Vágólapra másolva!
Négy nappal a Törökország elleni győzelem után kedden este 19 órától Koszovó ellen játszik felkészülési meccset a magyar labdarúgó válogatott. A mieink második idei mérkőzése előtt Marco Rossi szövetségi kapitány és Lang Ádám, a válogatott védője válaszolt az újságírók kérdéseire.

Jól kezdte az évet a magyar fociválogatott, hiszen péntek este Szoboszlai Dominik büntetőjével 1-0-ra legyőzte az ugyancsak a nyári Európa-bajnokságra készülő Törökországot. Kedden pedig már ismét meccs lesz: a magyar csapat második Eb-felkészülési meccsén Koszovó ellen lép pályára Marco Rossi csapata a Puskás Arénában. Ez lesz a két nemzeti együttes első egymás elleni mérkőzése. A találkozó előtt az MLSZ telki edzőközpontjában tartott sajtótájékoztatót a válogatott a szövetségi kapitány és Lang Ádám részvételével.

Football, Foci, Labdarúgás, Telki, sajtótájékoztató, magyar, válogatott, sajtótájékoztató, 2024.03.25., Marco Rossi
Marco Rossinak a keddi meccs után még kétszer 90 perce lesz csiszolni a csapat játékát
Fotó:  Fotó: Polyák Attila - Origo

Marco Rossinak a törökök elleni volt a 61. meccse a magyar kispadon, amivel utolérte Mészöly Kálmánt.

"Ismertem Mészöly Kálmánt, és a fiával Gézával is sokszor találkoztam már. 

Ismerem a pályafutását és tisztában vagyok vele, mekkora tiszteletet vívott ki magának a magyarok szívében. Óriási büszkeséggel tölt el, hogy ugyanannyi meccsem van a kispadon, mint neki, és, hogy a holnapi meccsen a harmadik leszek a dobogón Baróti Lajos és Sebes Gusztáv mögött, akik óriási legendák.

 Nem is szeretném magamat hozzájuk hasonlítani, csak azt tudom mondani, hogy nagyon büszke vagyok, hogy az ő társaságukban lehetek ott a képzeletbeli dobogón.

Az egyik Eb-csoportellenfelünk, Svájc keretében több koszovói származású játékos is van, de Rossi szerint ez nem jelenti azt, hogy keddi ellenfelünk játékstílusa hasonlítható a Xhaqiriék által játszott focihoz.

Nem sok hasonlóságot látok a két csapat között, legfeljebb annyit, hogy mindkét csapatban vannak technikás játékosok, de azért a két csapat egészen más szintet, minőséget képvisel.

 A svájciak sokkal jobban szeretik és tudják dominálni a meccseket, keresik az üres területeket, míg a koszovói csapat sokkal direktebb focit játszik" - mondta Rossi.

A kapitány a keddi meccsről egy egykori olasz edzőt idézve elmondta: a válogatottnál nincs lehetőség marháskodni, kísérletezgetni.

"Mindent, amit csinálunk, meghatározott céllal tesszük. 

Nincs értelme olyan taktikai elemekkel kísérletezgetni, amit aztán úgysem fogunk használni a pályán. Lesznek változások az összeállításban, de csak olyan játékos fog pályára lépni, akire számítunk is az Európa-bajnokságon

 - mondta a kapitány, aki külön kitért a kapus kérdésre, azaz, hogy a török ellen remek teljesítménnyel visszatérő Gulácsi Péter vagy a selejtezőkön remeklő Dibusz Dénes lesz-e a választottja.

Football, Foci, Labdarúgás, Telki, sajtótájékoztató, magyar, válogatott, sajtótájékoztató, 2024.03.25., Marco Rossi
A kapitány annak örülne, ha minden poszton olyan vetélkedés lenne, mint a két kiváló kapus között
Fotó:  Fotó: Polyák Attila - Origo

"Nem tudom, hogy lehetett úgy érteni bármikor a szavaimat, hogy Gula lenne az első számú. A szívemre teszem a kezem és úgy mondom, hogy még én sem tudom, hogy ki lesz az első számú kapusunk" - szögezte le Rossi, aki még hozzátette:

"Azzal is számolni kell, hogy Dénes több mint egy éven keresztül állt a válogatott kapujában, végig védte a selejtezőket, most már közel egy évtizede az NB I legjobb kapusa, természetesen nagyon sok minden szól mellette. 

Ha a Fradit a Leipzig mellé tesszük, akkor azért látni, hogy két különböző szinten vannak a csapatok, viszont, ha a két kapust tesszük egymás mellé, akkor nem látunk különbséget, két top formában védő nagyszerű játékosról van szó.

 Nagyon nehéz lesz közülük választani, nem kizárt, hogy csak az utolsó percben fog erre sor kerülni - mondta Rossi, aki arra kérte a magyar szurkolókat, hogy egyik kapussal szemben se foglaljanak állást, támogassák mindkettőjüket.

A ciprusi Ominia védője végigjátszotta a törökök elleni meccset két és fél éve nem hiányzott a nemzeti csapat tizenegyéből.

"Próbálom minden nap a lehető legjobbat nyújtani. 

Persze nekem is vannak rosszabb napjaim, de mindig dolgozik bennem egy belső erő, hogy összeszorítom a fogamat akkor is, amikor nem érzem jól magam. Az életem során sok akadályt leküzdöttem, kitartó voltam, és azért van egy tehetségem, illetve megfelelő intelligenciám, hogy ezt a tehetséget ne tékozoljam el.

 Az pedig külön öröm, hogy a szakmai stáb is így látja ezt, és rendre megadja a lehetőséget, hogy bizonyítsak. De ez már mind a múlt, mindig csak előre tekintek, ahogy most is teszem, és ezúttal is erre fogok törekedni" - mondta a válogatott védője, aki a törökök ellen a védőhármas középső és jobboldali posztján is szerepelt, ami elmondása szerinte egyáltalán nem okozott neki gondot.

Football, Foci, Labdarúgás, Telki, sajtótájékoztató, magyar, válogatott, sajtótájékoztató, 2024.03.25., Lang Ádám
Lang Ádám tíz éve jelent biztos pontot a magyar válogatott védelmében
Fotó:  Fotó: Polyák Attila - Origo /  Fotó: Polyák Attila - Origo

Lang Ádám 2014 májusában mutatkozott be a válogatottba, azaz lassan tíz éve lesz, hogy először felvette a válogatott mezt.

Gyerekként, amikor az utcán rugdostam a labdát a patkához sokszor eljátszottam a gondolattal, hogy milyen lehet válogatott mezben játszani.

 Minden egyes meccs nagy élmény volt, nagy öröm, hogy idáig eljutottam, és remélemmég sok mérkőzésen léphetek pályára" - mondta Lang.

A pénteki meccsről szólva elmondta, nyilvánvaló, hogy kellett egy kis idő, amíg a régi automatizmusok újra elindultak a csapat játékában, de addig is szervezett és stabil volt a csapat játéka.

"A legfontosabb talán, hogy, amikor nem megy jól a játék, arra is tudunk reagálni, ez egy nagyon jó tulajdonsága a csapatnak" - mondta Lang, aki centikre volt a második válogatott góljától, de egy török kézen elakadt a fejese, Szoboszlai Dominik viszont a megítélt büntetőből megszerezte a magyar válogatott győztes gólját.

A magyar válogatottban pénteken bemutatkozó Dárdai Mártonról elmondta 

mind az emberi, mind a szakmai oldalt tekintve remekül illeszkedett be a csapatba. Nagyon profin állt hozzá a meccshez, remekül szállt be, nekünk pedig nagy öröm és erősítés, hogy ilyen karaketerrel erősödött a magyar válogatott

 - zárta gondolatait a védő.

A sajtótájékoztató végén elhangzott, hogy kedden este 19 órakor kezdődő mérkőzésre már nagyon kevés jegy van, azaz ismét gyakorlatilag telt ház előtt léphet majd pályára a  magyar csapat a Puskás Arénában.

Kapcsolódó cikkek: