Vágólapra másolva!
Csütörtök este a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén a sorozat nagy esélyese, a Szoboszlai Dominiket foglalkoztató Liverpool 5-1-re győzött a cseh Sparta Praha otthonában. A találkozón a magyar válogatott kapitánya az 51. percben állt be csereként, a 94. percben pedig egy gyönyörű góllal vette ki a részét a sikerből.

Az év meccsének árnyékában

A találkozónak – akárcsak az Európa-liga sorozatnak – a Liverpool volt az esélyese, azonban a cseh együttest sem lehetett leírni, ugyanis minden sorozatot figyelembe véve a Sparta Praha tavaly május 27-én kapott ki legutóbb hazai pályán, azóta 18 meccset hozott le vereség nélkül az epet ARENA-ban. Ráadásul a meccs előtt sokan azt találgatták, hogy a Liverpool vajon milyen összeállításban fog pályára lépni. Jürgen Klopp az Európa-liga csoportmeccsein többnyire a B-csapatát játszatta, a legjobb játékosait, köztük Szoboszlai Dominiket rendszeresen a kispadon tartotta. 

A magyar válogatott csapatkapitánya az eddig lejátszott hat El-meccsen háromszor kapott csereként lehetőséget, összesen 85 percet játszott a sorozatban. 

Nem mellesleg a Liverpool vasárnap délután a Manchester Cityt fogadja a Premier League 28. fordulójában, az elmúlt évek versenyfutását tekintve pedig könnyen lehet, hogy a találkozó egy előrehozott bajnoki döntő lesz, mivel a két csapatot csak egy pont választja el egymástól a tabellán. A szezon végén távozó Kloppnak nyilván fontosabb a City elleni szuperrangadó és egész biztosan pihentetné a legjobb játékosait, csak hogy a Liverpoolnak jelen pillanatban is nyolc sérültje van, így a Mersey-parti csapatnak alig vannak hadra fogható játékosai. 

Harvey Elliot, Szoboszlai Dominik, Liverpool
Szoboszlai Dominik hétvégén tért vissza a Liverpool csapatába
Fotó: MTI/AP/Rui Vieira

A Liverpool helyzete annyiban javult, hogy múlt szombaton a Nottingham Forest ellen 2-1-re megnyert bajnokin Szoboszlai egy hónap után visszatérhetett a csapatba, akárcsak az uruguayi Darwin Núnez, aki korábban szintén sérüléssel küszködött. Szerdán aztán biztossá vált, hogy a csapat legnagyobb sztárja, az egyiptomi Mohamed Szalah ismét teljes értékű edzésmunkát végzett és elutazott a csapattal Prágába.

Szoboszlai továbbra is pihentetve volt

Bő egy órával a kezdés előtt aztán kijött a Liverpool kezdője, amelyből az jött le, hogy Klopp komolyan veszi a meccset, de azért a legjobbjainak a játékát nem akarja kockáztatni a City elleni meccs előtt. Így Mohamed Szalah, Virgil Van Dijk, Conor Bradley és Szoboszlai Dominik is csak a kispadra került, a Pool pedig a Kelleher - Gomez, Quansah, Konaté, Robertson - Elliot, Endo, Mac Allister - Núnez, Gakpo, Díaz összeállításban lépett pályára. 

Klopp csapata remekül kezdte a meccset, ugyanis Alexis Mac Allister révén már az ötödik percben kiharcolt egy tizenegyest, amit aztán az argentin világbajnok be is vágott a jobb alsó sarokba (0-1).

Alexis Mac Allister és Darwin Núnez is kő-papír-ollózott
Fotó: AFP

A vezetés megszerzése után a Liverpool kicsit belealudt a meccsbe, a Sparta Praha pedig a 15. percben kis híján kiegyenlített. Egy gyorsan elvégzett bedobás után Jan Kuchta szaldt el a jobb szélen, a középre tett labdájára Lukas Haraslin egyedül érkezett, a szlovák középpályás kilenc méterről lőtt, azonban Caoimhin Kelleher egy egészen elképesztő reflexmozdulattal belekapott a labdába, és a szezon egyik legnagyobb védését mutatta be. Öt perccel később ismét a Liverpool kapusa volt a főszereplő, amikor a Martin Vitik csúsztatott fejesét tolta ki a léc alól egy akrobatikus mozdulattal. 

A cseh csapat a bekapott gól után a kapuja elé szegezte a Liverpoolt, de ráfázott arra, hogy nem tudott egyenlíteni, ugyanis az angol csapat a 25. percben a semmiből növelte az előnyét egy bombagóllal. Darwin Núnez kapott egy labdát a kapu előterében, húzott egyet befelé, majd 22 méterről hatalmas gólt lőtt a léc alá (0-2).

A játék képe a második liverpooli gól után sem változott, a Sparta Praha továbbra is felvállalta a támadójátékot és sorra hagyta ki a helyzeteket. 

A legnagyobb a 35. percben maradt ki, ekkor Kuchta ziccerét Kelleher lábbal védte, a kipattanó azonban a hosszún érkező Veljko Birmancsevics elé került, azonban a szerb játékos szó szerint belebotlott a labdába, ami így az üres kapu mellé csorgott. 

A Liverpool nem játszott jól, ennek ellenére már az első félidőben lezárhatta volna a párharcot. A 41. percben Cody Gakpo közeli lövését védte Peter Vindahl, két perccel később a holland támadó egy az egyes ziccert is lőhetett, de a dán kapus másodszor is túljárt az eszén. 

De ami a hollandnak nem jött össze, azt az uruguayi csapattársa simán megoldotta.

Az első félidő hosszabbításban Darwin Núnez kapott egy keresztlabdát, majd egy pattanás után, 14 méterről a bal felső sarokba bombázott (0-3).

Darwin Núnez elképesztő formában van: az idei szezonban 16 gólja és 11 gólpassza van
Fotó: Anadolu via AFP

A második félidőt óriási elánnal kezdte a Sparta Praha és az első támadásából szépíteni tudott. Veljko Birmancsevics kapott egy indítást a jobb szélen, a középre lőtt labdájára a Liverpool védője, Conor Bradley ért oda elsőnek, de a menteni igyekvő északír védő egy szerencsétlen mozdulattal a saját kapujába lőtt (1-3).

Szoboszlai remekül szállt be a meccsbe

Ez gól mintha megfogta volna a Liverpoolt, ugyanis két perccel később egy jobbról belőtt labda után Haraslin került ziccerbe, de a közeli lövésébe Kelleher bele tudott vetődni. 

Az 50. percben aztán bajba került a Liverpool, ugyanis a csapat francia válogatott védője, Ibrahima Konate jelezte, hogy nem tudja folytatni a játékot, ami borzalmas hír a csapatnak a Manchester City elleni hétvégi rangadó előtt. 

Konate helyett így az 51. percben érkezett a csapatkapitány Virgil Van Dijk, míg a kétgólos Darwin Núnezt Szoboszlai Dominik váltotta. 

Az 54. percben aztán a Liverpool visszaállította a háromgólos különbséget. Harvey Elliot átadása után Luis Díaz elé került a labda, a kolumbiai szélső pedig kilenc méterről a kapuba spiccelte a labdát (1-4). 

A gólszerző Luiz Díazt köszöntik a Liverpool játékosai
Fotó: AFP

A 63. percben megvillant a magyar válogatott csapatkapitánya. Fejjel tett egy labdát Cody Gakpo elé, aki ziccerbe került, de a holland támadó közeli lövését Vindahl bravúrral védte.

A folytatásban kicsit leült a mérkőzés, a Sparta Praha elfogyott, a Liverpool pedig már érezhetően tartalékolt a hétvégére. Ennek ellenére a 79. percben Szoboszlai közel került a gólszerzéshez. A 23 éves középpályás kapott egy átadását a 16-oson belül, megcsinált két gyönyörű cselt, a 13 méteres lövése azonban Vindahl kezében kötött ki. 

Öt perccel később aztán Szoboszlai majdnem feliratkozott a kanadai táblázatra. 

A 85. percben a magyar középpályás kapott egy átadást a 16-os előtt, nem léptek ki rá, így tisztán lőhetett volna, helyette azonban Mohamed Szalah elé tette a labdát, aki egy cselt követően 10 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. Azonban az egyiptomi támadó gólját videózás után elvették, mert lesen kapta a labdát. 

Szalah és Szoboszlai visszatérésével sokat erősödött a Liverpool
Fotó: Anadolu via AFP

A hajrá már viszonylag eseménytelenül telt, de Szoboszlai Dominik gondoskodott róla, hogy még az utolsó percben történjen valami. 

A magyar középpályás a 94. percben kapott egy átadást, balról elkezdett befelé cselezni, végül 16 méterről gyönyörű gólt lőtt (1-5). Vindahl ugyan hozzá tudott érni a labdához, de a hárításra nem volt esélye.

A Liverpool ezzel érvényesítette a papírformát, könnyen győzelmet aratott Prágában, és lezárta a továbbjutással kapcsolatos kérdéseket. 

Európa-liga, nyolcaddöntő:
Sparta Praha (cseh)-Liverpool 1-5 (0-3)
gólszerzők: Bradley (46. -öngól), ill. Mac Allister (7. -11-esből), Núnez (25., 45+3.), Díaz (53.), Szoboszlai (90+4.)