC), Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Freiburg) Bolla Bendegúz (Servette), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (Bournemouth), Kleinheisler László (Hajduk Split), Nagy Ádám (Spezia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre), Schäfer András (Union Berlin), Callum Styles (Sunderland), Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (Liverpool), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

Az öt tartalék:
Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK), Vécsei Bálint (Paksi FC)

Dárdai Palkó, Németh András vagy Salló Dániel a legnagyobb kimaradó? 

Most pedig nézzük meg, kik azok a focisták, akik most minden bizonnyal nagyon szomorúak, ugyanis biztosan nem lesznek ott Németországban, pedig talán a kerethirdetés előtt megvolt az esélyük.

Köszönjük válaszát.

Ön melyik játékost hiányolja az Eb-keretből?

    Dárdai Palkó34%
    Sallói Dániel18%
    Németh András5%
    Más8%
    Senkit nem hiányolok, így tökéletes a keret36%

Talán a legnagyobb név a kimaradók közül a Hertha BSC-ben játszó Dárdai Palkóé és a Hamburg támadójáé, Németh Andrásé. Nem is meglepő, hogy a sajtótájékoztatón is ez a két játékos neve merült fel. Velük kapcsolatban így vélekedett Marco Rossi:

Dárdai Palkó
Dárdai Palkó az egyik nagy kimaradó
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Rossi megnyugtatott mindenkit, hogy nagyon jó játékosnak tartja Dárdai Palkót, de, ahogy Lisztes, Vancsa, vagy a többi válogatott középpályás "mindenki csak Szoboszlai és Sallai Roland tartalékja azon a poszton".

"Voltak fizikális problémái, de tény, hogy az utóbbi időben már jobb állapotban játszott, fontos gólt is szerzett, de most nem éreztem azt, hogy a személye olyan pluszt adna a válogatottnak, ami nélkülözhetetlen lenne" - mondta Rossi.

Szóba került a Hamburg támadója, az ugyancsak kimaradó Németh András is:

"Németh Andrással novemberben beszéltem, már akkor mondtam neki, hogy hagyja ott Hamburgot, mert nem fog játszani. Sajnos így is lett, amikor pedig játszott, akkor sem nyújtott maradandót. Beszéltem az új ügynökével és mondtam neki, hogy a jövőben jobb döntést kell hozniuk. Én azért adok tanácsot, mert segíteni akarok. 

A potenciál megvan benne, de  mégis hiányzik valami, hogy egyről a kettőre jusson. Nem akarok olyan játékost a válogatottban, aki alibizni akar."

Marco Rossi szövetségi kapitány 2022 óta egyszer sem hívta be a Sporting Kansas City játékosát, Sallói Dánielt a keretbe - pedig nemrég az 51. találatát jegyezte az MLS-ben, és ezzel utolérte a bajnokság legeredményesebb magyar játékosát, Nikolics Nemanját az örökranglistán Gazdag Dániellel együtt -, aki már korábban beletörődött abba, hogy nem lesz ott az Eb-n, de hiba lenne kihagyni a felsorolásból.

"Árulkodó tény, hogy bár a fiam az Egyesült Államokban, a Sporting Kansas Cityben jól bizonyít, Marco Rossi szövetségi kapitány immár hónapok óta nem veszi őt figyelembe a kerethirdetéskor. Ezzel a helyzettel fiam már megbékélt, nem is frusztrált, és hozzá hasonlóan a magam részéről biztos vagyok abban, hogy a németországi kontinensbajnokságra sem utazik"  – nyilatkozta korábban Sallói Dániel édesapja, Sallói István.

Nem lehet elmenni szó nélkül Könyves Norbert és Sigér Dávid neve mellett sem. Az ötszörös válogatott paksi támadó az idei szezonban 29 meccsen 13 gólig jutott, míg a csupaszív középpályás télen elhagyta a Fradit a több játéklehetőség reményében, és bár nem is teljesített rosszul tavasszal a Fehérvárban, ez kevés volt a kerettságsághoz.

Végül pedig jöjjön egy olyan játékos, aki ha nem sérült, minden bizonnyal biztos helye lenne. Kalmár Zsolt azonban a világ egyik legpechesebb játékosa, ugyanis sérülés miatt már a harmadik Eb-jéről mrad le.

Kalmár Zsolt a sérülésével kapcsolatban, kiemelte, az a legfájóbb számára, hogy ki kell hagynia a nyári Európa-bajnokságot, amiért pedig nagyon sokat dolgozott. Ugyanakkor hozzátette, hosszú évekre tervez még a pályán, éppen ezért a térde épsége a legfontosabb.

"A döntés nehéz és fájdalmas volt, de úgy gondolom, hogy a hosszú távú karrierem szempontjából mindenképp jó döntést hoztam, hiszen, ha minden a tervek szerint alakul, fájdalommentesen tudom majd élvezni a játékot" - fogalmazott.

Ahogy Marco Rossi is fogalmazott a kerethirdető sajtótájékoztatón, a legerősebb keretet sikerült összerakni, mivel hosszú idő óta először minden játékosunk rendelkezésre áll, két kérdőjel van/volt Fiola és Lang személyében. Na meg persze idesorolhatjuk a már említett Kalmár Zsoltot is.

"A 26 főre bővítés főleg a nagy csapatok számára jelent segítséget, nekünk nincs 20 olyan játékosunk, mint a németeknek, ahol ennyien játszanak valamelyik európai kupadöntőben. 

Nekem nincs 50 meghívható játékosom, mint a franciáknak, az angoloknak vagy a németeknek. Nekem van 15-16 olyan játékosom, aki többé-kevésbé cserélhető, mindenki másnak még fejlődnie kell. 

Ezért is hívok meg fiatalokat, aki képesek fejlődni. Egyszerűen nem tudnék mit kezdeni 26 plusz 5 játékossal... Ha bárkivel gond lesz a 26-ból, akkor ott lesznek a tartalékok, akiktől azt várjuk, hogy az Eb kezdetéig megfelelő kondícióban tartsák magukat, ha szükségünk lenne rájuk."

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30